Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Podzim zhoršuje stav dětské pokožky. Jak ji pomoci?

(11. prosince 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 512x )

Změny teploty a vlhkosti, vítr, vrstvení oblečení, znečištění ovzduší i alergie – tohle všechno může mít negativní vliv na kůži vašeho děťátka během podzimních měsíců. Obzvlášť v případě, že ji má velmi citlivou. Dochází pak k jejímu narušení, a právě kvůli těmto poškozením pokožka není schopná zadržovat vlhkost, proto zůstává suchá, s vyrážkou či atopickým ekzémem a nepříjemně svědí. Jak postupovat, abyste miminku, batoleti či nejmladšímu členu rodiny ulevili?

shutterstock.com

Vyrážka, nadměrně suchá pokožka, atopický ekzém a další podobné kožní problémy trápí řadu miminek, batolat i „školkových“ dětí. Často se jedná o přechodný stav, kdy z něj děti po pár letech tzv. vyrostou. Co tyto potíže způsobuje a jak je následně řešit?

1) Problém č. 1 – počasí i jeho výkyvy

Pokud jsou podzimní teploty chladné, dochází ke snížení vlhkosti nejen venku, ale také v interiérech. Na to samozřejmě reaguje vnější vrstva dětské pokožky a vysušuje se. Platí to především u dětí trpících atopickým ekzémem, kteří mají poškozenou kožní bariéru. Negativně na stav kůže působí také silný vítr, přetopené místnosti a velké výkyvy teplot mezi vnitřním a vnějším prostředím.

Řešení: V interiéru si můžeme pomoci zvlhčovačem vzduchu a také rozumnou regulací teploty. Přestože počasí neovlivníme, můžeme reagovat na podráždění pokožky namazáním krému s hydratujícími a regeneračními účinky, jakým je např. Bepanthen Sensiderm krém. Výborně si rozumí s pokožkou a dokáže ji pomoci díky speciální technologii lamilárních lipidů. Dokáže ulevit od svědění pokožky již do 30 minut - přes den i přes noc. Proto pomáhá ke klidnému nerušenému spánku vašeho miminka i vám až na 7 hodin. Můžete ho používat dlouhodobě. Složení respektuje potřeby nejen citlivé, ale i dětské jemné pokožky, a je tak možné ho aplikovat na kůži novorozenců, těhotných a kojících žen.

Pokud jde o péči o pokožku, osvědčené jsou pro děti ovesné koupele, které uklidňují citlivou reaktivní pokožku. Střídat je můžeme s koupelemi v řepíku nebo měsíčkuPéče o pokožku by měla být velmi šetrná. Koupel by měla být krátká a po koupeli ošetřit pokožku malým množstvím dětského oleje.

Vše potřebné pro péči o pokožku vašeho dítěte naleznete na Lékárna.cz.

2) Problém č. 2 - oblečení

Jakmile se ochladí, logicky začínáme vrstvit oblečení u nás i u dětí. Dáváme jim navíc svetry, čepice, šály i rukavice. Přemýšlíte ale, z jakého materiálu je jejich oblečení? Některé totiž dráždí pokožku a způsobují svědění. Stejný efekt mohou mít také volné nitě a hrubé švy.

Řešení: Veškeré oblečení, které je v kontaktu s pokožkou, by ideálně mělo být ze 100% bavlny, příp. k ní být co nejblíže. A to i kousky, které prcek nosí doma, jako je třeba pyžamo, tílko, legíny. Abyste eliminovali podráždění pokožky, volte optimálně bezešvé oblečení. Jestliže chcete obléct děťátko do vlny, dejte mu pod to ještě vrstvu z bavlny. Klidně volte rukavice bavlněné a na ně vlněné. Dalším řešením může být změna pracího prášku.

3) Problém č. 3 – nejen sezónní alergeny

Děti trpící atopickým ekzémem jsou přecitlivělé na určité látky v bezprostředním okolí, jakými jsou také sezónní alergeny. Mezi ně patří i pyly, které dominují nejenom na jaře, ale i na podzim. Další kategorií alergenů jsou potraviny. Problematické mohou být především čerstvé citrusy a další exotické ovoce, jahody, rajčata a jejich šťávy, některé mléčné výrobky, sója, pšenice, vejce, arašídy. A nesmíme zapomenout zmínit také alergické reakce na domácí mazlíčky a jejich srst. Dráždivě mohou působit také roztoči a plíseň.

Řešení: Dopřávejte dětem raději sezónní potraviny, ovoce a zeleninu, které byly vypěstovány u nás. Snižuje se riziko alergické reakce. Nicméně vztah mezi atopickým ekzémem a potravinovými alergiemi je poměrně složitý. Pokud máte u dítěte podezření na nějakou alergii kromě té na rizikové potravinové alergeny, zkontrolujte, zda nemáte v bytě plíseň. A co se týká roztočů, vyskytují se především v posteli. Alergické symptomy se tedy projevují především přes noc. Pro tyto případy existují spreje na ničení roztočů, které zakoupíte na Lékárna.cz.

Nepodceňujte psychiku

V neposlední řadě hraje vekou roli u stavu kůže vašeho děťátka psychické rozpoložení. Popřemýšlejte, zda nemá důvod cítit se nekomfortně. Nezapomínejte, že i malé děti dokážou nasát atmosféru a pocity svého okolí jako houba.

Psychiku dětí mohou pomoci uklidnit jemné esence z levandule, mandarinky, pomeranče. Najdeme je v pokojových sprejích pro děti, v éterických olejových směsích, které můžeme kapat do aromalampy, pár kapek nakapat do běžného koupelového oleje nebo ve formě bachových esencí.

Pokud potřebujete pomoc s výběrem, můžete se poradit s lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Otázku pošlete mailem, nebo ji položte na chatu. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce