Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Péče o poporodní ránu a pupík novorozence

(23. června 2023, Komerční prezentace | přečteno: 1539x )

Po porodu je důležité správně ošetřovat poporodní jizvu, aby se zabránilo infekcím a urychlilo hojení. Poporodní jizva vzniká tam, kde byla řezem otevřena děloha. Tento řez může být proveden buď na břiše (císařský řez), nebo na pánevním dně (episiotomie - nástřih hráze).

schuelke.com

Co při hojení dodržovat?

  1. Oblast stehů je potřeba udržovat v čistotě, aby se do ní nedostaly bakterie a viry. Proto mějte ve své výbavě octenisept sprej. Jeho parťák octenisept gel zase podpoří celý proces hojení.
  2. Antiseptický sprej octenisept je klinicky testovaný na všechny typy ran a vnější sliznice, takže se nemusíte bát ho používat na oblast intimních partií.
  3. Volné a prodyšné prádlo umožní ráně dýchat. Nesmí vás škrtit a řezat. Zároveň musí poskytnout potřebnou fixaci poporodních vložek, u kterých nezapomeňte na pravidelnou výměnu – předejdete infekci.

Čištění pupíku s octeniseptem

První dny s miminkem vám usnadní porodní asistentky nebo sestřičky, ale doma péče o pupeční pahýl nekončí. Důležité je místo udržovat v suchu, čistotě a šetrně dezinfikovat.

Po odstřižení pupeční šňůry zůstane v pupíku miminka pupeční pahýl. Jeho ošetření je v prvních dnech důležité a vyžaduje speciální péči. Jak pahýl ošetřit, aby se do něj nedostala infekce?

Dodržujte několik jednoduchých kroků:

  1. Připravte si octenisept sprej s vatovými tyčinkami nebo tampony. Před ošetřením si nezapomeňte důkladně umýt ruce mýdlem s neutrálním pH.
  2. Octenisept aplikujte na připravené pomůcky a potřete jimi pupík od bříška směrem ke konci přestřihnutého pahýlu. V případě znečištění stolicí nebo močí opláchněte místo vodou a opět použijte octenisept. Přebytečné množství octenisept roztoku v okolí pupíku je nutné z pokožky odstranit tamponem nebo žínkou.
  3. Až budete miminko balit zpátky do plenky, pupík nepřekrývejte. Musí zůstat na vzduchu, aby přirozeně zasychal.
  4. Proces čištění opakujte podle potřeby, alespoň jednou denně.

Kdy se pupík zahojí?

Pupeční pahýl by měl samovolně odpadnout za 1–⁠2 týdny od narození miminka.  Než pupeční pahýl odpadne, doporučujeme miminko omývat pouze vlhčenými žínkami a nekoupat. Pupík se nesmí ponořit do vody, aby nezačal mokvat. Vlhké prostředí jenom prodlouží dobu hojení a může způsobit zánět. V tomto případě se nespoléhejte na domácí léčbu a kontaktujte svého dětského lékaře.

péče o pupík

octenisept® sprej – Lék dostupný bez lékařského předpisu. Účinnou látkou je octenidine dihydrochloride, 2-phenoxyethanol. Pouze k vnějšímu použití. Před použitím si pozorně přečtěte příbalovou informaci. O případných rizikách a výskytu nežádoucích účinků se poraďte s lékařem. octenisept® hojivý gel – zdravotnický prostředek. Před použitím si přečtěte návod k použití.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poporodní změny na děložním hrdle

porodila jsem dve deti obe cisarskym rezem. pri gyn. kontrole po druhem diteti po sestinedeli mi v cytologii del. hrdla vysly poporodni zmeny. co to znamena a je to bezne i po porodu cis. rezem? proc nebyly i po prvnim porodu? moc dekuji za odpoved.

Porod: doba před porodem

Porodem těhotenství vrcholí. Je to doba, na kterou rodiče netrpělivě čekají, doba, kdy přijde na svět jejich vytoužené miminko. K porodu nejčastěji dochází mezi 38. - 42. týdnem těhotenství.

Porod: příjem na porodním sále

Po příchodu na porodní sál je většinou mamince natočen vstupní kardiotokografický záznam srdečních ozev miminka, maminka je zevně i vnitřně vyšetřena, aby se zjistilo, v jaké fázi porod je .

Fyziologický porod

Porod je děj, při kterém je plod vypuzen z mateřského organizmu a oddělí se od matky. Začátek porodu se počítá od doby, kdy se děloha začne pravidelně stahovat a začnou se otevírat porodní cesty. Za konec porodu se považuje vypuzení placenty. Pro rodičku bývají obvykle známkou začínajícího porodu pravidelné stahy dělohy, někdy začíná porod odtokem zkrvavělého hlenu nebo odtokem plodové vody. Zda porod již opravdu začal je možné stanovit pouze vyšetřením.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce