Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Péče o pleť po zimě? Základem je regenerace

(29. března 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 415x )

Zimní období je pro pleť nejnáročnější z celého roku. Pokožka je během zimy vystavena nepříznivým povětrnostním vlivům. Což vede k jejímu vysušení, popraskání, podráždění a celkově horší kondici. S nástupem jara je čas dopřát pleti speciální, hloubkovou péči dřív, než bude slunce v plné síle.

Dobrá rada
shutterstock.com

Kvůli mrazům, častým přechodům ze zimy do tepla nebo studenému větru je důležité se o pleť důsledně starat – dostatečně ji hydratovat, používat vhodné krémy a jíst stravu bohatou na živiny. Zdraví pleti pomáhají i doplňky stravy s ceramidy, které podpoří přirozenou ochrannou bariérou. S příchodem jara je na čase pleť zregenerovat.

Jakou péči pleti po zimě dopřát

V první fázi je třeba zbavit pleť odumřelých buněk za pomoci peelingu. Ihned po jeho použití uvidíte rozdíl. Vaše pleť bude prokrvená, hebká a připravená beze zbytku vstřebat další péči, kterou jí dopřejete. Peeling vždy vybírejte podle svého typu pleti.
„Součástí jarní péče o pleť by měla být zejména její obnova a vyživení. Používejte jemné exfoliační produkty na odstranění odumřelých kožních buněk, podpoříte tak obnovu pokožky. Pokud se pleť jeví mdlá či hrubá, nabízí se chemický peeling nebo ošetření laserem. Tyto neinvazivní metody účinně omlazují, barevně sjednocují a rozjasňují pleť. Také si umí poradit s jemnými vráskami, pigmentovými skvrnami nebo zjemní jizvičky po akné. Jsou vhodné pro všechny typy pleti a podstoupit je lze v jakémkoli věku,“ doporučila Eva Harapátová, korektivní dermatoložka Medicom Clinic.

Odlehčení

Zatímco chladné měsíce patřily hutným a vyživujícím krémům, na jaře příliš silná vrstva těžkých krémů může ucpávat póry a způsobovat záněty. I proto se podívejte po nekomedogenních krémech s lehčí texturou. Pro zářivou a zdravou pleť je během teplých měsíců ideální aplikovat lehké produkty v menších vrstvách. Nebojte se vyzkoušet lehoučké gely či fluidy. Před aplikací jakéhokoli krému pleť vždy důkladně očistěte. Jen tak umožníte aktivním látkám proniknout co nejhlouběji do pleti a zajistíte jejich maximální účinek.

Proč je důležité pleť hydratovat

Pokožku na jaře trápí dehydratace, a tak je tedy na místě dodat ji potřebnou vláhu. Hydratovaná pleť je zdravá pleť a nutno zmínit, že u dobře hydratované pleti se i vrásky tvoří výrazně pomaleji.  Vhodné je použití hydratačního séra, které se aplikuje na vyčištěnou pleť ráno a večer a nechá se působit 2-3 minuty. Díky zpracování aktivních látek s vyšší koncentrací se vstřebává do hlubších vrstev pokožky, a dodává tak pleti silný hydratační koktejl. Doporučujeme přírodní pleťová séra a emulze s kyselinou hyaluronovou, ceramidy, přírodním vitamínem C a bakuchiolem. Následně aplikujeme denní nebo noční krém. V rámci regenerace pleti je vhodné zařadit i doplňkovou péči v podobě regeneračních a hydratačních masek

Důležitý je pitný režim i zdravá strava

Životospráva a pitný režim se významně podílejí na vzhledu naší pokožky. Nedostatečný pitný režim může vést k celkové ztrátě vody v těle a narušení ochranné kožní bariéry. To vede k projevům předčasného stárnutí i řadě dalších problémů, jako je nadměrné vysoušení pleti. Dehydrovaná pleť navíc vypadá starší a unavená.

Konzumace potravin bohatých na antioxidanty, jako jsou například ovoce a zelenina, vytváří pro pleť jakýsi ochranný štít proti poškození způsobeným volnými radikály. Antioxidanty, mezi něž patří například vitamín C, E a betakaroten, pomáhají chránit pokožku před škodlivými účinky volných radikálů, které mohou vést k předčasnému stárnutí pokožky.

Dopřejte pleti profesionální péči

Nejefektnější způsob, jak dodat pleti hloubkovou hydrataci, je mezoterapie nebo plazmaterapie.
„Jak stárneme, pokožka ztrácí kolagenová a elastinová vlákna. Kůže se proto ztenčuje, je povadlá a stále častěji se na ní objevují vrásky. Díky mezoterapii dostane pleť potřebnou dávku cenných látek jako kyselina hyaluronová, která se postará o potřebnou hydrataci pleti, vitamíny i aminokyseliny. Velmi populární je i omlazení pleti sérem z vlastní krve, takzvaná plazmaterapie. Toto neinvazivní ošetření redukuje vrásky, vyhlazuje a regeneruje pleť. Výhodou je použití tělu vlastní látky, což ocení alergici i lidé s velmi citlivou pletí,“ doplnila Eva Harapátová.

Novinkou mezi dermatologickými ošetřeními je biostimulace polynukleotidy. Mezi ostatními estetickými procedurami vyniká díky svým regeneračním vlastnostem a schopností stimulovat přirozené hojivé procesy v těle.
„Na rozdíl od dermálních výplní nebo botulotoxinu se polynukleotidová terapie zaměřuje na omlazení pokožky zevnitř a poskytuje přirozenější a jemnější vylepšení. Polynukleotidy výrazně zlepšují pevnost, hustotu a kvalitu pokožky, aniž by došlo ke změně rysů obličeje. Ošetření je bezpečné, rychlé a vhodné pro osoby s poškozenou kožní bariérou i citlivou pletí,“ zmínila Sabina Sellner, korektivní dermatoložka Medicom Clinic.

Sbohem, akné! 

Se zvyšujícími se teplotami se začínáme více potit a to je ideální chvíle pro vznik nepříjemného akné. Sáhněte proto po krémech s lehčí texturou, nebo je rovnou vyměňte za hydratační gely. Zaměřte se také na důkladné čištění pleti. Přes zimu může být pleť při odličování podrážděná, jakmile se ale venkovní teploty zvednou, je dobré zařadit silnější kalibr. Čisticí gely a pěny s obsahem kyseliny salicylové by měly všechny rodící se neduhy zadržet. Osvědčená je kombinace odlíčení make-upu olejovým či emulzním odličovacím čistícím přípravkem, micelární vodou nebo šetrným mycím gelem či pěnou. Následuje tonizace pleťovou květovou vodou či tonikem a nanesení gelu či lehkého krému na problematickou pleť.
„Akné není zdaleka problémem výhradně náctiletých, trápí zhruba každou osmou ženu nad 25 let, výjimkou ale není jeho výskyt ani v pozdějším věku. Akné se dá ovlivnit domácí péčí – lokálně, dietními opatřeními a také tím, že se budete vyhýbat stresu. Pokud problémy přetrvávají, dermatolog může doporučit laserovou terapii, která zamezí rozvoji zánětlivé fáze, urychlí hojení a tím sníží riziko vzniku jizviček. Laser celkově vylepšuje estetický vzhled a v léčbě akné má své nezastupitelné místo,“ řekla Sabina Sellner.

Ochrana před sluncem

V ideálním případě jste SPF nevynechali ani během chladných měsíců. I když se může zdát, že úhona nehrozí, slunce je právě během zimy k zeměkouli blíže než v létě. Ale chápeme, že přes zimu se může krém s ochranným faktorem zdát jako krok navíc. Nyní je však čas se před sluncem začít opravdu pečlivě chránit, minimálně o něco více. Sluníčko konečně pořádně svítí a my mu s nadšením nastavujeme tvář. I proto nesázejte na produkty s příměsí ochranného faktoru, které nemusí být tak spolehlivé, ale pořiďte si lehkou emulzi nebo fluid s ochranou 15 a vyšší. 

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce