Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Bolesti zad samy nepřejdou – kdy navštívit maséra, fyzioterapeuta a kdy raději lékaře?

(13. listopadu 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1110x )

Bolesti svalů a kloubů postihnou alespoň párkrát v životě každého člověka. Někdy jde o chvilkové přetížení, jindy o akutní blokády, poúrazový stav nebo chronické potíže. Vždy je ale dobré situaci řešit. Na jaké specialisty a s jakými problémy pohybového aparátu se obracet?

Dobrá rada
Lázně Brandýs nad Labem.com

Maséři, rehabilitační lékaři, fyzioterapeuti – mnoho lidí vidí tyto profese jako jednu a tu samou. Jedná se však o různé obory, jejichž správné rozlišení může vést k rychlejší pomoci.

1. MASÉR

S bolestí, která je nelimituje, zamíří většina lidí jako první k masérovi. Masážní služby jsou dobře dostupné, kapacitně výrazně převyšují počty vysokoškolsky vzdělaných fyzioterapeutů, takže objednat si termín v řádech hodin nebývá složité.

Vybírat lze z různých typů masáží. Sportovní se hodí po výkonu, regenerační uvolní ztuhlé svaly ze sedavého zaměstnání, relaxační nebo s lávovými kameny zase působí proti stresu.
„Všechny tyto masáže jsou skvělé na uvolnění svalů i jako doplněk ke zdravotnímu cvičení, ale někteří lidé je chybně vyhledávají v domnění, že jim pomohou od bolestí zad či hlavy. To žádná ze jmenovaných druhů masáží primárně neumí, není to ani jejich funkce. Trpíte-li akutní nebo chronickou bolestí, ty masáž ‚nerozežene‘, jak zní obecně známý mýtus. Klient pocítí jen krátkodobou úlevu a problém se brzy vrátí, jelikož příčina, obvykle založená na svalové dysbalanci, zůstala neřešena,“ uvedla hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Kdy navštívit: ztuhlá šíje a krk, regenerace svalstva po zátěži (sportovním výkonu i dlouhodobém sedu), jako doplněk k fyzioterapii, kdykoli pro fyzickou i psychickou relaxaci.

2. FYZIOTERAPEUT

Fyzioterapie je univerzitní obor, ve kterém se studenti tři až pět let detailně věnují pohybovému aparátu, takže každý terapeut musí mít minimálně titul bakaláře (Bc.) nebo magistra (Mgr.). Celoživotní vzdělávání je pro profesi fyzioterapeuta nezbytné. Právě dosažená kvalifikace a další absolvované kurzy mohou být vodítkem při výběru toho pravého odborníka.
„Úkolem fyzioterapeuta je ve spolupráci s pacientem určit jádro problému a sestavit léčebný plán s cíli, kterých by se mělo dosáhnout. K tomu využívá různé metodické koncepty – například dynamické neuromuskulární stabilizace (zkratka DNS) dle prof. PeadDr. Koláře, měkké a mobilizační techniky dle MUDr. Lewita, mechanickou diagnostiku a terapii (MDT) dle McKenzieho, metodu Ludmily Mojžíšové, Vojtovu metodu a spoustu dalších,“ vyjmenovala Iva Bílková.

K fyzioterapeutovi může pacienta odeslat praktický lékař (na tzv. FT poukaz), stále víc lidí ale vyhledává jeho pomoc přímo, aby zkrátili dobu čekaní na minimum. K fyzioterapeutovi můžete jít také preventivně bez zjevné bolesti, chcete-li žít zdravě a správně se hýbat, při vstupním vyšetření vám provede kineziologický rozbor a navrhne fyzioterapeutické cvičení na míru.

Kdy navštívit: problémy se svalovým a kosterním aparátem, bolesti kloubů, pocity brnění, akutní blokády páteře, migrény, neplodnost, podezření na nesprávný psychomotorický vývoj dítěte, vadné držení těla, plochonoží a další.

3. REHABILITAČNÍ LÉKAŘ

Víc než k masérovi je fyzioterapeut blíž k rehabilitačnímu lékaři. Rehabilitační lékař zajišťuje kompletní vyšetření pohybového aparátu s ohledem na funkční i strukturální poruchy pohybového systému a celostní vnímání lidského těla. Posoudí vaše držení těla, svalovou rovnováhu, způsob provedení pohybových stereotypů, koordinaci a obratnost prováděných pohybů, vyšetří dýchání, chůzi, funkci jednotlivých segmentů a pohybového aparátu jako celku, hodnotí rozsah postižení tělesných funkcí. Dále může pacienta odeslat na jiná vyšetření, jako je rentgen, magnetická rezonance, CT vyšetření, laboratorní vyšetření nebo ho může odkázat na ortopeda, neurologa, gynekologa a v případě potřeby další rehabilitace také na fyzioterapeuta.

Domácí léčba:tišení bolesti můžete využít analgetika, masážní gely k úlevě od bolesti a prohřívací náplasti, které díky zvýšenému prokrvení v místě přilepení regenerují hlubší struktury a léčí danou oblast. 

Skvělé jsou také masážní gely a roztoky. Allga san, kostivalový gel, gel z kaštanu koňského a konopné masti a krémy.

Z bylin je na bolest svalů, šlach a namožených svalů velmi účinná arnika neboli prha horská, kterou najdeme v řadě gelů nebo masážních roztoků.

Na Lékárna.cz můžete vybírat prostředky na zmírnění bolesti zad, kloubů a svalů.

Bolest zad – kdy určitě k lékaři

K lékaři byste měli zajít v případě, kdy se spolu s bolestí objeví tyto příznaky:

  • Spolu s bolestí se objeví čerstvě i problémy s vyměšováním (bolesti omezují možnost jít na stolici a nemožnost se vymočit)
  • Bolest nebo bodání v břiše
  • Horečka
  • Bolest zad následkem pádu nebo úderu do zad
  • Intenzivní bolest i v noci, když si lehnete, vleže zpravidla bolest polevuje
  • Bolest vystřeluje do rukou nebo nohou
  • Bolesti, které způsobují ochrnutí rukou a nohou
  • Brnění nohou
  • Úbytek na váze
  • Otok či zčervenání v zádové oblasti

K lékaři bychom měli jít, i pokud se nedaří během 72 hodin samoléčby bolest zad alespoň zmírnit.

Nejprve zajděte za svým praktickým lékařem. Ten Vás následně odešle k fyzioterapeutovi, neurologovi nebo k ortopedovi, pokud je zde podezření na změny páteře. Následně lékaři stanoví odpovídající léčebný postup.

Zdroj: FYZIOklinika.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Bolesti žaludku a strach z gastroskopie

dobrý den, je mi 22 let mám dotaz týkající se bolestí žaludku. Těmito bolestmi trpím asi 2-3 měsíce a popravdě řečeno je to hrozné. Stává se, že mě žaludek bolí hned po ránu a bolest trvá až do večerních hodin(v noci necítím bolest). Nevím zda to s tím má souvislost, ale před měsíce (za 2 měsíce) se mi podařilo zhubnout 10kg - nemyslím si však, že je to jen tím. Příjem potravy jsem sice radikálně omezila (jedna jsem mnoho zeleniny a ovoce, tmavé pečivo, maso skoro ne), ale také jsem poctivě cvičila. Byl jsem již u lékařky, která mi dala nějaké léky (asi 4 druhy bohužel nevím názvy - vím je Malox,Spasmopan ... a další léky na nadýmání. Tyto přípravky mi ale nijak zvlášť nepomohly. Bojím se jít na Gastroskopii (všichni známí říkají: že je to hrůza - bolí to,je to nepříjemné a člověk zvrací - já zvracení nesnáším a mám z něj vždy hrůzu a depresi). Můžete mi prosím poradit co by mohlo být příčinou těchto hrozných bolestí. Jsme nekuřačka, alkohol piji pouze příležitostně v mělé míře. Děkuji za Váš čas i případnou odpověď VJ

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce