Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vánoční svátky plné dobrot: Jak předejít zažívacím obtížím?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 308x )

Vánoční svátky jsou a vždy byly spojené s bohatě prostřenou tabulí. A tak nám během svátků hrozí zdravotní komplikace zapříčiněné nadměrnou konzumací jídla a alkoholu. Jak se vyhnout trávicím obtížím nejen během Vánoc?

shutterstock.com

Jaké potíže hrozí při přejídání a opíjení?

 

Nejméně závažným problémem je přejedení, kdy lidé nemohou usnout a spát, tlačí je žaludek, přidává se pálení žáhy. Na vině je velká spotřeba masa, především tučného, případně mírná opilost. V žaludku zůstávají různé potraviny rozdílnou dobu, nejdéle jídla s vysokým obsahem bílkovin a tuků, tedy typicky tučná masa, bramborový salát, chlebíčky se salámem nebo různými masnými či uzeninovými pomazánkami, klobásky apod. Alkohol sám o sobě může ve větším množství vyvolat zánět žaludku (gastritidu), případně zvracení.

Závažnější problémy hrozí pacientům s onemocněním trávicího traktu, ať již známým, nebo ještě nepoznaným. Pálení žáhy může znamenat refluxní zánět jícnu (refluxní ezofagitidu) nebo zhoršení příznaků brániční kýly. Velké množství jídla a alkoholu může vést ke krutým bolestem za hrudní kostí, případně k refluxu žaludečního obsahu do úst a při těžší opilosti i k jeho vdechnutí a zápalu plic. Podobně může dojít také k zánětu střev a průjmu (akutní gastroenteritidě nebo enterokolitidě). U pacientů se žlučníkovými kameny se po tučném jídle může objevit žlučníková neboli biliární kolika. Přestože si mohou být téměř jisti, že k podobným obtížím dojde, často poruší dietní opatření. Biliární kolika se projevuje kolísavou bolestí pod pravým žeberním obloukem, která je způsobena zaklíněním kamínku v krčku žlučníku. Pokud žlučníkový kamínek projde do žlučových cest, může při zaklínění vyvolat žloutenku a akutní zánět břišní slinivky (akutní biliární pankreatitidu). To už jsou závažná onemocnění, vyžadující hospitalizaci v nemocnici. Akutní pankreatitida však může vzniknout jen z konzumace nemalého množství jídla (zvláště tučného) a alkoholu.

Jak předejít zažívacím obtížím?

Rozdělte si jídlo do pravidelných intervalů po cca 2,5-3 hodinách a režim se snažte dodržet i o svátcích. Cukroví k vánocům patří, ale zkuste se i s jeho ochutnáváním vejít do pravidelných dávek jídla, "nezobejte" mimo. Snídejte. Dávejte přednost dobrým tukům, které najdete v rybách, rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených, např. margarínech, dále pak v oříšcích a semínkách. Jsou zdrojem prospěšných vícenenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu a mají příznivý vliv na náš srdečně-cévní systém. Navíc některé z nich jsou esenciální, tedy takové, které náš organizmus nezbytně potřebuje, ale protože si je neumí vyrobit sám, musíme je mít pravidelně zahrnuté v jídelníčku. Zároveň omezte konzumaci másla, sádla a uzenin. Každé denní jídlo doplňte alespoň kouskem ovoce nebo zeleniny, nezanedbávejte pitný režim, jehož základem by měla být voda. Naordinujte si každý den alespoň krátkou procházku na čerstvém vzduchu – pomůže vám vydat energii a pročistíte si hlavu. Neméně důležitý je pravidelný spánek.

Jak odlehčit štědrovečerní večeři

  • polévku zahustíme mixovanou zeleninou či bramborem, odpustíme si máslovou jíšku, na závěr můžeme zjemnit lžičkou margarínu
  • bramborový salát odlehčíme vynecháním uzeniny a vajec, dbáme na to, aby základ tvořily opravdu brambory a zelenina
  • kapra nebudeme smažit, ale upečeme v alobalu, pokud si smaženou variantu nemůžeme odepřít, je důležité dbát na výběr správného tuku a hotový kousek vysušit ubrouskem nebo na několik vteřin ponořit do vroucí vody
  • u pečeného vánočního cukroví vyměníme máslo za margarín
  • u nepečeného cukroví snížíme dávku cukru (můžeme místo něj použít i např. sušené ovoce), obalujeme v kakau místo čokolády a využíváme margarínů místo másla (volit můžeme i nízkotučné varianty)

První pomoc při potížích se zažíváním

Pro případ, že se přece jen dopustíte nějaké dietní chyby, je vhodné mít při ruce základní léčiva.

  1. Průjem – Pokud vás tento problém přepadne, doporučuje se podávat dostatečné množství tekutin (nejlépe lehce oslazený vlažný černý čaj nebo rehydratační roztoky), nasadit střevní dezinficiencia nebo adsorbencia (aktivní uhlí, smektit) a léčbu podpořit probiotiky, která obnovují přirozenou mikrobiotu ve střevě.
  2. Nadýmání a plynatost – Plyny v žaludku vznikají přirozeně a jejich množství zvyšuje např. konzumace některých jídel (zejména zeleniny), věk, hormonální nerovnováha, stres a spěch při jídle. Proto se doporučuje mít na jídlo dostatek času, jíst pomalu, jídlo pořádně rozkousat, nehltat, zapít. Pokud vás přepadne nadýmání, můžete sáhnout po přípravcích se simetikonem.
  3. Problémy s trávením – O těchto problémech hovoříme tehdy, když máme pocit, že nám jídlo leží dlouho v žaludku a trpíme pocitem plnosti. Pomoci nám mohou trávicí enzymy, které zlepšují rozklad potravy. Ty se doporučují užívat během jídla nebo těsně po něm.
  4. Pálení žáhy – Když se pálení žáhy objeví jen výjimečně, můžeme si pomoci sami. Úlevu většinou přináší zvýšená poloha horní poloviny těla nebo vypití sklenky vlažné vody. Pomoci mohou i antacidy – léky volně prodejné v lékárnách, které snižují kyselost žaludečního, případně jícnového obsahu. 
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Trávicí potíže - střevní záněty a rakovina střev

Správné trávení může být ovlivněno mnoha faktory – skladbou stravy, pravidelným pohybem, záněty trávicího traktu nebo dokonce rakovinou střev. Ve výskytu kolorektálního karcinomu i úmrtnosti na něj se v evropských i světových statistikách drží Česká republika na nepopulárním prvním místě.

Zázvor je pomocník nejen v boji s chřipkou

Zázvor je koření oblíbené po celém světě, které má pro svou výraznou chuť a vůni široké využití zejména v exotických kuchyních. Je ale také vyhledávaný jako lék na celou řadu zdravotních obtíží.

Jak vyzrát na jarní zdravotní nástrahy u dětí?

Jarní měsíce představují ideální období pro zážitky a poznávání venkovního světa. Aby si tento čas mohli rodiče s dětmi naplno užít bez zbytečných zdravotních komplikací, je nezbytné věnovat čas prevenci. Děti v tomto období může potrápit nachlazení, pylové alergie, sluníčko, úrazy nebo taky zažívací potíže. Jak těmto zdravotním nástrahám předejít a které preventivní kroky podniknout?

Nevolnost na cestách

Jednou z nepříjemností, která nás a naše děti při cestování často potkává, je kinetóza, neboli cestovní nevolnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce