Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ortopedické vložky do bot. Kdy je hradí pojišťovna?

(30. srpna 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2761x )

Dělá vám dlouhá chůze bolestivé problémy, máte po celém dni na nohu pocit, že vám chodidla upadnou a nebo vás prostě jen často bolí nohy? Tak to možná potřebujete ortopedické vložky.

shutterstock.com

Ortopedické vložky jsou první pomocí, když pociťujete při chůzi bolesti, které jsou způsobeny např. propadlou nožní klenbou nebo jinými problémy s chodidly. Ortopedické vložky jsou účinná prevence před takovými problémy a pokud už noha zlobí, útrapy při chůzi zmírní. 

Co umí ortopedické vložky

  • tlumí došlap
  • podporují správné postavení chodidla
  • zmírňují otoky nohou
  • pocítí je i vaše záda a klouby

Vložky do bot se vyrábějí z různých materiálů, v nabídce Lékárna.cz naleznete silikonové (gelové) vložky do bot, anatomické univerzální vložky do bot, vložky z latexové pěny a kožené anatomické vložky do bot.

Kdy hradí zdravotní pojišťovna ortopedické vložky do bot?

Z veřejného zdravotního pojištění jsou hrazeny ortopedické vložky vyrobené na zakázku podle sejmutých měrných podkladů. Zdravotní pojišťovnou nejsou hrazeny žádné sériově vyráběné vložky, ortopedické pomůcky do obuvi a žádné zdravotnické prostředky, které nejsou indikovány ošetřujícím lékařem. Úhradu a pravidla preskripce zdravotnických prostředků stanovuje Příloha č. 3 zákona č. 48/1997 Sb. (o veřejném zdravotním pojištění).

Ortopedické vložky na zakázku – děti

Dětem do 18 let (včetně) může ortopedické vložky na zakázku předepsat lékař se specializací v oboru ortopedické protetiky, ortoped, rehabilitační lékař, revmatolog. Indikací jsou ortopedická lehčí postižení dětské nohy, neurologicky podmíněné deformity nohy. Dětem do 18 let (včetně) hradí zdravotní pojišťovna dva páry ortopedických individuálně zhotovených vložek ročně, úhrada je stanovena do výše 400,20 Kč včetně DPH za jeden pár.

Ortopedické vložky na zakázku – dospělí

Ortopedické vložky na zakázku může dospělému předepsat diabetolog, lékař se specializací v oboru ortopedické protetiky, ortoped, rehabilitační lékař, traumatolog, revmatolog. Indikací jsou složité vady nohy, kombinace více deformit nohy, syndrom diabetické nohy. Zdravotní pojišťovnou jsou hrazeny maximálně 2 páry za jeden rok speciálních ortopedických vložek ve výši 80 % ceny (pacient doplácí 20 % ceny).

Ošetřující lékař pacientovi předepisuje Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku. Platnost poukazu je 30 dnů od data vystavení (včetně), neurčí-li předepisující lékař jinak. Poukaz může lékař vystavit jak v listinné (papírové), tak elektronické podobě.

Vzhledem k tomu, že v současné době není ePoukaz povinný, doporučujeme si předem ověřit, zda vybraný výdejce zdravotnických prostředků je již zapojen do systému ePoukaz. Listinné (papírové) formy poukazu jsou nadále platné.

Těžší ortopedické vady

V případě těžších ortopedických vad nohou může lékař předepsat pacientovi na poukaz ortopedickou obuv na zakázku. Těžšími vadami mohou být např. kladívkové prsty, zkřížené prsty, vbočené palce, syndrom diabetické nohy.

Pokud si nejste jisti, které vložky do bot jsou pro vás ty pravé, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Nedostatečné tlumení bolesti

Trpím syndromem EDS,mám veliké bolesti všech kloubů a z léků beru silná analgetika (tramal,DHC a jiné).Slabší (šetrnější) léky bolest netlumý.Můžete my prosím nějak pomoci ,předem Vám děkuji Šrámek EDS ehlers-danlos syndrom-cévní typ.

Bolesti žaludku a strach z gastroskopie

dobrý den, je mi 22 let mám dotaz týkající se bolestí žaludku. Těmito bolestmi trpím asi 2-3 měsíce a popravdě řečeno je to hrozné. Stává se, že mě žaludek bolí hned po ránu a bolest trvá až do večerních hodin(v noci necítím bolest). Nevím zda to s tím má souvislost, ale před měsíce (za 2 měsíce) se mi podařilo zhubnout 10kg - nemyslím si však, že je to jen tím. Příjem potravy jsem sice radikálně omezila (jedna jsem mnoho zeleniny a ovoce, tmavé pečivo, maso skoro ne), ale také jsem poctivě cvičila. Byl jsem již u lékařky, která mi dala nějaké léky (asi 4 druhy bohužel nevím názvy - vím je Malox,Spasmopan ... a další léky na nadýmání. Tyto přípravky mi ale nijak zvlášť nepomohly. Bojím se jít na Gastroskopii (všichni známí říkají: že je to hrůza - bolí to,je to nepříjemné a člověk zvrací - já zvracení nesnáším a mám z něj vždy hrůzu a depresi). Můžete mi prosím poradit co by mohlo být příčinou těchto hrozných bolestí. Jsme nekuřačka, alkohol piji pouze příležitostně v mělé míře. Děkuji za Váš čas i případnou odpověď VJ

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce