Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Varovné příznaky migrény

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2450x )

Nástup migrény často předznamenávají určité projevy. Tyto pocity se nazývají prodromy a dávají signál, že v následujících 24 hodinách pravděpodobně dojde k záchvatu. Ten, kdo trpí záchvaty migrény opakovaně již pod těmito signály rozpozná přicházející záchvat.

shutterstock.com

Migréna je bolestivé, chronické onemocnění, které postihuje cévy mozku. První signály jsou vyvolány nadměrným stažením cévního řečiště v oblasti zrakového centra v týlní části hlavy. Silná bolest hlavy je vyvolána až v druhé fázi, kdy dochází k rozšíření cévního řečiště v oblasti mimolebních tepen, zejména krkavice. Záchvaty bolesti přichází v periodách a zasažena bývá většinou jedna z polovin hlavy. Migrénou v dospělosti trpí častěji ženy než muži, u dětí je tomu naopak. Nejvíc migreniků je mezi 30. – 40. rokem života, po 50. roku věku je vypuknutí choroby výjimkou.

Migrénu může spustit takřka cokoliv a u každého se mohou spouštěče lišit. Patří mezi ně:

  • stres, napětí nebo silné emocionální prožitky;
  • změny ve spánkovém režimu nebo nekvalitní spánek;
  • některé potraviny (čokoláda, sýry, mořské plody, alkohol, avokádo, citrusy, káva a další nápoje obsahující kofein);
  • dietní chyby (vynechání jídla, neúměrné množství);
  • vlivy prostředí (světlo, cestování, cvičení, změna počasí);
  • kouření;
  • smyslové vjemy (jasná světla, hlasité zvuky, silný zápach nebo vůně);
  • určité léky (některé léky na spaní a hormonální antikoncepce, hormonální terapie);
  • hormonální vlivy (menstruace, antikoncepce, těhotenství).

Co jsou to prodromy?

Někdy jsou také nazývány bolest hlavy před bolestí hlavy, kdy si můžete všimnout včasných varovných příznaků migrény. Tyto projevy jsou u každého jiné a mohou se objevit několik hodin nebo dní, než se samotný záchvat projeví. Zkuste si poznamenat, jak se cítíte před každou migrénou, a zapište si tyto pocity do deníku.

Nejčastější varovné příznaky

Ačkoli ne každý mívá stejné prodromy, některé příznaky se vyskytují častěji než jiné.

Aura

Asi 20 % migreniků popisuje před nástupem samotného záchvatu výskyt aury. Aura je reverzibilní ložiskový neurologický příznak objevující se 60 až 5 minut před samotným záchvatem s délkou trvání nepřesahující 60 minut. Může se rozvinout před začátkem bolesti, u některých pacientů se objevuje současně s počínající bolestí. Příznaky aury mohou být zrakové a senzitivní. Nejběžnějším typem jsou zrakové projevy (rozmazané vidění, záblesky, barevné obrazce, výpadky zrakového pole), ze senzitivních projevů můžou pacienti pociťovat brnění končetin nebo sníženou citlivost obličeje, méně často poruchy řeči. Může se objevit jediný příznak aury nebo kombinace senzitivní a zrakové aury.

Změny nálad

Někteří lidé jsou podrážděni nebo deprimovaní ve dnech nebo hodinách před migrénou. Naopak někteří cítí pocit intenzivního štěstí nebo euforie.

Únava

Před migrénou se můžete cítit unaveni a máte větší potřebu odpočívat. Ale příliš mnoho nebo příliš málo spánku může vyvolat migrénu. Věnujte pozornost tomu, jak jsou vaše potíže spojeny se spánkem. To vám může pomoci vyhýbat se spouštěčům a případně zabránit migréně.

Trávící potíže

Prodrom může někdy ovlivnit váš trávicí systém. Můžete cítit nevolnost, mít zácpu nebo průjem. Váš lékař nebo lékárník vám může pomoci s jejich léčbou, ale to pravděpodobně nezabrání migréně.

Citlivost na světlo nebo zvuk

To jsou běžné příznaky blížící se migrény a často pokračují ve fázi bolesti hlavy a po bolesti hlavy. Jasné světlo nebo hlasité zvuky mohou dokonce vyvolat druhý záchvat.

Závratě, poruchy zraku

Určitému typu migrény mohou předcházet také závratě, dvojité vidění nebo i ztráta vidění. Někteří migrenici mohou mít také problémy s udržením rovnováhy.

Touha po jídle

Než se plně projeví nepříjemný záchvat migrény, mohou mít někteří lidé zvýšené chutě na určité potraviny. Nejčastěji to bývají sladkosti a hlavně čokoláda.

Časté močení

Časté močení je jedním z mnoha příznaků před záchvatem migrény. Tyto varovné signály mohou dorazit nejen hodinu před migrénou, ale také i dva dny před ní.

Zívání

I obyčejné zívání patří mezi časté příznaky, že brzy udeří migréna. Na rozdíl od obyčejného zívání z únavy se předmigrenózní zívání objevuje každých pár minut a je intenzivnější. 

Ucpaný nos, slzení očí

Ucpaný nos a slzení očí mohou také někdy předcházet záchvatu migrény.

Co můžete udělat

Léky proti bolesti

Ať už se jedná o léky na předpis nebo o volně prodejné, trik spočívá v tom, že je vezmete, jakmile si všimnete prvních příznaků. Čím dříve to uděláte, tím lepší výsledky. Ale přílišné nebo časté užívání může způsobit žaludeční vředy anebo naopak bolest hlavy vyvolat.  Pro psychickou pohodu se pacientům doporučuje, aby nosili jednu dávku akutního léku pořád s sebou a tím se zbavili strachu, že zůstanou v případě náhlého ataku migrény bez pomoci.

Užijte si trochu kofeinu

Někdy to může zastavit některé rané fáze migrény. Může také pomoci zesílit účinky látek snižujících bolest, jako je aspirin, acetaminofen a ibuprofen. Jen to nepřehánějte. Příliš mnoho kofeinu by mohlo vést k abstinenčním bolestem hlavy.

Meditujte

Zaměřte se na svůj dech. Na dobu 10 minut zavřete oči a soustřeďte se pouze to, abyste zhluboka a pomalu dýchali. Zaměřte se na různé svalové skupiny v těle a vdechujete a vydechujete, abyste uvolnili veškeré napětí. Poté si na pár minut klidně sedněte a vyčistěte si mysl. To může pomoci kdykoli, pokud si všimnete varovných příznaků migrény.

Velkou předností cvičení je celkové zklidnění organismu a navození pocitu tak důležité relaxace. Relaxace nepředstavuje pouze stav uvolnění těla, ale jedná se o stav, kdy se tělo, emoce a mysl dostávají do vysokého stavu vědomé relaxace, což je velmi důležité. Vlastní koncentrací a správných dýcháním se naše tělo pak dokáže lépe vyrovnat se zátěžovými a stresovými situacemi.

Lehněte si v temné místnosti

To pomáhá na dvou frontách. Jednak vás to uklidní a uvolní, což je dobré, když chcete potlačit migrénovou bolest. Na druhou stranu se dostanete pryč od jasného světla, které může zhoršit vaše příznaky. Můžete být jedním z mnoha lidí s migrénou, kteří mají citlivost na světlo, nazývanou fotofobie. Pokud nemáte možnost zhasnout nebo zatáhnout závěsy, nabízí se možnost nasadit si doma sluneční brýle nebo roušku na oči.

Zkuste teplo nebo chlad

Teplé obklady, teplá sprcha nebo vana mohou zmírnit napětí svalů, které by mohly způsobit migrénu. Nebo na druhou stranu můžete vyzkoušet studený obklad. Některé studie ukazují, že omotání studeného obkladu kolem krku, když migréna zasáhne, může snížit bolest hlavy. Odborníci nevědí, proč to pomáhá. Předpokládá se, že chlazení krve při pronikání do mozku může snížit otok a otupit bolest.

Migrénu tiší byliny

Vhodná je kopretina řimbaba, která snižuje četnost záchvatů. Nejúčinnější jsou čerstvé listy, ale pomáhají i přípravky v tabletách. Řimbabu lze pěstovat i doma za oknem a denně sníst několik lístků třeba na obloženém chlebu. Úlevu může přinést také obklad na čelo v podobě ručníku namočeného ve studeném odvaru z řimbaby.

Jak předcházet migréně

Pro prevenci je klíčové co nejpřesněji rozpoznat spouštěč migrény a snažit se mu vyhnout.  Pacienti by se měli vyvarovat všech předpokládaných vlivů, které na jejich bolest hlavy působí. Pokuste se tedy vysledovat, co je spouštěčem právě ve vašem případě. Úpravou životního stylu můžete vzniku migrény předcházet.

Migréna od krční páteře

Krční páteř je častou příčinou bolestí hlavy, především migrény. Vždy je nutné současně řešit vyvolávající příčinu opakovaných bolestí krční páteře a vyhnout se jejím přetěžování – úprava lůžka, poloha ve spánku - zejména u ranních ztuhlostí krku, úprava pracovního místa, omezení práce u počítače, nenosit tašky na jednom rameni, ochrana krční páteře před průvanem a prochlazením, zvýšení pohybové aktivity u sedavého zaměstnání. Důležité je odstranění stresu, který se odráží ve výrazné ztuhlosti trapézových a šíjových svalů. 

Pravidelný pohyb – nejlépe venku na čerstvém vzduchu (jogging, plavání, aerobic, tanec) a relaxační cvičení.

Duševní hygiena – eliminovat stres, regulovat výkyvy špatné nálady, harmonie v rodině, muzikoterapie, pozitivní myšlení, smích, kontakt s blízkými lidmi, čas na hobby a na aktivní odpočinek, obklopovat se zelenou barvou, kontinuální trénink paměti (sudoku, křížovky, cizí jazyk).

Pravidelný dostatečný spánek – není vhodné spát hodně ani málo, obojí škodí.

Racionální životospráva

Je nutné vyřadit potraviny, které mohou být spouštěčem migrény. Patří mezi ně citrusy, sýry, avokádo, alkohol, kofeinové nápoje, čokoláda, brambůrky, pizza, arašídy nebo mořské plody – lze předejít až 75 % záchvatů. Nehladovět (riziko hypoglykémie), nepřejídat se, neaplikovat nevyvážené diety. Pravidelně konzumovat potravu rozdělenou do několika dávek, nejmenší a nejlehčí dávku podávat večer. Zaměřit se na ovoce a zeleninu, minimum 400 g denně. 

Dodržovat pitný režim – pít nealkoholické nízkoenergetické nápoje, nejméně 2 l denně. 

Doplňky stravy

Lékaři doporučují v rámci prevence vzniku migrén některou z forem doplňků. Mezi osvědčené prostředky patří např. hořčík, zinek, kalcium, vitaminy skupiny B a vitamin D a E. Deficit hořčíku nebývá sice přímou příčinou migrény, ale jejím častým spouštěčem. Nedostatek hořčíku vede ke křečovitému stažení cév a šíjového svalstva, přispívá k psychické nepohodě, únavě v průběhu dne a nespavosti.

Vyvarujte se silného zápachu

Silné pachy, jako je vůně z parfémů nebo i jídla mohou vyvolat migrénu nebo zhoršit stávající. Pokud máte spolupracovníka, který nosí silnou vůni, zdvořile mu řekněte, že jeho vůně je pro vás spouštěčem, nebo si s někým promluvte o přesunutí pracovního místa.

Nepřehánějte to s alkoholem

Bolest hlavy je jedním z tradičních příznaků kocoviny. Množství alkoholu, který způsobí kocovinu, se mění podle člověka. Tuto bolest vyvolává zvýšené močení a zvracení, které způsobují dehydrataci. Ta vede ke změnám hladiny kyslíku v krvi, která proudí do mozku.

Pokud se tedy chcete vyhnout ranní bolesti hlavy, je dobré kromě alkoholu pít vodu, která ho rozředí, a také nepít na prázdný žaludek. Jídlo pomáhá postup alkoholu zpomalit a zmenšit množství, které se dostane do oběhu.

Aromaterapie

Při prevenci v léčbě migrény může být nápomocna také aromaterapie a některé éterické oleje můžeme použít k inhalaci, nebo masáži spánků, hlavy a obličeje. Mezi vhodné éterické oleje patří např.: levandule, máta, heřmánek, eukalypt a andělika. Éterické oleje můžeme také použít ke koupelím. Z doplňků stravy můžeme jako prevenci nebo součást léčby použít hořčík a vápník, omega – 3 mastné kyseliny a vitaminy skupiny B.

Eliminujte modré světlo

Modré světlo může také vyvolat záchvat migrény. Jedná se o světlo, které září z vašeho počítače a smartphonu. Když cítíte, že se blíží migréna, odtrhněte se od obrazovek. Některým lidem pomáhají blokovat modré světlo růžové brýle.

Zkuste relaxační cvičení

Relaxace nohou může zmírnit napětí v různých částech těla, včetně hlavy. Posaďte se a položte nohy na tenisový míček a válejte ho. Dalším bodem, na který můžete zaměřit úlevu od napětí, je místo mezi palcem a ukazováčkem. Stiskněte tuto oblast dvěma prsty a zmáčkněte. Jedním z důvodů, proč to může pomoci, je, že vám to dává pocit kontroly nad vaší bolestí.
Zaměřte se na svůj dech. Zavřete oči a po dobu nejméně 10 minut pomalu vdechujte a vydechujte, abyste uvolnili veškeré napětí.

Ztlumte hluk

Migréna může být spuštěna téměř jakýmkoli z vašich smyslů, včetně vašeho sluchu. Stejně jako světla může migrénu způsobit i hlasitý hluk. Proto se ho vyvarujte. Pokud nemůžete, vezměte si zátky do uší.

Bolesti hlavy jsou poměrně individuálním problémem a u každého člověka je může vyvolat něco jiného. Lékaři proto doporučují vést si „migrénový deníček“, do něhož si zapíšete, kdy vás bolela hlava, co jste předtím dělali a co jste jedli. Po určité době budete moci vypozorovat, co bolesti způsobuje. Tento deník je vhodné vzít i k lékaři, který vám s rozřešením může pomoci.

Zdroj: www.webmd.com 

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Pomoc při migréně

Záchvaty migrény jsem úspěšně zvládala včasným užitím Ergofeinu, později v kombinaci s Alnagonem. Ergofein se nedodává a Alnagon je přísně dokladovaný receptem. Jakou pro mne můžete mít radu? Migrénu mívám v posledních letech velmi často (každý týden). Jitka

Nadměrné pocení v oblasti hlavy

Syn se poslední dobou nadměrně potí.Nejvíce ale v oblasti hlavy. I když je chladné počasí, potí se tak,že má úplně mokré vlasy.Trápí ho to a společensky velmi znemožňuje.Je mu 19let,180/90,nepije,nekouří.Doporučeno mu bylo magnesium,ale žádný efekt nenastal.Děkuji předem za odpověď a radu,kam se obrátit a co může být příčinou.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce