Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Možnosti léčby inkontinece

( | přečteno: 31729x )

Čtvrtina lidí, kteří trpí únikem moči, se k lékaři nikdy nedostaví. Důvodem je většinou stud o inkontinenci hovořit.

shutterstock.com

Únik moči není neřešitelným problémem


Inkontinence, tedy nedobrovolný únik moči, je velice častým zdravotně sociálním problémem. Udává se, že až čtvrtina lidí, kteří trpí určitým stupněm inkontinence, se k lékaři nikdy nedostaví. Důvodem je většinou ostych a stud o problému hovořit, což je škoda, protože v dnešní době existuje řada způsobů, jak únik moči léčit.

Inkontinence

Na úvod je důležité zmínit, že před samotnou léčbou je bezpodmínečně nutné správně diagnostikovat typ inkontinence. Léčba chybně diagnostikovaného typu úniku moči je horší než léčba žádná, proto by se neměli pacienti léčit sami, ale vždy vyhledat pomoc odborníka - urogynekologa nebo urologa. Níže následuje výčet jednotlivých nejčastěji používaných metod léčby.

Cvičení

Posilování a trénink svalů pánevního dna je jednoduchou a velmi účinnou metodou, jak zpevnit svalstvo pánve a zmírnit tak především projevy tzv. stresové inkontinence, která je právě důsledkem ochabnutí pánevního dna. Cviky jsou jednoduché a pacienti se je velmi rychle naučí tak, že je mohou provádět denně doma. Existuje spousta brožur, kde jsou nejpodstatnější cviky názorně zakresleny a vysvětleny.

Léky

Léky mohou podstatně zlepšit především tzv. urgentní inkontinenci. V posledních letech jsou na trhu velice účinné léky, které dovolují komfortní dávkování 1x denně a mají minimum nežádoucích účinků. Tlumí stahy přecitlivělého tzv. hyperaktivního měchýře a snižují tak počet močení za den, noční močení a naléhavost nucení na malou. U žen v přechodu se s výhodou kombinují s podáváním ženských hormonů ve formě lokálních krémů či gelů, které ještě zlepší a zesílí účinek léků. O předepsání léků musí vždy rozhodnout odborný lékař, jsou na lékařský předpis.

Operace

Operační řešení se provádí takřka výhradně u stresového typu inkontinence. Vychází se z předpokladu, že většina případů stresové inkontinence vzniká z povolení svalů pánevního dna a ze sesunu měchýře směrem dolů k pochvě. Operací se proto provádí nejrůznější závěsné operace měchýře vracející ho do obvyklé polohy. V poslední době ustoupily otevřené operace do pozadí a čím dál častěji se provádí miniinvazivní závěsné operace močové trubice pomocí speciální pásky, která se aplikuje ze dvou drobných řezů na hrázi. Výsledky tohoto řešení jsou zatím velmi uspokojivé a slibné do budoucna.

Elektrostimulace

Elektrická stimulace je metoda známá více jak dvacet let. Používá se jak u stresové, tak i u urgentní inkontinence. Používá se stimulace přímá – vaginální, nebo nepřímá, kdy elektrody jsou umístěny na hrázi. Metoda je vhodná hlavně pro lehčí stupně inkontinence a má dobré výsledky. U většiny pacientek dochází ke zlepšení inkontinence. Je vhodná hlavně v kombinaci s cvičením nebo jako podpůrná léčba před operací.

Injekční implantáty

Implantáty jsou substance vstřiknuté injekcí do podslizniční vrstvy močové trubice. Přidávají na objemu a pomáhají tak zúžit močovou trubici ke zmírnění stresové inkontinence. Nejčastěji se používá kolagen. Mají jen částečný efekt, injekce se musí často po čase opakovat, protože tělo pomalu kolagen vyloučí či vstřebá. Používají se při léčbě pouze okrajově.

Inkontinenční pomůcky

Pokud veškerá možná léčba selže a pacient má přes léčebné úsilí lékařů stále epizody úniku moči, není zdaleka nic ztraceno Na trhu je v současnosti dostatek absorpčních pomůcek přes vložky až po kalhotky. Mají výbornou savou vlastnost a lidé se tak nemusí bát vyrazit do společnosti, protože i při náhlém úniku moči pomůcky vše vstřebají, pacient se na ně může spolehnout a nedojde k trapným a nepříjemným situacím. Jejich hlavní výhodou proti běžným menstruačním vložkám je, že pohlcují nepříjemný zápach. Indispozice způsobená únikem moči je tedy pro okolí nepostřehnutelná.

Pomocí inkontinenčních pomůcek lze řešit problém s únikem moči okamžitě, ještě dříve, než se lékař rozhodne pro radikálnější zákrok. Speciální vložky či kalhotky vyrábí například firma TENA. Pokud je máte zájem vyzkoušet, můžete získat vzorek zdarma.

Foto: Jiří Zahradník

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Hana
5x

Mám voperovaný pásek a nemůžu si to vynachválit! Předtím jsem měla hrozné problémy se samovolným únikem.

ivula
2x

jsem také po operaci-páska inkontinence,je to 100%účinna jsem spokojená,múžu tancovat,utíkat na autobus,kýchnout si,zasmát se,doporučuji všem

Martina

Ivuš a po tom pásku už nemáte žádné problémy?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce