Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Noční pomočování: Proč k němu dochází a jak mu předcházet?

( aktualizováno 27. března 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2016x )

Mimovolný únik moči je nepříjemnost, se kterou se v dětském věku setkal každý z nás. Enuréza je stav, při němž k nekontrolovanému úniku dochází i ve věku, kdy už by se dle odborníků dítě pomočovat nemělo. Ve střední Evropě byl tento věk dle zkušeností z praxe stanoven na pět let.

shutterstock.com

Enuréza je odborný název pro noční mimovolný únik moči u dětí starších 5 let. Není zpravidla spojená s žádnou psychologickou, psychiatrickou poruchou ani funkční nebo anatomickou poruchou močového systému. Přesto trápí mnoho dětí a jejich rodičů. Děti a jejich rodiče se za problém s pomočováním stydí a dochází k omezování aktivit spojených s pobytem dětí mimo domov. Děti se vyhýbají účasti na školách v přírodě, letních táborech či sportovních soustředěních. Noční enuréza narušuje život celé rodiny, je překážkou pobytů u příbuzných, ovlivňuje výběr dovolených. Včasný začátek léčby je velice důležitý, protože umožní předejít psychickým traumatům dříve, než začne mít dítě problémy v kolektivu. 

Lékaře v první řadě zajímá, jak dlouho trvá takzvaná suchá pauza. To je období, kdy se dítě v noci nepomočilo. Jestliže se pomočení objevuje pouze v noci, nejde o infekci močových cest, proud moči je nepřerušovaný a objem přiměřený věku, jde o tzv. monosymptomatickou noční enurézu. Pokud se dítě pomočuje nejen v noci, ale také přes den, nejedná se o enurézu, ale o inkontinenci moči. Jestliže děti měly suchý interval delší než 6 měsíců a objeví se u nich noční pomočování, jedná se o sekundární enurézu. Příčinou bývá často psychický stres (rozvod rodičů, nástup do školky nebo školy, narození sourozence). Pokud se u dítěte, které mělo suchý interval, objeví pomočování denní i noční, pak je nutné pátrat po infekci močových cest nebo po urolitiáze (močové kameny), kterou by měl odhalit ultrazvuk.

Čtěte také: Co dělat, kdy dítě bolí ucho?

Příčiny nočního pomočování 

Příčinou nočního pomočování je opoždění neurobiologického vývoje, spočívající ve třech problémech – vyšší noční tvorbě moče, izolované větší noční aktivitě svalstva močového měchýře a nevyzrálosti budící reakce. V průběhu prvních 6ti let dítěte dozrává nejenom reflektorická regulace močení, ale také hormonální regulační systém produkce moče. Ten zabezpečuje, že v průběhu spánku se vytváří ve srovnání s denní bdělou fází zhruba poloviční množství moče. U části dětí se  nástup této regulační funkce opožďuje v souvislosti se sníženou noční tvorbou vazopresinu. Tyto děti pak v noci produkují nepřiměřeně velké množství moče. Funkce močového měchýře bývá u většiny dětí s enurézou normální, jen u některých z nich kapacita měchýře nedostačuje k tomu, aby udržela vytvořené nadměrné množství moče.

Při výskytu nočního pomočování byla jednoznačně prokázána role dědičnosti. Pravděpodobnost postižení potomka stoupá s četností výskytu symptomu v rodině. Z různých průzkumů vyplývá, že pomočováním je postiženo až 45 % dětí, u nichž jeden rodič trpí enurézou. Děti rodičů, kteří jsou oba enuretici, mají 77% pravděpodobnost, že se jim tento problém nevyhne.

Příčinou nočního pomočování  může být i nevhodný pitný režim a návyky při močení, ale i onemocnění či stres.

Čtěte také: Zpomalený růst dětí může signalizovat vážnější nemoc

Enurézu lze účinně a efektivně řešit

Rozhodně není na místě rozčilovat se, dítě za jeho“přestupek“ kárat nebo dokonce trestat. Tím se stav nejen neřeší, ale může se výrazně zhoršit.

Velmi důležitou roli sehrává spolupráce rodiny s praktickým lékařem dítěte. Dotaz na noční pomočování by měl být nedílnou součástí pětileté preventivní prohlídky. Největší překážkou úspěšné léčby nočního pomočování jsou předsudky a stud rodičů, kteří mají často zábrany o problémech svého dítěte hovořit i se svým dětským lékařem. Mnozí rodiče se domnívají, že určité problémy jsou příliš malicherné, aby se o nich zmínili. Jiní zase mají tendenci zamlčovat potíže intimního rázu. Tím však svému dítěti nepomohou, naopak mu mohou ublížit. Na místě je proto svěřit se praktickému lékaři dítěte a domluvit další postup.

Prvním krokem k upřesnění příčin pomočování je vedení evidence moče a přijatých tekutin. Ke sledování těchto údajů má za úkol dítě za pomoci rodičů vyplňovat tzv. pitnou a mikční kartu, do které se zapisuje frekvence a objem přijatých tekutin, objemy a frekvence močení a epizody pomočení. Toto měření má probíhat doma za standardních podmínek, kdy jsou děti bez stresu a v dobré kondici, nejlépe 2 - 3 víkendy. Pro lepší přehled je možno použít dětský deníček pomočování (kalendář mokrých a suchých nocí), ve kterém si po každé noci bez pomočení dítě setře veselý obrázek zvířátka, který se skrývá pod stírací vrstvou.

Základem léčby je dodržování správného pitného režimu (s dostatkem příjmu tekutin během dne a jejich omezením na noc) spolu s podáváním léku snižujícího noční tvorbu moče. Léky se většinou podávají těsně před spaním ve formě tablet rozpustných pod jazykem. Může je předepsat dětský lékař, dětský nefrolog nebo dětský urolog. 

Pokud jde o správný režim močení, dítě by mělo chodit na toaletu pravidelně a včas, již při neurgentním nucení, nemělo by močení předržovat. Močit by mělo v klidu, beze spěchu a pečlivě domočovat.

Dalším léčebným postupem je použití budících alarmů. Jejich úkolem je probudit dítě již po úniku malého množství moči, aby v dětském organismu dozrály tzv. budící reakce. Léčba trvá 10 až 20 týdnů a spolupráce rodiny je nezbytná. Někdy lékaři na základě výsledků vyšetření předepíší tricyklická antidepresiva, anticholinergika nebo nootropika.

Čtěte také: Zúžení předkožky - fimóza, se může vyskytnout v kterémkoliv věku

Co pro uzdravení můžeme udělat rodič?

Kromě citlivé podpory během léčby, která zahrnuje nejrůznější vyšetření, režimová opatření a v určitých případech i medikaci nebo lékařské zákroky, by rodiče měli dětem vytvořit doma komfortní podmínky, a snížit tak stres z každé nepříjemné nehody.
Protože se jedná o citlivé téma, je nezbytné, aby se dítě necítilo traumatizováno. I když k takovýmto nehodám dochází ve vyšším věku, mělo by se cítit maximálně komfortně. U starších dětí jsou ideálním řešením natahovací kalhotky, které jsou navrhovány a designovány s ohledem na vyšší věk dítěte, jsou proto téměř nerozpoznatelné od běžného spodního prádla. Na trhu je naleznete v několika velikostních variantách až do patnácti let věku a proplácí je zdravotní pojišťovny“, doplňuje Miroslav Vázler, zástupce značky DryNites společnosti Kimberly-Clark.

Užitečné tipy pro rodiče: Jak zvládnout noční pomočování vašich dětí

  1. Buďte trpěliví. Většina dětí z nočního pomočování vyroste, a pokud je dítěti pět let a méně, nemáte nejmenší důvod k obavám.
  2. Buďte klidní a vyjadřujte dítěti podporu.
  3. Řekněte jim, jak rozšířeným a běžným problémem je samovolný únik moči. Dítě se může cítit osaměle a dělat si starosti, že s ním není něco v pořádku. Můžete zmínit, že ostatní děti ve škole možná trpí stejným problémem, jen o tom nemluví nahlas. Ubezpečte je, že se jedná jen o to, že jejich močový měchýř ještě nefunguje zcela bezchybně.
  4. Podrobné vysvětlení toho, jak funguje jejich tělo, jim dodá pocit bezpečí. Tím, že vysvětlíme, jak celý proces funguje a že se jedná o dočasný problém, zbavíme situaci strachu a tajemna. Pro mladší děti si můžete vymyslet nějaký příběh: "Pan Měchýř ještě stále neumí správně svojí práci, ale brzy se to už naučí a všechno pak bude fungovat správně."
  5. Dbejte na pravidelný pitný režim dítěte. Snížení přísunu tekutin způsobuje koncentraci moči, což může zhoršit dráždění a problémy. Dodržujte tedy normální pitný režim, pouze se pokuste omezit pití před spaním.
  6. Informujte učitele o problémech dítěte a požádejte, aby mu poskytl oporu a zajistil včasný přístup k toaletám. Do aktovky školákovi diskrétně zabalte náhradní spodní prádlo.
  7. Pokud jste sami trpěli stejným problémem, nebojte se o tom před svými dětmi mluvit. Dodáte jim odvahu a naději, že se jednalo jen o dočasnou záležitost.
  8. Dítě se může potkat s posměchem ostatních – pokuste se tomu zabránit.
  9. Nedovolte, aby se pro dítě stalo noční pomočování tím nejpodstatnějším v jeho životě. Zdůrazňujte jeho ostatní přednosti.
  10. Nepoužívejte na noc plenky! Pokud je vaše dítě bez plenek, ale v noci se mu „nehody“ nevyhýbají, je dobré si pořídit chránič matrace. Ten se skládá ze dvou vrstev. Ta spodní, nepromokavá zajistí, že nedojde k znečištění matrace močí. Vrchní vrstva naopak moč nasaje, a matrace tak zůstává čistá a suchá. Chránič pak lze jednoduše vyprat v pračce. Kromě chráničů matrací lze pořídit i podložky. Mohou být buď jednorázové, nebo opakovaně pratelné. Jednorázové jsou vhodné například na dovolenou, kde nemáte možnost prát.
  11. Další možností, vhodnou zejména pokud má dítě přespat u kamaráda nebo s ním jedete na dovolenou, je dětské spodní prádlo s nepropustnou vložkou. Ta zajistí, že moč nevyteče a neznečistí lůžkoviny. Prádlo se vyrábí v pěkném dětském designu, který neprozradí jeho primární účel. Dítě se tak nemusí stydět a bát, že by se mu někdo posmíval. 
  12. Jedním z důvodů, proč se dítě raději počurá, je strach ze tmy. Dbejte tedy na to, aby si dítě po probuzení mohlo snadno rozsvítit a cesta na toaletu byla co nejsnazší.
  13. Někdy může být jednodušší začít učit dítě vykonávat potřebu v noci na nočník blízko postele. Teprve až zvládne tuto možnost, směřovat jej na záchod. 

Správnou výživou proti nočnímu pomočování dětí

Dítě by mělo ráno a v průběhu dopoledne pít o něco více než ostatní děti a od 17-18 hodin už by pít nemělo. Celkový příjem tekutin za 24 hodin by měl být stejný jako u ostatních dětí. Ideálním nápojem je voda, neslazené nápoje, ředěné ovocné šťávy. Rodiče chybují, když dávají dětem kofeinové (cola) nebo šumivé nápoje před spánkem, protože zvyšují produkci moče a dráždí močové cesty. Opatrně by rodiče měli přistupovat také ke kyselým džusům. K dalším dietologickým opatřením pak patří redukce cukru ve stravě. Příliš vysoká hladinu glukózy v krvi může způsobovat zvýšenou tvorbu moči. 

Vysoký obsah soli v přijímané potravě i tekutinách vede k pocitu žízně. Při přípravě pokrmů pro děti s enurézou je proto vhodné ubrat sůl jak při vaření, tak hlídat její množství v hotových kupovaných produktech, jako jsou slané brambůrky, křupky a jiné pochutiny. Nevhodné jsou potraviny junk a fast food. Močopudně může působit i kakao, které je mimo jiné obsaženo v čokoládách. Je proto vhodnější vyměnit čokoládové pochutiny za zdravější výrobky s karobem nebo třeba za domácí ovocné či jogurtové zmrzliny slazené březovým cukrem. Do jídelníčku enuretiků je vhodné také zařadit dostatek ovoce, zeleniny, jogurtů s laktobacily, celozrnného pečiva. Předejde se tak zácpě, která se může spolupodílet na nočním pomočování.

K podpoře správní funkce nervového systému, který ovlivňuje funkce močového měchýře je důležitý dostatečný přísun vitamínu B, obzvláště B1 v stravě. Vhodné je do stravy přidávat pravidelně sušené droždí jako jejich zdroj, nebo komplex vitaminu B ve formě B-komplexu.

Pomoci s výběrem vám mohou lékárníci v online poradně na Lékárna.cz. Ve všední dny, v časech 10-14 hodin, zastihnete lékárníky na online chatu, v ostatních časech můžete kontaktovat lékárníky na emailu - odpověď v tomto případě čekejte během následujících 24 hodin (v pracovní dny).

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce