Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rakovina prsu se týká i mužů

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1421x )

Rakovina prsu je tradičně považována za výhradně ženské onemocnění, počet případů ale významně roste i mužů a aktuálně se v Česku týká hned několika desítek pacientů. Přitom u nich bývá nádor obvykle zachycen až v pokročilejším stádiu, což komplikuje léčbu.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Rakovina prsu u mužů představuje přibližně 1 procento ze všech mužských nádorových onemocnění. Počet nemocných ale stoupá. Ohroženi jsou nejčastěji muži ve věku 60 až 70 let.

Mezi rizikové faktory nádorového bujení prsu u mužů patří:

  • Radioterapie při léčbě jiných nádorových onemocnění v oblasti hrudníku
  • Cirhóza jater
  • Vysoké hladiny estrogenu v krvi
  • Genové mutace a výskyt rakoviny prsu v rodině

Genetické predispozice

Stejně jako u žen způsobuje toto onemocnění více faktorů, zásadní roli zde ale hrají faktory genetické. Přibližně 15 až 20 procent mužů s rakovinou prsu má pozitivní rodinnou anamnézu. Podobně jako u žen, existují i u mužů dědičné formy rakoviny prsu spojené s mutacemi v genech, přičemž se tyto mutace nachází téměř u poloviny testovaných mužů. Průkaz dědičné formy má velký význam jak pro pacienta (je zde zvýšené riziko vzniku druhostranného nádoru prsu, nádorů prostaty, tlustého střeva, žaludku, slinivky břišní, žlučových cest, kožních nádorů), ale především v odhalení dědičné formy v rodině s možností testování u všech příbuzných, žen i mužů. Každý muž s diagnostikovanou rakovinou prsu by měl být proto podroben genetické konzultaci a testování zárodečných mutací.

Rakovinu prsu odhalují muži daleko později

Závažnou skutečností týkající se rakoviny mužské prsní žlázy je bohužel fakt, že nádor bývá často zjištěn až v pokročilém stadiu. V době stanovení diagnózy je průměrně u téměř poloviny pacientů konstatováno stadium pokročilého nádoru o velikosti přes 30 milimetrů a u více než poloviny pacientů jsou již přítomna vzdálená ložiska v lymfatických uzlinách spádového podpaží.

Důvodů je v tomto případě vždy několik. V první řadě u mužů neexistuje, na rozdíl od žen, mamografická prevence, takzvaný mammární screening, který by umožnil záchyt časných stádií nemoci. Výskyt je také natolik sporadický, že ani běžného lékaře mnohdy nenapadne, že by o ni šlo, i když má pacient klasické příznaky, tedy tuhou bulku pod bradavkou. Navíc, zatímco všeobecné povědomí o nádorovém onemocnění prsní žlázy u žen je poměrně široké, laická veřejnost mnohdy ani netuší, že by obdobným nádorovým onemocněním mohl onemocnět i muž, což v kombinaci s minimálními subjektivními potížemi přivádí pacienta k lékaři až v pokročilém stadiu nemoci.

Příznaky rakoviny prsu u mužů

Nejběžnější příznakem rakoviny prsu u muže je nález tuhé, nebolestivé, pod prsním dvorcem uložené bulky, přičemž častěji bývá postižena levá strana. Ve čtvrtině případů bývá přidruženým projevem také sekrece z bradavky či její deformace. Nádor prsní žlázy je u mužů hmatatelný velmi dobře, i když je nádor ještě velmi malý. Dokonce i v případě, že mají muži prsa nápadnější, až ženského typu. Jsou totiž výhradně tuková a prsní žláza je i v tom případě uložena hned pod bradavkou. Ne každý nález bulky ale musí být nutně rakovinou. Hlavně během dospívání se objevuje takzvaná gynekomastie, tedy zduření a bolestivost prsní žlázy. Je to důsledek hormonálních změn, které se kromě dospívání mohou objevit i po padesátce, kdy mají „navrch“ ženské hormony. V obou případech je to změna na obou prsních žlázách a časem se upraví. Nádor prsní žlázy je naopak tuhý, často nepohyblivý, někdy může působit jako by byl s bradavkou uvnitř srostlý. Zásadním poznávacím znamením je asymetrie – tedy to, že se nic podobného na druhé žláze nevyskytuje. Mužský karcinom může být při pohmatu bolestivý, zejména pokud už začal prorůstat do hrudníku.

Dalším příznakem může být vtažení bradavky nebo krvavý výtok. 

Diagnostika nádoru prsu se u mužů 

I muž musí před stanovením diagnózy jít na ultrazvuk, a pokud se podezření dále potvrdí, pak i na mamograf. Vyšetření je přitom stejné, jako u žen, které mají malá prsa, tedy jen jedna šikmá projekce, která na malou žlázu postačí. I následný postup je stejný jako u žen – následuje jehlová biopsie jen v místním umrtvení a ultrazvuková kontrola souvisejících lymfatických uzlin, která má prokázat, zda se nemoc nerozšířila.

Léčba rakoviny prsu u mužů

Aby bylo možné rakovinu prsu u mužů léčit se stejně dobrými výsledky jako u žen, je nezbytné, aby co nejméně mužských případů tohoto zhoubného onemocnění bylo zjištěno v místně pokročilém stádiu. V jejich případě se hraje hodně o čas, protože nádorová ložiska rostou rychle – asi jako u mladých žen. I když se rakovina prsu nevyskytuje u mužů často, je nutné na ni v klinické praxi vždy myslet, a to zejména u starších mužů s nálezem hmatné nebolestivé bulky pod bradavkou. Péči o pacienty je pak vhodné svěřit do rukou specializovaného pracoviště - akreditovaného mammocentra a komplexního onkologického centra.

Případná léčba se neliší od žen - operace, chemoterapie a ozařování. Samozřejmě v takovém pořadí a takovém výběru, aby odpovídala co nejlépe zjištěnému stavu nemoci.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce