Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zpátky do školy. Na co se zaměřit při výběru školní aktovky či batohu?

(23. srpna 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 773x )

Nový školní rok je za dveřmi, a nastal nejvyšší vybrat nový školní batoh či aktovku pro vašeho školáka. Na co se zaměřit a co u výběru nepodcenit, aby si vaše dítě neničilo záda?

shutterstock.com

Dobře zvolená aktovka je nejdůležitější součástí školní výbavy. Ta správná by se měla dítěti nejen líbit, ale především mu poskytovat pohodlí, podporovat správné držení těla a pojmout vše potřebné. Děti na prvním stupni nosí v aktovkách 20 až 25 procent své váhy. To je stejné, jako by dospělý člověk o hmotnosti 70 kilogramů několikrát denně přenášel zhruba 15kilové břemeno. Ergonomické aktovky mohou tuto zátěž alespoň trochu „ulehčit“. Podle čeho vybrat tu správnou?

Batoh či aktovka by měly co nejvíc vyhovovat potřebám dítěte, držet jeho vzpřímený postoj a nedovolit, aby se hrbilo pod tíhou nošených věcí.
„K tomu slouží nastavitelné popruhy a pevný zádový systém, který drží zátěž co nejblíž k tělu a ve správné poloze. Ergonomické aktovky by měly mít polstrovaná záda po celé délce zad kolem páteře až po bedra a dostatečně měkké širší popruhy tvarované do písmene „C“, aby nepadaly z ramen a lépe rozprostřely váhu na celá záda. Na kvalitních výrobcích je možné nalézt připevněnou etiketu např. AGR certification – Aktion Gesunder Rücken (v překladu Kampaň zdravá záda). Batohy a aktovky s tímto certifikátem jsou prověřené a rodiče si mohou být jisti, že kupují výrobek s dobře provedeným polstrováním zad, beder i ramen,“ uvedla hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Školní aktovku či batoh, svačinový box, láhev na pití nebo další školní potřeby je možné zakoupit na Lékárna.cz. 

Aktovka pro prvňáčka

Pro správný motorický vývoj dítěte by měla být aktovka sama o sobě co nejlehčí, optimálně 800 až 1200 gramů. Přesto je klíčové, aby byla pevná a s dostatečnou oporou zdravého držení páteře.
„Aktovka pro prvňáčka by měla mít pevná vyztužená záda, která drží tvar i při postavení na zem. Je výhodné, když má hlavní vnitřní kapsa u zad přitahovací popruh pro přiblížení těžiště aktovky co nejblíže zádům, umožňuje to ještě lepší nastavení na individuální postavu dítěte nebo podle typu zátěže. Dobré je při výběru mezi produkty sledovat detaily jako dostatek reflexních prvků vpředu aktovky, dostatek vnitřních (i vnějších kapes), snadná nastavitelnost popruhů. Mnoho prvňáčků je drobné postavy, proto je důležité vybrat i správnou velikost, aby aktovka začínala u ramen a končila na pánvi,“ vyjmenovala Iva Bílková.

Velikost aktovky

Na prvňáčcích vypadá většina aktovek obrovsky, a tak se někteří rodiče snaží hledat co možná nejmenší produkt. Sotva ale aktovka končí nad pasem dítěte, potřebuje větší model.
„K tomu, aby aktovka dobře seděla, by měla být její horní část v rovině s rameny dítěte. U vhodných aktovek lze tuto výšku nastavit. Pokud není výška dostatečná, aktovka táhne tělo příliš dozadu a bederní páteř je prohnutá. Váhu aktovky dítě vyrovnává tím, že předsune ramena a hlavičku a začne se hrbit. Dolní hrana aktovky by se měla opírat o pánev. Pokud dítě vyroste a aktovka končí v půli zad, je čas ji vyměnit,“ upozornila fyzioterapeutka.

Taška přes rameno?

Na druhém stupni už děti obvykle touží po něčem stylovějším, než je aktovka nebo batoh. Mezi čerstvě náctiletými bývají populární crossbody brašny (batoh přes jedno rameno s popruhem vedeným napříč přes hrudník) nebo u slečen objemné kabelky. V období tzv. akcelerace růstu, což je pravidelně se opakující zrychlení růstu během krátkého období, ale může být taková jednostranná zátěž po většinu dne velmi riskantní.
„Může dojít ke svalovým dysbalancím páteře a změnám tvaru obratlů pod vlivem nerovnoměrného tlaku. Záleží, jak těžkou tašku dítě nosí. Školní brašna s pomůckami váží kolem 5 a někdy až k 8 kg a dítě ji často přenáší celý den, což je enormní zátěž na jedno rameno, které je tlačeno dolů. Dochází k vyosení páteře a dlouhodobě může vést až ke skolióze. Stejně se mění také postavení lopatek, kdy je jedna níž. U zatíženého ramene se přetěžují trapézové svaly a zdvihač lopatky, špatné držení těla pak ovlivňuje i svaly kolem krčních obratlů. To vše může vést i k horšímu soustředění, bolesti hlavy, pocitu únavy, horší schopnosti zaostřit. Ergonomické batohy rozloží váhu zátěže na celá ramena a záda, proto jsou určitě zdravější volbou. Na trhu existují i velmi elegantní modely a zároveň mají speciální polstrované kapsy, do kterých lze případně vložit notebook,“ podotkla Iva Bílková.

Na Lékárna.cz můžete vybrat i doplňky stravy pro podporu imunity nebo zdravou svačinku, kterou ocení nejen malé, ale i větší děti.

Školní aktovka a skolióza

U dětí, které už mají nějaké zdravotní problémy a bolesti zad, by měli být rodiče s výběrem aktovky zvlášť opatrní.
„V případě mírné skoliózy je třeba vybrat padnoucí aktovku s dostatečnou oporou zad a měkkými popruhy, které nepadají z ramen. Určitě se vyhněte populárním batohům s jednou kapsou, ohebnými zády a tenkými popruhy, které nemohou dostatečně rozložit nesenou zátěž na ramenech a zádech dítěte. Doporučuji vybrat model s kvalitním systémem pro detailní nastavení popruhů, který umožňuje aktovku přesně upravit na zádech dítěte. Do třetí třídy bych určitě volila bytelnou aktovku, starším dětem pak vypolstrovaný a na zádech zpevněný školní batoh,“ uvedla Iva Bílková.

Další věci, kterým je dobré věnovat pozornost

Batoh či aktovka by měla obsahovat reflexní prvky, které zlepší viditelnost dítěte na silnicích a přechodech pro chodce. Čím více reflexních prvků bude batoh mít, tím lépe. Bezpečnost je klíčová, zejména na podzim a v zimě, kdy se rychle stmívá. Použitý materiál by měl být dostatečně odolný, někteří výrobci dokonce nabízejí i prodlouženou záruku na 3 nebo 4 roky. Zavírací systém hlavní klopny by měl být co nejjednodušší a dítě by mělo být schopné ovládat ho jednou rukou. Nezbytností je také zvláštní kapsa na svačinu a na pití, nejlépe vnější, která zaručí, že se v případě úniku tekutiny nenamočí učení. Některé tašky mají kapsy dokonce termoizolační, které uchovají potraviny ve větší kvalitě.

Batůžek na výlety

Na výlety děti obvykle vyrážejí s menší zátěží, a tak si vystačí s jednoduššími batůžky. Přesto je dobré myslet při jeho nákupu na jednu praktickou vychytávku.
„Na procházky a výlety je ideální batůžek se zpevněnými zády a měkkými polstrovanými popruhy s přední přezkou, které zajistí, že popruhy nepadají z ramen například při jízdě na koloběžce nebo když má dítě zimní bundu. U předškolních dětí věnujte pozornost také zapínání, zda dítě preferuje zip anebo přezku či jiné, aby se mu s batůžkem dobře manipulovalo. V takových batůžcích se obvykle nenosí nic těžkého, ale měl by na dítěti dobře sedět a nepřekážet mu v chůzi ani běhu (právě třeba sklouzáváním popruhů z ramen),“ poukázala Iva Bílková.

Zdroj: FYZIOklinika.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce