Inzerce https://www.lekarna.cz/potraviny-pro-zdravi/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=potraviny-pro-zdravi

Nekalá přeregistrace k jiné pojišťovně

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 835x )

Zejména během přeregistračního období se stává, že klienty pojišťoven kontaktují lidé vydávající se za zaměstnance pojišťovny a pod různými záminkami po nich požadují osobní informace. Následným podpisem předložených dokumentů je pak klient registrován u nové pojišťovny, aniž by o tom v řadě případů věděl.

shutterstock.com

Na ulici mě oslovil člověk, který vystupoval jako pracovník VZP (měl i „průkaz pracovníka VZP“). Chtěl, abych mu ukázala kartičku zdravotní pojišťovny, a následně si opsal nějaké údaje do formuláře, který jsem podepsala. Dělají toto zaměstnanci VZP?

„Určitě se nejednalo o zaměstnance VZP. Klienty na ulici neoslovujeme, neobcházíme byty, nenabízíme takto své produkty ani neprovádíme průzkum. Pokud vás tímto způsobem někdo osloví, rozhodně mu osobní údaje neukazujte a nic nepodepisujte! Jedná se s velkou pravděpodobností o jednu z nekalých praktik, jak přeregistrovat klienta k jiné zdravotní pojišťovně, aniž to oslovený často vůbec tuší," odpovídá Mgr. Viktorie Plívová, tisková mluvčí VZP.

Následným podpisem předložených dokumentů je pak klient registrován u nové pojišťovny, aniž by o tom v řadě případů věděl.

Co dělat, když jste neoprávněně přeregistrováni

Kontaktujte zdravotní pojišťovnu, která tvrdí, že má vaši přihlášku. Osobně či písemně (doporučeně) uveďte konkrétní důvody, proč by měla být vaše přihláška považována za neplatnou, a tudíž zrušena.

Můžete „novou“ pojišťovnu i požádat, aby vám přihlášku opatřenou vaším podpisem ukázala.

V případě, že „nová“ zdravotní pojišťovna souhlasí se zrušením přihlášky, vyrozumí o tom klienta, popř. přímo původní pojišťovnu. Ta pak provede obnovení pojistného vztahu a nahlásí to do Centrálního registru pojištěnců. Pokud byste u „nové“ pojišťovny narazili, nezbývá než se obrátit na policii.

„Pokud náš klient o své přeregistraci k jiné zdravotní pojišťovně nevěděl a nesouhlasí s ní, v rámci reklamace mezi zdravotními pojišťovnami tuto jeho neplatnou přeregistraci řešíme, tak aby byla zrušena,“ dodala mluvčí VZP.

Pro úplnost dodáváme, že poškozenou osobou je v této věci primárně samotný pojištěnec, jehož plným právem je podat trestní oznámení – nahlásit věc orgánu činnému v trestním řízení, neboť je pravděpodobné, že došlo k neoprávněnému nakládání a zneužití osobních údajů. Podobně lze postupovat i oznámením věci Úřadu na ochranu osobních údajů, který monitoruje a vymáhá uplatňování obecného nařízení o ochraně osobních údajů a GDPR.

Jsou ale také případy, kdy klient přihlášku podepsal ve spěchu na ulici a pak na to zapomněl, nebo ji podal, avšak nakonec si přestup sám rozmyslel, protože například dodatečně zjistil, že nová ZP nemá smlouvu s jeho lékařem.

Zdravotní pojišťovnu můžete změnit 1 x za rok

Každý pojištěnec samozřejmě má ze zákona o veřejném zdravotním pojištění právo na změnu zdravotní pojišťovny. Stačí, když podle pokynů vyplní a podepíše přihlášku a donese ji nebo pošle (on-line nebo poštou) na nejbližší pobočku pojištovny ke které se chce přeregistrovat. Odhlašovat se u původní pojišťovny nemusí, vše za něj vyřizuje zdravotní pojišťovna, ke které se nově zaregistroval. Změnu registrace ke zdravotní pojišťovně může pojištěnec udělat jen jednou za 12 měsíců, má přitom na výběr ze dvou přeregistračních termínů.

Pokud podepíše a odevzdá přeregistrační formulář v období od 1. ledna do 31. března, stane se klientem nově vybrané zdravotní pojišťovny od 1. července daného roku. Pokud to udělá v termínu od 1. července do 30. září, tak se stane pojištěncem nové zdravotní pojišťovny od 1. ledna následujícího roku.

Změnu zdravotní pojišťovny je dobré si dobře promyslet a především předem zjistit u svých lékařů, s jakými pojišťovnami mají uzavřené smlouvy. Rozhodně se nenechejte přepadnout na ulici a tam něco ve spěchu nepodepisujte. Neposkytujte lehkovážně své osobní údaje.

Zdroj: vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vtáčení špiček a šmajdání. Kdy a jak ho řešit?

Co znamená, když děti při chůzi vtáčejí špičky dovnitř? Obvykle jde o špatné nastavení držení těla, které může vést až ke vzniku skoliózy nebo špatnému tvaru kyčelních kloubů. V dětském věku lze tuto „vadu“ pohybem a správným cvičením odstranit. Později už hrozí velké riziko celoživotních zdravotních problémů.

Alergie na jarní pyly

Je tu jaro. Sluníčko svítí, ptáci zpívají, stromy a keře kvetou. Pro ty, kteří trpí alergií na jarní pyly pak jaro znamená rýmu, oteklé oči, kýchání a pocity svědění a pálení v nose i v krku.

Suchý kašel a rýma v těhotenství

Dobrý den. Přítelkyni trápí suchý kašel a rýma, s tím bychom si poradili. Ale je v 6 měsíci těhotenství a nevíme, co můžeme použít a čemu se určitě vyhnout. Zatím jsme to řešili pouze čaji a mořskou vodou do nosu.

Zalepené oči po ránu

Dobrý den. Když ráno vstávám tak si musím otevřít oči ručně jak je mám zalepené, často pořád slzím. Děkuji za odpověď

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce