Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kolagen pro zdraví vs. kolagen pro krásu

(31. ledna 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 439x )

Kolagen je hojně zastoupenou a důležitou částí lidského organismu. Jedná se o bílkovinu, jejíž úlohou je zajišťovat stabilitu a pružnost tkání. Nicméně úkol kolagenu je důležitější, než zabezpečit „věčné mládí“. Je totiž také nezbytný pro zdraví kloubů.

shutterstock.com

Kolagen je nejčastější bílkovinou lidského těla, tvoří asi 30 % všech bílkovin a není důležitý jen z pohledu zdraví kloubů a pleťi bez vrásek. Jednou z dominantních aminokyselin v kolagenu je glycin, což je aminokyselina, která má příznivý vliv na naši psychiku, relaxaci i klidný noční spánek. Glycin je zastoupen v kolagenu téměř ze 35 % a podílí se na mnoha dalších procesech v našem těle. Pomáhá k hojení střevní výstelky, což ocení lidé, kteří mají problémy s trávením, zánětlivými stavy střev, střevní propustností nebo oslabeným imunitním systémem. Glycin nám pomáhá udržet a budovat svalovou hmotu a udržuje alergické reakce pod kontrolou.

Aminokyseliny v kolagenu jsou naštěpeny, hydrolizovány, proto jsou velmi dobře vstřebatelné a tělo je dokáže snadno využít.

Typy kolagenu

Nejčastější typy jsou Typ I, obsažený v kostech, kloubech, zubech, šlachách a kůži, Typ II, obsažený v chrupavkách, Typ III, který je hlavně v kůži, vlasech, svalech a kostech a Typ V, vyskytující se v pružné výstelce cév... Jednotlivé typy mohou své složení i měnit.

Kolagen pro zdraví i krásu

Kolagen prospívá zdraví pleti, podílí se na hydrataci, pružnosti a oddaluje vznik vrásek. Udržuje nehty pevné a vlasy krásně vyživené. 

Podílí se na zdraví kloubů a také výživě kostí. Prospívá správné funkci jater a trávení. Zlepšuje stav výživy celého těla. Hydrolyzovaný kolagen se může stát dobrým doplňkem výživy pokud jej přidáme do kaše, nápoje, smoothie nebo kávy. Ve formě želatiny využijeme kolagen pro jeho želírovací schopnosti také v kuchyni ve formě želé, aspiků, domácích bonbonů, pro zahuštění nebo do dortů.

Až do dvaceti let ho máme v těle tak akorát, proto máme vypnutou kůži na tvářích, netřepí se nám vlasy, nelámou nehty a nebolí nás klouby. Postupně ale přirozená výroba kolagenu v lidském těle klesá a je potřeba se po něm poohlížet jinde. Tělo ho může získat stravou nebo doplňky stravy. Pleti ho můžeme dodat v podobě různých kosmetických přípravků.

Kolagen v potravinách

Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které pomáhají vašemu tělu ve vlastní tvorbě kolagenu. Jde především o masokostní vývary, kuřecí maso, ryby a mořské plody, vaječné bílky jako zdroje potřebných aminokyselin. Citrusy a bobulovité ovoce jako zdroj vitamínu C. Fazole jako zdroj bílkovin a ořechy a semínka jako zdroje zinku, potřebného k syntéze kolagenu. Mezi potraviny stimulující produkci kolagenu dále patří sója, červené ovoce, olivy, zelí nebo avokádo. 

Kolagen v doplňcích stravy

Nejčastěji se zde využívá kolagen z vepřového a hovězího masa. Tento typ kolagenu ale postupně ustupuje do pozadí, protože vědci objevili nový, takzvaný mořský kolagen. Oba jsou skvělé. Hovězí kolagen svým složením spíše působí zdraví střev, zažívání, zdraví kloubů a pro celkovou fyzickou odolnost a regeneraci. Mořský neboli rybí kolagen využívají spíše ženy v péči o pleť, k lepší hydrataci a prevenci vrásek.

Kolagen se vyrábí v mnoha formách. Čistý kolagen typu I ve formě kostiček obsahují například doplňky stravy Colafit. Kolagen může být i ve formě prášku, který si můžete přidat do jídla, kaše či smoothie nebo o formu gelových kapslí, které se polykají.

Na Lékárna.cz najdete široký výběr doplňků stravy s kolagenem.

Pro zvýšení účinku kolagenu je doporučeno současně užívat také vitamín C, který pomáhá se syntézou vlastního kolagenu v těle.

Kolagenové injekce

Injekce pomáhají především lidem s problémy s klouby a kostmi. Injekční podání zaručuje, že kolagen doputuje přesně tam kam má, a navíc ještě pomáhá se stimulací jeho přirozené výroby v těle. Podle lékařů jde o léčbu bolesti bez rizika lékových interakcí a bez zásadních nežádoucích účinků. O možnostech léčby kolagenovými injekcemi se poraďte se svým lékařem.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce