Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Pulzní oxymetr - nástroj pro monitoraci vitálních funkcí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1449x )

Pulzní oxymetr běžně využívají lékaři k diagnóze plicních onemocnění. Zařízení se snadno nandá na koneček prstu, který prosvítí. Přístroj následně na displeji ukáže hodnotu kyslíku v hemoglobinu – červeném krevním barvivu.

shutterstock.com

Pulzní oxymetrie

Pulzní oxymetrie je poměrně rychlá, dostupná a užitečná vyšetřovací metoda pro měření množství kyslíku navázaného na hemoglobin. Pulzní oxymetrie umožňuje zhodnocení stupně sycení tkání kyslíkem a tím okysličovací funkce plic a funkce oběhového aparátu (srdce a cév). V praxi se tyto přístroje používají v urgentní medicíně a jsou také velmi užitečné pro pacienty s dýchacími nebo srdečními problémy, zejména s CHOPN, nebo pro diagnostiku některých poruch spánku, jako je apnoe a hypopnoe.

Vyšetření využívá přístroje, který se označuje jako pulzní oxymetr. Pulzní oxymetry jsou detektory, které se umisťují buď na ušní lalůček nebo na prst a pomocí infračerveného a červeného paprsku světla prosvítí tkáň. Senzor pak snímá průchodnost paprsku skrz prokrvenou tkáň a zobrazí saturaci hemoglobinu kyslíkem. Měření oxymetrem je neinvazivní, rychlé a přesné a je možné ho využít k měření saturace jak dospělého, tak i dítěte. 

Běžně dostupné pulzní oxymetry kromě saturace kyslíku v krvi (SpO2) měří i tepovou frekvenci, proto se používají jako jeden ze základních nástrojů pro monitoraci vitálních funkcí.

Hodnoty saturace kyslíkem

Saturace znamená, kolik procent molekul hemoglobinu z celkového počtu nese kyslík, a snížená saturace hemoglobinu tak orientačně vypovídá o sníženém množství kyslíku v krvi (tzv. hypoxémii). Normální saturace u dospělého člověka se obvykle pohybuje mezi 95-100%. Pokud hodnoty saturace kyslíkem klesnou pod 90 % je na místě kontaktovat záchrannou službu. Saturace pod 80% již obvykle znamená selhávání respirační soustavy.

Hodnoty tepové frekvence

V pulzním oxymetru je tepová frekvence označená symbolem PRbpm (Pulse Rate beat per minute)

  • muži - průměrně cca 75 tepů za minutu (tj. 75 bpm - 75 úderů srdce na minutu)
  • ženy - průměrně cca 82 tepů za minutu (tj. 82 bpm)
  • sportovci - průměrně cca 40 tepů za minutu (tj. 40 bpm)

Hodnoty tepové frekvence stoupají při stresu, větší námaze či zátěži organismu.

Jak spolu souvisí kyslík v krvi a covid-19

Díky krevnímu barvivu, hemoglobinu, je kyslík přenášen krevním oběhem do celého organismu. Okysličená krev pak zásobuje všechny orgány v těle, včetně plic. Virus SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19, přenos kyslíku krví dokáže ovlivnit. Pacientům pak způsobuje dýchací potíže - nedostatek kyslíku v krvi ovlivňuje nejen plíce, ale i ostatní orgány v těle.

Pulzní oxymetr tak může pomoci pacientům, kteří prodělávají akutní onemocnění COVID-19 a mají zhoršující se kašel. Případně, když se u nich objevují problémy s dušností, protože řada pacientů při této nemoci nedostatek kyslíku nevnímá. Důsledek toho je, že si pomoc zavolají později, než by bylo vhodné. Měření pulzním oxymetrem ale nízký obsah kyslíku v krvi zjistí.

Pokud hodnoty saturace kyslíkem klesnou pod 90 % je na místě kontaktovat záchrannou službu. U covid-19 pozitivních pacientů se hodnoty saturace mohou pohybovat právě pod touto hranicí. Pokud saturace klesá pod 80 %, jde o kritický stav, který se projeví během několika desítek minut. Při hodnotách menších než 60 % hrozí bezprostřední kritická desaturace a ztráta vědomí.

Pulzní oxymetr může být tedy dobrým pomocníkem u pacientů, kteří prodělávají akutní onemocnění COVID-19. Tento přístroj se hodí také pro pacienty s chronickou obstrukční plicní chorobou (CHOPN), astmatiky či osoby trpící spánkovou apnoe. 

Pulsní oxymetr a chytré hodinky

V současnosti už tuto disciplínu plně ovládají i populární chytré hodinky, které pomocí zabudovaného snímače změří hladinu kyslíku v krvi při pouhém nasazení na zápěstí.

Hodinky s pulzním oxymetrem využijí především vrcholoví sportovci a ti, kteří chtějí pracovat na posouvání svých limitů – ať už jde o intenzivní trénink, nebo aktivity ve vysokých nadmořských výškách s nutností aklimatizace. Hladina kyslíku v krvi je ale také jedním z faktorů, které je dobré sledovat v průběhu regenerace po zátěži.

Pokud je tedy pulzní oxymetr součástí vašich hodinek, není nutné kupovat další zařízení.

Pulzní oxymetrie je pouze orientační metoda a mnohdy může být nesprávně interpretována. Proto je nutné nepodceňovat příznaky onemocnění, a v případě zhoršujících se potíží neotálet s telefonátem lékaři.

Zdroj: www.lekarna.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Nádory plic

Nádory vznikají v případech, kdy dělení buněk a růst tkání probíhají nekontrolovatelně. Nezhoubný, benigní nádor je poměrně dobře ohraničený, může působit obtíže svým zvětšením, tlakem na okolí, ale nedochází k rozšíření na vzdálená místa.

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic je zánětem plicní tkáně. Podle místa postižení plicní tkáně se projeví jako pneumonie (zánět v nejdrobnějších strukturách, podstatných pro dýchání - plicních sklípcích), bronchopneumonie, (drobné, ale nikoli nejmenší struktury dýchacích cest, průdušinky a tkáně přiléhající) a intersticiální pneumonie, (zánět ve vmezeřeném vazivu ve kterém probíhají cévy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce