Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Migrény jsou nezřídka spojené s menstruačním cyklem

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1265x )

Hormonální změny hrají důležitou úlohu při spuštění záchvatů migrény u žen. Během menstruačního cyklu se fyziologicky mění hladiny ženských hormonů. Proto také bývá u některých žen migréna vázána na tento cyklus.

shutterstock.com

Migréna je onemocnění neznámé příčiny, které postihuje častěji ženy než muže. Jedná se o silné opakující se bolesti hlavy, které mají určité rysy a někdy začínají tzv. prodromálními příznaky (například světloplachost, mžitky před očima, atd.). Ty signalizují nástup migrenózního záchvatu.

Záchvat migrény může být vyvolán vnějšími vlivy, jako je změna počasí nebo konzumace určité potraviny či nápoje. Migréna ale může vzniknout i kvůli vnitřním vlivům. Mohou jimi být například menstruace u žen, stres nebo nedostatek spánku a mnohé jiné.

Čtěte také: Bolí vás hlava? Veďte si deník

Migrény často začnou a končí s menzes

Poměrně často se setkáváme se ženami, které začaly migrénami trpět od puberty, s nástupem menstruačního cyklu, a ustaly jim až nástupem klimakteria se zástavou menstruačního cyklu. U části žen se migréna v průběhu cyklu může objevovat kdykoli, nezávisle na situaci a na fázi cyklu, u jiných, a to je jev častější, se vyskytují jako součást tzv. premenstruačního syndromu. Některé ženy mívají migrénu při ovulaci a další zase při menstruačním krvácení.

Jaké jsou prokázané spouštěcí faktory menstruační migrény?

Především jde o pokles hladiny estrogenů ke konci luteální fáze normálního cyklu a enormní je význam až trojnásobného nárůstu prostaglandinu v endometriu během folikulární a luteální fáze. Maximum vyplavování prostaglandinů do oběhu nastane během prvních 48 hodin menstruace a právě v tomto období vzniknou typické záchvaty menstruační migrény. Často je také menstruace současně provázena velmi silným menstruačním krvácením a bolestí. Ostatní patofyziologické děje menstruační migrény se neliší od dějů u běžného migrenózního záchvatu.

Dalším z poměrně častých faktorů vyvolávajících nástup migrény je hypoglykémie, neboli nízká hladina cukru v krvi. Důležité je i dodržování pitného režimu.

U části žen bývají migrény vyvolány nadměrným zadržováním tekutin v těle, nejčastěji opět jako součást premenstruačního syndromu.

Poměrně značná část populace, zvláště pak ženy dlouhodobě užívající hormonální antikoncepci, mohou trpět nedostatkem magnézia a vitaminu B6 – pyridoxinu. Nedostatek magnézia může způsobit zvýšené vylučování aldosteronu – hormonu z nadledvinek, který podporuje zadržování soli a vody v organizmu. Rovněž nadměrná konzumace cukru může podporovat po dobu 1–2 dnů zadržování vody v těle, a to i přesto, že hladina aldosteronu zůstává v normě.

Léčba menstruační migrény

U slabších záchvatů je možno začít jednoduchými analgetiky. Lze použít analgetika paracetamolové řady, například Paralen, Panadol, paracetamolová kompozitní analgetika: Ataralgin, Korylan, Ultracod, Panadol extra, Panadol ultra, Saridon nebo Valetol. Podobný efekt možno očekávat od nesteroidních antirevmatik (ibuprofen, diklofenak). Tyto léky však u některých pacientů nestačí. Pak je plně namístě užít specifická antimigrenika, léky ze skupiny triptanů, které řeší jak bolest, tak dovedou ulevit i od nevolnosti a zvracení. Léky z této skupiny působí přímo na receptory nervových zakončení a dovedou nejen tlumit bolest, ale i zabránit dalšímu rozvinutí záchvatu, pokud jsou užity včas.

Při léčbě migrény jsou velmi důležitá i režimová opatření, jako je vynechání spouštěcích faktorů migrény, kterým se vyhnout lze (konkrétní jídlo, nápoj), úprava životosprávy, dostatek spánku, přiměřená tělesná aktivita, přiměřený příjem potravy i tekutin. Pokud je vyvolávajícím faktorem stres, je obtížné jej odstranit, ale lze se o to pokusit. V některých situacích přinese úspěch psychoterapie nebo relaxační cvičení, případně změna prostředí. Kýženou úlevu může přinést i přikládání ledového obkladu nebo polštářku na bolestivé oblasti na hlavě nebo krku. Vhodné je doplňování hořčíku a pyridoxinu, případně i jiných vitaminů a stopových prvků.

Preventivní léčba menstruační migrény

Pokud trpí žena několika migrenózními záchvaty za měsíc, lékař jí může doporučit preventivní léčbu. Pokud je menstruační cyklus pravidelný, může být nejúčinnější užívat preventivně analgetika či triptany, a to u záchvatů, které začínají několik dní před cyklem a pokračují až dva týdny po jeho začátku.

Pokud záchvaty probíhají v průběhu menstruačního cyklu nebo zažívá-li žena nepravidelné cykly, může lékař doporučit užívání preventivních léků každý den. Tato denní medikace může zahrnovat beta blokátory, antikonvulziva, blokátory vápníkových kanálů, antidepresiva nebo hořčík. Lékař může také zvážit měsíční injekci monoklonálních protilátek, pokud jiné léky nejsou účinné.

Změny životního stylu, jako je snižování stresu, pravidelné stravování a cvičení, mohou také pomoci snížit frekvenci, délku a závažnost migrénózních záchvatů.

Hormonální antikoncepce a migréna

Hormonální antikoncepční metody, jako jsou antikoncepční pilulky, náplasti nebo vaginální kroužky, mohou změnit stávající vzorce bolesti hlavy - ty se mohou zlepšit, zůstat stejné nebo zhoršit.

U některých žen může hormonální antikoncepce snížit frekvenci a závažnost menstruačních migrenózních záchvatů minimalizováním poklesu estrogenu spojeného s menstruačním cyklem. Použití hormonální antikoncepce k prevenci menstruační migrény tak může být vhodné pro ženy, kterým nepomohly jiné metody.

Jiné ženy mohou během používání hormonální antikoncepce migrénu zažít poprvé. Pokud se během užívání antikoncepce vyskytne migréna poprvé, je třeba tuto skutečnost sdělit ošetřujícímu lékaři.

Hormonální jógová terapie

Terapie tzv. hormonální jógou zvyšuje a vyrovnává hladinu hormonů. Jedná se o léčbu formou sestavy cviků, které vycházejí z několika druhů jógy a tibetských technik. Tato technika byla vytvořena pro ženy s problémy způsobenými právě hormonální nerovnováhou.

Zdroj: migrena-help.cz

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Pomoc při migréně

Záchvaty migrény jsem úspěšně zvládala včasným užitím Ergofeinu, později v kombinaci s Alnagonem. Ergofein se nedodává a Alnagon je přísně dokladovaný receptem. Jakou pro mne můžete mít radu? Migrénu mívám v posledních letech velmi často (každý týden). Jitka

Nadměrné pocení v oblasti hlavy

Syn se poslední dobou nadměrně potí.Nejvíce ale v oblasti hlavy. I když je chladné počasí, potí se tak,že má úplně mokré vlasy.Trápí ho to a společensky velmi znemožňuje.Je mu 19let,180/90,nepije,nekouří.Doporučeno mu bylo magnesium,ale žádný efekt nenastal.Děkuji předem za odpověď a radu,kam se obrátit a co může být příčinou.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce