Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

První rok dítěte měsíc po měsíci

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1532x )

První rok života dítěte je dobou obrovského rozvoje jeho dovedností. Kdy se otočí na bříško, kdy začne lézt, kdy se posadí a kdy začne chodit? To zajímá každého rodiče. Na vývoj dítěte však neexistuje univerzální kuchařka a těžko vše zobecňovat. Vždy je dobré řídit se pocity a zbytečně nepanikařit. Dejte svému dítěti čas. Některé dítko zvládá pokroky dříve, jiné o dva týdny později.

shutterstock.com

1. měsíc

Novorozenec zatím nezná rozdíl mezi dnem a nocí a proto nemá ani denní nebo noční rytmus. Většinu dne prospí. Novorozenec je krátkozraký a často šilhá. Vidí pouze velké předměty na krátkou vzdálenost cca 25 cm  v úhlu 45 – 60 stupňů. Když leží na zádech, drží hlavu rovně a pohybuje spontánně horními a dolními končetinami. Ruce jsou zavřené v pěstičky. Převažují nekoordinované a necílené pohyby. Na bříšku ojediněle krátce zvedne hlavičku nad podložku. Ve 4. týdnu umí na malou chvilku sledovat očima velký předmět umístněný před očima 30 – 50 cm. Dorozumívacím prostředkem je zatím jen pláč, který může znamenat hlad, bolavé bříško, mokrou plenku, touhu po maminčině náruči. Mluvte na ně klidným tónem, to miminku dodává pocit bezpečí. V tomto období často vzniká oploštění hlavičky způsobeno predilekcí (častým otáčením hlavy) na stranu, odkud přichází světlo. Proto je vhodné měnit polohu dítěte v postýlce a pokládat ho střídavě hlavou od světla a ke světlu. Nebojte se už od narození pokládat dítě několikrát za den na bříško. Samozřejmě vždy pod vaším dohledem.

2. měsíc

Kojenec se začíná usmívat a navazovat zrakový kontakt s matkou. Prsty dosahuje bezpečně a cíleně do úst, uvolňuje pěstičky a otevírá dlaně. V poloze na břiše začíná krátce zvedat hlavičku a otáčí ji na stranu. Zlepšuje se mu zrak, umí zafixovat pohledem hračku nebo obličej. Stále potřebuje předměty a obličeje vidět blízko před sebou. Reaguje na hlasité zvuky pláčem, leknutím nebo zklidněním. V řečovém projevu se objevují jednotlivé samohlásky. Někteří kojenci pláčou v prvních třech měsících – převážně večer – i hodiny bez zjevné příčiny. Příčina těchto tzv. „tříměsičních kolik“ není přesně známa, ale často pomůžou probiotika. 

3. měsíc

Miminko se zajímá o své okolí. Drží hlavičku. V poloze na zádech objevuje ruce a nohy. V poloze na břiše pase koníky – t.j. hlava je vzpřímena a otáčí se volně za zvukem. Dítě je opřené o celé předloktí a má pootevřené dlaně. Uvolňuje dlaň z pěsti, ještě ale nedokáže držet pevně v ruce hračku - úchop teprve trénuje. Zato spojuje ručičky k sobě. Pokud je drženo ve vertikální poloze má snahu opřít se nohama o podložku. Začíná si broukat.

4. měsíc

V tomto věku se začíná dítě otáčet na bok. Motivují jej podněty v podobě blízkých předmětů. Pokud miminku dáte hračky, nejspíš je uchopí oběma rukama, postupně se učí je chytat jen jednou ručkou. V poloze na zádech začíná zvedat hlavičku, prohlíží si obě ruce a dává si je do úst. Přitáhneme-li dítě do sedu, přitáhne aktivně hlavičku dopředu. Pase koníčky. Začíná se vytvářet specifický vztah k matce – odliší ji od jiného obličeje. Čtyřměsíční dítě občas zavýskne a začíná vědomě používat vlastní reakce k ovlivnění chování ostatních.

5. měsíc

Mnoho kojenců uchopí předmět již pomocí jedné ruky. Přendává si hračky z jedné ruky do druhé. V poloze na bříšku se opírá o jedno předloktí a druhou rukou se natáhne po novém předmětu, který vzbudí jeho zájem. V poloze na zádech zvedá současně ruce a nohy. Převrací se ze zad na bok a začíná i na bříško. Pětiměsíční dítě bezpečně pozná známou tvář, pláčem může reagovat na neznámé lidi. 

6. měsíc

Spousta dětí se v tomto měsíci umí otáčet ze zad na břicho a zpět na záda oboustranně. V poloze na zádech si hraje dolními končetinami, uchopí si palce u nohou. Má tendenci k pasivnímu sezení, ale sám se neposadí. Fyzioterapeuti ale zásadně nedoporučují dítě posazovat. Maximálně ho chvilku nechte u sebe na klíně v pololehu. Ve vertikální poloze se začíná odrážet špičkami prstů a začíná mírně poskakovat. Kojenec vidí i malé předměty v úhlu již větším než 180 stupňů, ale až kolem 5. roku života dosahuje plnou zrakovou ostrost na dálku. Půlroční děti stále broukají, občas ze sebe vydají slabiku.

7. měsíc

Sedmiměsíční miminko poznává známé lidí. V tomto věku začínají projevy separační úzkosti. Dítě pláče v cizím prostředí a ve společnosti cizích lidí. Chce za maminkou. Na zádech si hraje s nohama. V poloze na břiše pilotuje „dělá letadlo“. Vsedě zatím neudrží rovnováhu, proto dítě stále neposazujte. Snaží se přibližovat k předmětům jeho zájmu pomocí otáčení těla. Začíná se plazit – zpočátku dozadu. Také se dostává do polohy na čtyři. Bere věci do rukou, přendává je z ruky do ruky, vše zkoumá i ústy. Od sedmi měsíců uslyšíte první slabiky, často velmi rychle a za sebou.

8. měsíc

Dítě je v poloze na zádech zcela minimálně. Ze zad se přetáčí na břicho a plazí se. Umí se dostat na čtyři a houpe se. Začíná se samo posazovat. Udrží se ve stoje, pokud se drží ohrádky. Začíná zřetelně vyslovovat, opakovat a zdvojovat některé slabiky „tá-tá“, „bá-bá“, „má-má“. Děťátko reaguje, když uslyší svoje jméno. Začíná mít strach z cizích lidí. Prožívá úzkost a strach, když mamaminku nevidí a neslyší. Tato fixace je zcela normální.

9. měsíc

V tomto měsíci začíná období, kdy si dítě pamatuje již některé předměty. Pokud mu něco seberete, začíná se zlobit. Dítě se již samo posadí. Lezení je jisté a koordinované, ale některé děti dříve stojí než lezou. Malé procento dětí vůbec neleze. Z polohy na čtyřech se začíná sám postavovat u nábytku pomocí rukou. Zdvojuje slabiky a začíná žvatlat. Na výzvu provede první dětské hříčky (např. „paci-paci“ nebo „pá-pá“). V tomto měsíci uchopí dítě předmět mezi ukazovák a palec.

10. měsíc

Děťátko se v postýlce vytáhne do stoje a péruje na nohách. Postaví se u nábytku a začíná chodit úkroky kolem nábytku s držením za obě ruce. Umí zacházet se lžičkou a vede ji do úst. Vyslovuje již také jednoduchá významová slova. Rozumí jednoduchým pokynům a na výzvu např. „dej mi“ podá předmět, ale nepustí. Je na čase provést opatření, která zvyšují bezpečnost ve vašem bytě, protože dítě si vyhledává v domácnosti vše dosažitelné, aby si mohlo hrát. Jedná se o období s nejčastějšími popáleninami, proto je důležité držet nádoby s horkými nápoji mimo dosah dětí. 

11. měsíc

Dítě začíná v prostoru samostatně stát, stojí s oporou na celé plosce nohy, chodí kolem nábytku. Někdy se přidržuje jen jednou rukou. Umí používat každou ruku zvlášť - třeba jednou držet hračku a druhou se krmit. Používá ukazovák na to, aby na něco poukázalo. Podá a ukáže několik předmětů. Rádo si hraje na schovávanou a napodobuje grimasy. Přidržené za obě ruce chodí, může zvládnout i chození za jednu ruku. Umí vylézt na jeden schod. Napije se z hrníčku. Dítě už dokáže komunikovat a dává najevo, co cítí a co odmítá. Buduje si slovní zásobu nasloucháním.

12. měsíc

Dítě chodí držené za jednu ruku nebo kolem nábytku. Některé děti vykročí kolem prvního roku poprvé bez pomoci do prostoru. Děťátko uchopí předmět špičkou palce a ukazováku – tzv. pinzetový úchop. Obratně a rychle leze po schodech. Říká první slova a vydává mnoho zvuků. Snaží se napodobit, co říkáte. Napodobuje také různé činnosti a dělá různá gesta. Roční dítě je velmi samostatné, prozkoumává okolní svět, je zvídavé a velice rádo pomáhá. Ukazujte mu tedy svět, ve kterém žije. Dělejte společně domácí práce, kreslete, zkoumejte zvířátka v knížce i na farmě.

Okolo jednoho roku se u dětí může objevit separační úzkost. Může začít plakat, když odejdete. Podobně někdy dítě reaguje, když vidí někoho cizího. Vše se ale přirozeně srovná s věkem. Postupně své děťátko zvykejte na změny a novinky, které ho potkávají.

A je mu rok. Oslava prvního roku života vašeho dítka je významná událost. Pozvěte celou rodinu a připomeňte si den, kdy se váš život navždy změnil. 

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce