Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bércový vřed

(MUDr. Aleš Fibír | přečteno: 25396x )

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

shutterstock.com

Co to je?

Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Jaké jsou příčiny onemocnění?

Nejčastější příčinou je chronická žilní nedostatečnost dolních končetin, která je způsobena nedostatečnou funkcí žilních chlopní. Dochází ke zpětnému proudění krve a zvýšení tlaku v žilách dolních končetin, k jejich přetěžování, vzniku varixů (křečových žil), změnám v cévní stěně a kolem ní, a následně k poruše průniku kyslíku z cév do tkání. Kůže pak ztrácí schopnost regenerace a stačí drobné poranění, aby se vyvinul rozsáhlý kožní defekt.

Další příčinou může být zúžení tepen dolních končetin při arteriosklerose, kdy dojde k poruše regenerační schopnosti kůže následkem nedostatečného prokrvení.

Také u diabetu (cukrovky) může být jednou z komplikací postižení drobných cév (kapilár) tzv.mikroangiopatie a tím pádem i vznik chronického vředu při poruše prokrvení dolních končetin. Tyto vředy, pokud vzniknou, jsou velmi špatně léčitelné a postupující poškození končetiny může vyústit až v nutnost její amputace.

Jiné příčiny jsou možné, ale vidíme je jen zřídka, například různém kožní choroby nebo autoimunitní onemocnění.

Jaké jsou klinické příznaky?

Chronickou ránu dolní končetiny, která se nehojí po dobu delší než 2-4 týdny je nutno považovat za bércový vřed. K tomu se přidávají i další příznaky většinou v závislosti na příčině vředu.

Při žilním původu onemocnění je přítomen větší či menší otok kůže bérce, která však již může být patologicky změněna. Už počáteční fáze chronické žilní nedostatečnosti se projevuje ztrátou ochlupení, kůže je hladká a lesklá a začínají se na ní tvořit tmavě hnědé skvrny. Nejčastěji se vřed nalézá v oblasti mezi kotníky a kolenem.

Příznaky se však mohou nezávisle na příčině kombinovat. Pokud dojde k infekci rány, nacházíme zarudnutí v okolí vředu a ze spodiny vytéká zapáchající sekret.

Jaká je léčba?

Vedle místní léčby chronické rány je nutná i léčba příčiny onemocnění. Místně se přikládají různé masti a obklady, které ránu čistí, rozpouštějí odumřelé tkáně, podněcují hojivou schopnost kůže a zabraňují infekci. Je-li již infekce rány přítomna, je nutno podávat celkově antibiotika. Vždy je nutno zabránit otoku končetiny, protože je-li končetina oteklá, pak se vřed nemůže zhojit. Bezpodmínečně nutné v případě otékání jsou kompresívní punčochy event. bandáže elastickými obinadly.

Pokud je příčinou vředu chronická žilní nedostatečnost při varixech, lze provést operační výkon na žilním systému. Při postižení tepen je nutno zhodnotit jeho rozsah a v případě chirurgicky řešitelného nálezu provést přemostění zúženého úseku (bypass).

Při cukrovce je nutno dosáhnout její maximální stabilizace.

Podávají se také různé léky, hlavně látky odstraňující otok, působící proti bolesti a látky rozšiřující cévy dolních končetin ev. venotonika.

Při defektu, který má již čistou spodinu je možno transplantovat kůži z jiné části těla (stehna, hýždě), aby došlo ke zkrácení léčby.

Léčba je prováděna většinou ambulantně, někdy je však nutná i hospitalizace. V poslední době se také začínají objevovat specializované, tzv. podiatrické ambulance, zabývající se léčbou onemocnění dolních končetin.

Jaká je možnost prevence?

Je nutné, pokud mají dolní končetiny tendenci otékat, nosit přes den kompresívní punčochy, které Vám může předepsat na recept Váš lékař. Plně hrazen je 1 pár na půl roku. Dále se vyhýbat byť drobným poraněním kůže a pokud vzniknou, tak je řádně zaléčit, případně raději ihned navštívit lékaře. U diabetiků je obzvláště nutné zabránit náhodnému poranění při pedikůře.Prevencí je také samozřejmě včasná léčba varixů a diabetu. Kouření negativním způsobem ovlivňuje hojení všech ran, tedy i chronických bércových vředů.


Další články o bércových vředech

O bércovém vředu
Bércové vředy jsou chronickým a dlouhodobým onemocněním a jejich léčba vyžaduje aktivní přístup a spolupráci nemocného, stejně jako jeho obrovskou trpělivost a ukázněnost. Následující text by měl být jednoduchým návodem, jak můžete sami přispět k léčbě bércových vředů a jak se můžete aktivně podílet na urychlení procesu hojení a také jak po zhojení vředů upravit svůj životní režim, aby znovu nedošlo k recidivě onemocnění.

Léčba bércových vředů
Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
marika
2x

mame vyborne zkusenosti s pani doktourkou JURAJDOVOU.JE NA POLIKLINICE BLANSKO.MA ZLATE RUCE.MEMU OTCI NEPOMOHLI ANI NA DVOU KLINIKACH V PRAZE:TATO PANI DOKTORKA ZA TRI TYDNY DOKAZALA NEMOZNE:::VRELE DOPORUCUJI......MA MOJE DIKY.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Léčba bércových vředů 2

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce