Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Má pacient právo na druhý názor?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2439x )

I když svému lékaři důvěřujete, mohou nastat situace, kdy uvítáte názor dalšího lékaře. Může se jednat například pokud Vám lékař doporučí operaci a Vy si neste jisti, zda je nutná. Máte jako pacient možnost poradit se i s dalším specialistou?

shutterstock.com

Ano, pacient má v souladu s § 28 odst. 3 písm. c) zákona č. 372/2011 Sb, o zdravotních službách, právo vyžádat si konzultační služby od jiného poskytovatele, popřípadě zdravotnického pracovníka.

O druhý názor (tzv. second opinion) můžete požádat v případě, kdy máte závažné zdravotní problémy či onemocnění, která hrozí operací nebo dlouhodobým léčením anebo na stav, kdy dosavadní léčba dlouhotrvajících zdravotních obtíží nevede k uzdravení.

Neznamená to vyslovení nedůvěry ošetřujícímu lékaři. V praxi však mohou nastat situace, kdy pacient uvítá druhý lékařský názor dalšího specialisty na danou diagnózu a následnou léčbu. Konzultace dalším lékařem je hrazená zdravotní pojišťovnou u vybraných diagnóz a onemocnění.

Nejčastějšími diagnózami pro druhý názor jsou:

  • onkologická diagnóza
  • transplantace (srdce, jater, plic, ledviny, slinivky břišní, kostní dřeně)
  • amputace
  • operace kloubní náhrady kyčle nebo kolene (endoprotéza)
  • zelený zákal
  • roztroušená skleróza
  • rekonstrukční operace srdce a cév

Pacient předkládá k posouzení svou zdravotní dokumentaci (lékařské nálezy, zprávy z hospitalizace, stanovené diagnózy a léčebný postup), která prokazuje důvody pro využití možnosti druhého názoru.

Právo druhého názoru neznamená, že se znovu opakují všechny diagnostické testy. Ale v případě, že některá vyšetření chybí nebo uplynula dlouhá doba od jejich provedení, může dojít k jejich podstoupení, resp. opakování.

Druhý názor můžete využít také u péče poskytované jinými zdravotnickými pracovníky, např. fyzioterapeuty, klinickými psychology nebo sestrami.

Tuto možnost nelze využít, jedná-li se o poskytování neodkladné péče, péče o osoby ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody nebo zabezpečovací detence.

Druhý názor je právo nemocného. Nesmí však být zneužíváno, chroničtí frekventanti ambulancí a stěžovatelé do této problematiky nepatří. Ovšem pacient, kterého čeká kupř.těžká operace se může, a dokonce by se měl, poradit i na jiném pracovišti. Velmi jednoduše řečeno – má před sebou závažné rozhodnutí a čím více informací získá, tím lépe. Druhý názor však má smysl pouze tehdy, je-li více léčebných možností nebo je-li kupř.indikace k operaci pouze relativní.

Druhý názor je i právo lékaře. Má-li nemocnému navrhnout závažný výkon a má-li jakékoliv pochybnosti o tom, zda volí správný postup, může konzultovat kolegy odjinud. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Zalepené oči po ránu

Dobrý den. Když ráno vstávám tak si musím otevřít oči ručně jak je mám zalepené, často pořád slzím. Děkuji za odpověď

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce