Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co dělat, kdy dítě bolí ucho?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 34471x )

S podzimem a klesajícími teplotami přichází období rýmy a bolavých dětských oušek.

shutterstock.com

U dětí, které ještě samy nemluví, je rozpoznání bolesti ucha vskutku obtížné. Obvykle k tomu mají další příznaky, nejčastěji teplotu a rýmu. Mnoho rodičů si myslí, že dítě bolí ucho, protože si na něj sahá, opak je ale pravdou. Děti si někdy žmoulají ouška, když jsou prostě jen unavené. Naopak při bolesti ucha si kolikrát sahají na hlavičku nejsou ještě schopny lokalizovat bolest. Poznat by to měl pediatr nebo ORL lékař, který se podívá se na bubínek otoskopem, což je přístroj se světýlkem a lupou.

Nejčastější příčiny bolesti ucha

Mezi nejčastější příčiny se řadí virová infekce, méně často bakteriální nebo plísňová infekce středouší nebo zevního zvukovodu. Další důvod může být mechanické poranění cizím tělesem (špičaté nástroje, včetně tzv. ušních čistících tyčinek) nebo následkem úrazu. Rovněž může být problém na kůži v okolí ucha nebo zduření na tváři např. při příušnicích, nebo zduření uzlin na krku a i toto může dítě vydávat za bolest ucha. Jednou z příčin bolestí ucha může být i uvíznutí cizího tělesa, které si dítě do ucha samo zasune, nebo které se do ucha dostalo jiným způsobem. Může dojít k poranění ucha, zvláště zevního zvukovodu, případně s projevem zánětu a následnou bolestivostí. 

Co dělat

Při prvním zabolení ouška není obvykle nutné ihned vyhledat lékaře. Ve většině případů se totiž nejedná o zánět středního ucha, ale bolest je způsobena podtlakem, který při rýmě ve středním uchu vzniká, jedná se o tzv. obstrukci (uzávěr) Eustachovy trubice, bubínek je tzv. "vpáčený".  Dochází k tomu zpravidla při nachlazení, kdy oteče sliznice nejen v nose, ale i v nosohltanu, kam ústí Eustachova trubice, spojující nosohltan a střední ucho. Tato trubice je normálně uzavřený prostor mezi svaly nosohltanu, otevírá se při každém polknutí a vyrovnává tak tlak mezi středním uchem a okolím. Pokud při rýmě její ústí oteče, nemůže se otevírat, vzduch ve středním uchu se postupně vstřebává a vzniká podtlak, který vtahuje bubínek do středouší a právě to způsobuje bolest. V této fázi se ještě nejedná o zánět středního ucha. Pokud se stav zhorší, nastává katar Eustachovy trubice - lehký, začínající zánět, kdy je bubínek lehce překrven. V obou případech je vhodné podávat nosní kapky a volně prodejné přípravky do uší. Pokud se stav zhorší, bolest je silná, je na místě vyhledat lékaře, který předepíše antibiotika k léčbě zánětu. 

Nosní kapky a přípravky do uší naleznete v internetovém obchodě Lékárna.cz.

Jak se zánět ucha léčí?

Při úrazu nebo mechanickém poškození vždy vyhledejte pomoc ORL lékaře. Při podezření na začínající zánět středouší je vhodné dítě uložit do postele, kapat do nosu nosní kapky, a uvolňovat nosní průduchy od hlenů odsáváním nebo smrkáním. Nosní kapky ulevují i od bolesti ucha, protože způsobují, že splasknou sliznice v nose a v nosohltanu. Tím se provzdušní Eustachova trubice, která do nosohltanu ústí, a zprůchodní se přirozená ventilace středního ucha. Podejte sirup nebo tablety s ibuprofenem a do ucha můžete kapat od 3 let např. volně prodejný Ottic solution nebo Otipax, ev. Otobacid na předpis lékařem. Nikdy nekapejte do ucha v případě, že z něj něco vytéká. V tomto případě vyhledejte ošetření ORL lékařem. Na bolavé ucho můžete položit chladící polštářek k úlevě od bolesti. Při zánětu je doporučeno dostatečně pít.

Dřív se říkalo, že se bolavé ouško má zahřívat, dělaly to tak naše babičky, ale to vede k tomu, že se zánět rozjede, proběhne rychleji a bubínek sám praskne, čímž se dítěti v konečném důsledku uleví. V dnešní době už nedoporučujeme takto podpořit zánět, naopak je snaha, aby k prasknutí bubínku nedošlo, protože při každém prasknutí na něm vzniká jizvička. Pokud po nasazení léků a chlazení zánět sám neodezní, šetrnější je paracentéza, tedy propíchnutí bubínku, neboť při něm vznikne jen malinká dírka, která ten bubínek poškodí méně.

Kdy navštívit lékaře

  • při výtoku čehokoliv z ucha
  • při ucpání zvukovodu mazovou zátkou
  • při závratích, nestabilitě při chůzi, hučení, pískání v uších
  • při pocitu, že dítě neslyší 
  • při úrazu nebo nelze-li vyloučit mechanické poškození zvukovodu nebo bubínku
  • při trvání potíží více než 2 dny přes aplikované obecné rady nebo při zjevně se zhoršující bolesti nebo celkového stavu dítěte
  • pokud je bolest spojena s horečkami nebo celkovou schváceností dítěte, které odmítá i přijímání tekutin

Rizika neléčeného či zanedbaného zánětu uší

Mohou vzniknout takzvané místní komplikace, což znamená, že zánět přejde z ucha do jeho okolí. U pokročilých bakteriálních zánětů se jedná o mastoiditidou, což je zánět bradavčitého výběžku, tedy kosti za uchem, ve které jsou takové provzdušňující sklípky. V tomto případě se tyto sklípky naplní hnisem. To je už potřeba řešit chirurgicky. Může dojít i k proniknutí do nitrolebí ve smyslu zánětu nebo abscesu mozku.

Zánět tedy rozhodně není dobré podcenit: při 2 dny trvajícím zánětu ucha s výtokem, horečkami vyhledejte ORL lékaře!!!

Jak lze zánětům uší předcházet?

U starších, školkových dětí, je důležité, aby se naučily pořádně smrkat. U těch menších dětí odsávat rýmu odsávačkou. Samozřejmě je vhodné dávat nosní kapky nebo sprej, ale pozor, ty by se neměly používat déle než týden v kuse. Je možné používat Vincentku k proplachování. U větších dětí nachází své uplatnění i konvička na proplach nosu. Při trvalé úporné rýmě a častých zánětech ucha je ve 3 letech věku dítěte zvažováno odstranění nosní mandle.

Široký výběr prostředků na hygienu nosu nakupujte najisto a bez čekání na Lékárna.cz.

Součástí prevence je také zdravý životní styl a péče o imunitní systém. Děti přiměřeně oblékat uvnitř i venku, vyhýbat se místům s vysokou koncentrací lidí, tedy například nákupní centra, nebo davové akce. 

K prevenci je vhodné využít doplňky stravy s hlívou ústřičnou, imunoglukany, rakytníkem, vitamínem C a kolostrem, které jsou volně dostupné na Lékárna.cz. 

Jak se správně starat o dětské uši

Nečistit. Ušní maz má očistnou funkci pro zevní zvukovod a je tvořen tak, aby se nečistoty z ucha samy vyplavily. Naopak když čistíme ucho vatovou tyčinkou, tak se tam ten ušní maz pěkně upěchuje a pak tam mohou vznikat doslova mazové zátky. To může dítě taky trápit, bolet, může to i způsobit zánět zevního zvukovodu. Při používání vatových tyčinek je dále riziko poškrábání zevního zvukovodu a perforace bubínku. Ušní maz není doporučeno odstraňovat, má v zevním zvukovodu svou ochrannou funkci.  Pokud tvorba mazu obtěžuje, je možno smotaným buničinovým čtverečkem nebo papírovým kapesníkem do roličky jeho vytékající část odstranit krouživým pohybem tak, aby nedošlo k zatlačení zátky do dolní části zvukovodu. Další možností je použít k tomu určené ušní spreje, které ušní maz pomáhají vyplavit. To je vhodné použít v případě, kdy vidíme, že dítě má v uchu usazeno hodně ušního mazu, který sám nechce vytéci.

Pokud potřebujete pomoc, můžete se poradit s lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Otázku pošlete mailem, nebo ji položte na chatu. Poradna funguje ve všední dny i o víkendu.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Akutní zánět zvukovodu (otitis externa)

Jde o akutní zánět postihující kůži zvukovodu. Rozlišuje se forma difusní a forma ohraničená. Při difusní formě je zánětem postižena kůže celé zevní části zvukovodu.

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Sluch

Vyšetření sluchu pomocí jednoduchých testů nebo podrobnější vyšetření sluchu ve sluchové komoře umožní lékaři stanovit stupeň a charakter poruchy sluchu.

Akutní zánět středního ucha (otitis media acuta)

Akutní zánět středního ucha je náhle vzniklé prudké onemocnění způsobené bakteriální nebo virovou infekcí. Zánět postihuje střední ucho.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce