Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Překvapivé příznaky problémů se štítnou žlázou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8607x )

Možná znáte klasické příznaky potíží se štítnou žlázou. Zvýšená funkce štítné žlázy (hypertyreóza) způsobuje, že se více potíte, zhubnete a zrychlí se vaše tepová frekvence. Snížená funkce štítné žlázy (hypotyreóza) dělá pravý opak. Může se objevit únava, zimomřivost, svalové křeče nebo zvýšení tělesné hmotnosti. Ale existují i ​​další méně zjevné známky, které byste neměli podceňovat.

shutterstock.com

Štítná žláza je nevelká žláza s vnitřní sekrecí připomínající svým tvarem motýla. Nachází se na přední straně krku před průdušnicí. Produkuje hormony štítné žlázy, tyroxin (T4) a trijodotyronin (T3). Činnost štítné žlázy a sekreci hormonů štítné žlázy regulují vyšší centra, hypotalamus a hypofýza (podvěsek mozkový), systémem zpětných vazeb. Hormony štítné žlázy mají řadu funkcí a ovlivňují prakticky všechny tkáně a orgány lidského těla od nitroděložního vývoje až do konce života.

Čtěte také: Gravesova-Basedowova nemoc postihuje hlavně mladé ženy.

Když štítná žláza nevytváří správné množství hormonů, objeví se obtíže. Málo aktivní štítná žláza produkuje méně hormonů a její snížená činnost vede ke stavu, který se nazývá hypotyreóza. Příliš aktivní štítná žláza uvolňuje do krevního oběhu naopak více hormonů a její zvýšená činnost vede ke stavu nazývaném hypertyreóza. Hypotyreóza a hypertyreóza jsou nejrozšířenější onemocnění štítné žlázy, z nichž hypotyreóza je mnohem běžnější.

Když se nemoc odhalí včas, ve většině případů je dobře léčitelná a nezanechává žádné trvalé následky, v rozvinutém stadiu však závažně zasahuje do života, který může i ohrozit. Pokud u sebe některé z těchto příznaků zaregistrujete, neváhejte a vyhledejte odborné vyšetření.

Zvětšení štítné žlázy

Zvětšená štítná žláza(struma) nemusí však být na krku vůbec viditelná ani hmatná, protože je uložena poměrně hluboko. Následkem tohoto zvětšení je chraplavý hlas, nemocný může mít pocity tlaku v krku, dechové či polykací potíže aj. Někdy otok v krku může být důsledkem rakoviny štítné žlázy nebo uzlin. Tyto potíže nemusí souviset se štítnou žlázou.

Mozková mlha

Vaše štítná žláza odesílá do vašeho mozku hormony, které pomáhají jeho činnosti. Když hypotyreóza zpomaluje proud těchto hormonů, jedním z vedlejších účinků je tzv. „mozková mlha“. Jedná se o nepříjemný pocit malátnosti a otupělosti. Lidé, kteří jí trpí, se hůře soustředí a mají i špatnou paměť. Celkově jsou zpomalení, podráždění a cítí tlak v hlavě vzadu na zátylku.

Změny nálady

Cítíte se smutně a bez nálady? Mohlo by to mít mnoho důvodů, jedním z nich by ale mohl být problém se štítnou žlázou. Deprese je často prvním příznakem problému se štítnou žlázou. S tím je také spojena úzkost. Deprese je častější, když máte hypotyreózu. Úzkost je běžná u hypertyreózy. Ta může způsobit i potíže se spánkem, neklid a podrážděnost.

Čtěte také: Vyšetření štítné žlázy

Porucha termoregulace

Poruchy štítné žlázy mohou narušit schopnost těla regulovat tělesnou teplotu. Lidé s hypotyreózou mohou cítit chlad častěji než obvykle. Ruce a nohy jsou chladné, člověk může pociťovat až zimnici. Hypertyreóza má tendenci mít opačný účinek, což způsobuje nadměrné pocení a averzi vůči teplu.

Problémy v těhotenství

Studie ukazují, že pokud máte neléčenou poruchu štítné žlázy, je pravděpodobnější, že budete mít komplikace v těhotenství, například stav zvaný preeklampsie. Máte také větší šance na potrat, předčasný porod nebo porod dítěte s nízkou porodní hmotností.

Čtěte také: Onemocnění štítné žlázy v těhotenství a po porodu

Menstruační potíže

Menstruační potíže mohou být známkou stavu štítné žlázy. Může se jednat o změny cyklu, vynechání menses a nepravidelnost. Dívky s poruchami štítné žlázy mohou dostat první menstruaci velmi brzy nebo velmi pozdě.

Otoky v obličeji

Vypadá vaše tvář otekle? Může jít o tekutinu, kterou vaše tělo nevstřebá, protože vaše štítná žláza nefunguje správně. Nejčastěji se projeví na víčkách, rtech a jazyku.

Problémy s očima

Mnoho lidí s hypertyreózou má problémy s očima - mají je zarudlé, podrážděné, suché a oteklé. Objevuje se zvýšený tlak na oční nerv a na tkáň v očnici, což způsobuje vylézání očí z očních důlků. Někdy stav štítné žlázy způsobuje, že se v tkáních kolem očí hromadí tekutina, což může způsobit problémy se zaostřením. Může se také objevit dvojité vidění.

Čtěte také: Hypotyreóza

Problémy svalů a kloubů

Extra tekutina se objevuje i na jiných místech těla. Velké množství tekutiny může tlačit na nervy a objeví se náhlá necitlivost, brnění, nebo bolest v končetinách. Vzácností není ani obecná ztuhlost svalů a kloubů. 

Změna chuti

Chuť je vnímána nejen chuťovými pohárky v ústech, ale i centrem v mozku. Pokud štítná žláza nejedná tak, jak by měla, může si pohrávat s jednou nebo oběma těmito částmi chuťového procesu. To může způsobit změny chuti.

Nízké libido

Když štítná žláza zpomalí svou činnost, tak také metabolismus. Ten řídí orgány ve vašem těle, které vylučují pohlavní hormony. Když máte málo těchto hormonů, vaše sexuální touha zeslábne.

Ztráta vlasů

Vypadávání vlasů je další známkou toho, že jsou hormony štítné žlázy z rovnováhy.  Tento problém může způsobit hypotyreóza i hypertyreóza. Vlasy se stávají suchými a lámavými, začnou snadno vypadávat. Ve většině případů vlasy dorostou, jakmile se onemocnění štítné žlázy stabilizuje. Taktéž nehty jsou křehčí a pleť se stává suchou.

Vysoký krevní tlak

Hormony štítné žlázy ovlivňují téměř každý orgán v těle a mohou tedy ovlivnit i to, jak rychle tluče srdce. Lidé s hypotyreózou si často všimnou, že jejich tepová frekvence je pomalejší než obvykle. Hypertyreóza naopak může srdeční činnost urychlit. To může také vyvolat zvýšení krevního tlaku a pocit bušení srdce.

Střevní potíže

Hormonální změny ovlivňují také naše trávení a dochází k zácpě nebo naopak k průjmům.

Zdroj: www.webmd.com


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypotyreóza (snížená činnost štítné žlázy)

Štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, která vytváří a do krve vydává hormony - tyroxin a trijodotyronin - regulující intenzitu látkové přeměny a ovlivňující vývoj organizmu včetně vývoje mozku. Nemocní s onemocněním štítné žlázy jsou nejčastějšími návštěvníky endokrinologických ambulancí.

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Porucha štítné žlázy

Dcera trpí poruchou štítné žlázy, užívá LETROX 50 jednou denně jednu tabletu. Chtěl bych se zeptat zda to jde léčit homeopatií. Josef

Hypertyreóza (zvýšená činnost štítné žlázy)

Porucha funkce štítné žlázy je velmi častým problémem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce