Inzerce https://www.lekarna.cz/potraviny-pro-zdravi/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=potraviny-pro-zdravi

Úrazy na sjezdovce: banální opomenutí vás může stát miliony

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 462x )

Lyžařská sezóna je v plném proudu. Kombinace zaplněných sjezdovek a velké rychlosti však nezřídka vede k těžkým úrazům. Opomenutí či spoléhání na štěstí může pro viníka srážky znamenat nutnost platit i milionové odškodnění – a to z vlastní kapsy. Proto je vhodné si nejenom sjednat pojistku, ale i pečlivě prostudovat pojistné podmínky. Je totiž třeba přesně zjistit, co konkrétně po nehodě dělat, aby bylo plnění uznáno.

shutterstock.com

V únoru a březnu zaplaví tuzemské, italské, francouzské či rakouské sjezdovky tisíce nadšených Čechů. Každý rok se však objevují případy vážných úrazů – ať už je lyžař v pozice viníka či poškozeného, jedná se i o milionové částky. Společnost Vindicia doporučuje, aby si sportovci sjednali vhodnou pojistku – především proto, aby jako viníci nemuseli platit vysoké odškodnění ze svého.

Abyste jako poškození peníze dostali a jako viníci je nemuseli platit z vlastní kapsy

„Situace se liší podle toho, zda klient neopustí republiku, nebo se chystá do zahraničí. V Česku by mělo stačit vaše vlastní životní, úrazové pojištění a ideálně pojištění odpovědnosti – to právě pro případ, že někoho srazíte a zraníte,“ vysvětluje Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. Jak to funguje v ideálním případě, ilustruje na případu svého klienta, který vyrazil do Krkonoš spolu s obchodními partnery. Bohužel nešťastně upadl a poranil si páteř. Nejenže byl úraz právě kvůli okolnostem uznán jako pracovní, ale plnění bylo i z jeho vlastní dobře sjednané pojistky. Celkem mu bylo přiznáno odškodnění ve výši 900 tisíc korun.

V zahraničí je vše složitější. Pokud se vydáte za hranice, je bezpodmínečně nutné mít cestovní pojištění s připojištěním úrazu a případně i připojištění odpovědnosti v zahraničí, pokud to již není obsaženo ve vaší občanské odpovědnosti. Jako ideální limit Beck doporučuje 25 milionů korun na život a 10 milionů na majetek. Po samotné nehodě je nezbytné zajistit si svědky, kteří potvrdí, jak k úrazu došlo a kdo je reálný viník. Platí přísné pravidlo nikdy nepodepisovat žádný dokument, kterému plně nerozumíte.
„Víme o případech, kdy bylo využito šoku poškozených a oni podepsali podstrčené lejstro, které z nich rázem udělalo viníky,“ varuje Beck. Ideální je okamžitě volat policii i právníky či specialisty na odškodnění, protože řešení kompenzací za úrazy na sjezdovkách patří mezi velmi komplikované případy.

Pozor na podmínky pojistky!

Pokud vás na sjezdovce někdo zraní, je zásadní jednat přesně podle podmínek vašeho pojištění. Až příliš snadno se totiž může stát, že jedno opomenutí může vést k velkým komplikacím ze strany pojišťovny.
„I pojistka sjednaná s vyššími limity může mít skryté háčky. V podmínkách je přesně uvedeno, co vše musí sportovci udělat po samotné nehodě: zda je potřeba zavolat policii, nebo jestli stačí pouze záznam od záchranné služby, horské služby či lékaře,“ vyjmenovává Beck. Pokud není dodržen žádaný postup, pojišťovny mohou mít s plněním problém.

Taková chyba ovšem nemusí dopadnout jen na člověka, který střet zavinil. Může ovlivnit i poškozeného.
„V Itálii narazil do našeho českého klienta lyžař ze Slovenska. Následkem bylo vážné poranění Čecha a přiznaná kompenzace ve výši 1,5 milionu korun. Viník měl ovšem v podmínkách svého pojištění, že v podobné situaci vždy musí volat policii, což neučinil. Pojišťovna tak plnit odmítla a celou kompenzaci musí muž zaplatit z vlastní kapsy. K tomu se však Slovák zatím nemá, takže ve výsledku je zde těžce zraněný člověk, který problém nezavinil, náleží mu odškodnění, ovšem peníze zatím nepřišly,“ říká Beck.

Jak při úrazu na lyžích postupovat?

  • pořiďte si fotografie či videozáznam z místa nehody
  • zajistěte svědky, kterými mohou být mimo ostatních lyžařů i členové záchranné služby
  • zjistěte totožnost viníka nehody
  • uschovejte si lékařské záznamy, které se k úrazu vztahují
  • pokud vám vznikla nějaká věcná škoda (roztrhlá bunda, zlomená lyže), dohledejte k věcem účtenky
  • na základě lékařských zpráv (bodového hodnocení od lékaře…), uznatelné věcné škody a dalších nákladů požadujte po viníkovi či pojišťovně odškodnění
  • pokud vyplacení finanční kompenzace viník či pojišťovna odmítá, obraťte se na právníka, případně na soud

Pokud jde vše hladce, poškozený ze životního a úrazového pojištění uplatní denní odškodnění, pracovní neschopnost, invaliditu, nebo trvale následky. Z pojištění odpovědnosti lze získat bolestné, cestovné náhrady, ošetřovné, dorovnání mzdy, psychickou újmu, ztížení společenského uplatnění a další. Je to podobné jako v případě dopravních nehod nebo pracovních úrazů.

Kdy odškodnění pravděpodobně nedostanete?

Pokud si nedokážete představit lyžování bez zastávky na svařák či panáka na zahřátí, pak si dejte na úrazy pozor. Většina pojišťoven má totiž v pojistných podmínkách jasně stanoveno, že pokud byl pojištěný pod vlivem alkoholu, nárok na odškodnění mu nevzniká.

Pozor však i na výmluvy pojišťoven. Ty často odmítají hradit pojistné plnění u úrazu proto, že se lyžař se zraněnou částí těla již v minulosti léčil, na lyžích se to často týká zejména úrazu kolena.

6 základní pravidel prevence nejčastějších zimních úrazů:

  • na lyžích či bruslích používejte vždy ochranné pomůcky (přilbu, reflexní vestu, rukavice, chrániče…)
  • neopouštějte značenou sjezdovou či běžkařskou trať
  • délku běžeckých, sjezdových a turistických tras volte přiměřeně svým schopnostem (často za vznikem úrazu stojí únava)
  • při plánování běžecké či turistické trasy berte v potaz zkrácený čas denního světla
  • věnujte pozornost technickému stavu svého zimního vybavení (tupé hrany, neseřízené vázání…)
  • vyvarujte se konzumace alkoholických nápojů během sportovně-rekreačních aktivit (navíc pojistné plnění za úrazy pod vlivem alkoholu pojišťovny buď krátí, nebo vůbec nehradí!)
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vtáčení špiček a šmajdání. Kdy a jak ho řešit?

Co znamená, když děti při chůzi vtáčejí špičky dovnitř? Obvykle jde o špatné nastavení držení těla, které může vést až ke vzniku skoliózy nebo špatnému tvaru kyčelních kloubů. V dětském věku lze tuto „vadu“ pohybem a správným cvičením odstranit. Později už hrozí velké riziko celoživotních zdravotních problémů.

Alergie na jarní pyly

Je tu jaro. Sluníčko svítí, ptáci zpívají, stromy a keře kvetou. Pro ty, kteří trpí alergií na jarní pyly pak jaro znamená rýmu, oteklé oči, kýchání a pocity svědění a pálení v nose i v krku.

Suchý kašel a rýma v těhotenství

Dobrý den. Přítelkyni trápí suchý kašel a rýma, s tím bychom si poradili. Ale je v 6 měsíci těhotenství a nevíme, co můžeme použít a čemu se určitě vyhnout. Zatím jsme to řešili pouze čaji a mořskou vodou do nosu.

Zalepené oči po ránu

Dobrý den. Když ráno vstávám tak si musím otevřít oči ručně jak je mám zalepené, často pořád slzím. Děkuji za odpověď

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce