Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Chlapcům hrozí náhlé poškození varlete, které může způsobit neplodnost

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2596x )

Až u 40 % neplodných párů je příčina této neplodnosti na straně muže a její kořeny mohou sahat podle urologů již do doby dospívání. Nejčastěji se jedná o křečové žíly na varleti, tzv. varikokélu, nebo také o torzi varlete, kterou odborníci přirovnávají k infarktu. Všechny tyto potíže lze v mládí úspěšně léčit, a k poškození plodnosti tak nemusí vůbec dojít.

shutterstock.com

„Neplodnost mužů má často původ už v dětství a dále v dospívání, kdy se chlapecké tělo začíná měnit. Pohlavní ústrojí roste, vyplavuje se více hormonů, a mladým mužům tak hrozí řada nemocí, se kterými se před pubertou zpravidla nesetkáváme,“ říká doc. MUDr. Radim Kočvara, CSc., z Všeobecné fakultní nemocnice Praha, který se specializuje na dětskou urologii.

Varikokéla: bolestivá nemoc mladých mužů

Nejčastější zdravotní komplikací, která se objevuje u dospívajících chlapců, je tzv. varikokéla. Projevuje se křečovými žilami u levého varlete. V pubertě totiž varlata výrazně zvětšují svůj objem, zvyšuje se v nich průtok krve, a tím i tlak v žilách.
„U varikokély jsou typicky rozšířeny žíly odvádějící krev z levého varlete, rozšíření připomíná běžné ‚křečové žíly‘ na dolních končetinách. Tyto rozšířené žíly jsou přeplněny hromadící se krví a asi u 20 % dospívajících vede onemocnění k poruše funkce varlete takového stupně, že tito chlapci mají později problémy s plodností. Naší snahou je rizikové pacienty identifikovat a léčit dříve než v dospělosti. Jde o častou nemoc, kterou trpí každý 6. až 7. chlapec,“ vysvětluje dětský urolog MUDr. Marcel Drlík, FEAPU, z Všeobecné fakultní nemocnice Praha.

Projevy varikokély

Varikokéla se vyskytuje především jednostranně, častěji vlevo. Mírné formy jsou bezpříznakové, někdy se však může objevit zvětšení varlete. Kromě zvětšeného varlete může být pod kůží šourku pohledem či pohmatem patrný i rozšířený a vinutý žilní systém varlete. Dalším projevem je táhlá bolest v oblasti šourku, hlavně při zvýšené fyzické námaze, erekci či vestoje. Chronicky trvající varikokéla může být spojena s narušením tkáně varlete. Varikokéla bývá často diagnostikována jako jedna z možných příčin poruchy plodnosti, kvůli níž přijde pacient do ambulance lékaře.

Stud není na místě

Nejčastěji varikokélu nalezne pediatr při preventivní prohlídce, nahmatat si ji ale mohou i sami pacienti. V obou případech je nutné navštívit dětského urologa, který chlapce vyšetří.
„Pokud si hoch v šourku nahmatá útvar, který tam dříve nebyl, nemusí jít vždy jen o varikokélu. Kromě varikokély může jít například o nádor varlete, se kterým se v tomto věku také setkáváme. Chlapci se však stydí o svých problémech mluvit a mohou je před rodiči měsíce skrývat. Situace je zvlášť komplikovaná u hochů, kteří žijí sami s matkou a nemají v okolí muže, s nímž by se poradili. Proto je tolik důležité preventivní vyšetření u pediatra, ale i poučení chlapců, aby včas upozornili na změnu při pohmatu varlete,“ upozorňuje doc. Kočvara.

Léčba varikokély

Léčba je pouze operační. U dětí se přistupuje k operaci zejména v případech, kdy se jedná o jediné zdravé varle (např. po úraze druhostranného) či při závažné varikokéle, která způsobuje zmenšení varlete. U dospělých s varikokélou se provádí operační léčba, pokud je u nich prokázána porucha plodnosti, nebo varikokéla způsobuje bolesti nebo významný dyskomfort varlete. Běžně se užívají tři postupy – otevřená operace, laparoskopická operace a sklerotizace. U otevřené operace se z drobného řezu nad šourkem ozřejmí semenný provazec, ve kterém se selektivně přeruší rozšířené žíly. Tato operace se v dnešní době nahrazuje mikroskopickou operací, při které operatér používá velké zvětšení. To pomáhá nalézt a podvázat všechny žíly a šetřit lymfatické cévy. Podvaz roztažených žil se provádí také v případě laparoskopické operace, kde se však k přístupu nepoužívá řez, ale několik vpichů v okolí pupku. Při sklerotizaci se pod rentgenovou kontrolou do postižené žíly injekčně vpraví roztok, který způsobí uzávěr žíly.

„Předpokládáme ale, že by byla úspěšnost léčby vyšší, kdybychom rizikové muže operovali už v pubertě,“ říká MUDr. Drlík.

Torze varlete: rozhodují hodiny


Křečové žíly a nádory varlete nejsou jedinou nástrahou, která na varlata dospívajících chlapců číhá. Nebezpečná a velmi bolestivá je také torze semenného provazce, kterou urologové přirovnávají k infarktu varlete. Varle se v šourku otočí kolem své osy, tím se zaškrtí jeho cévy a přeruší se přísun krve.
„Chlapec ucítí náhlou a silnou bolest v šourku či v třísle. Typicky se tak stane po fyzické aktivitě, při skoku do studené vody nebo v noci, kdy chlapce bolest probudí. Je nutné jet ihned na urologii, kde lékař varle chirurgicky ‚rozmotá‘. Pokud k operaci nedojde do čtyř až šesti hodin po začátku potíží, šance na záchranu varlete rychle klesá. U těch, kteří přijdou pozdě, dojde k nevratným změnám a varle odumře. Každá minuta je v tomto případě zásadní, podobně jako u infarktu,“ popisuje MUDr. Drlík.

Úraz šourku

Úraz šourku může být rovněž příčinou neplodnosti. Je proto třeba dbát na opatrnost při provozování některých sportů. Každý případ úrazu šourku by měl být neprodleně vyšetřen na odborném pracovišti, i když zdánlivě k žádnému zjevnému poranění nedošlo.

Odborníci se shodují na tom, že zatímco dospívající dívky jsou v pubertě pod dohledem gynekologa, chlapci tuto možnost nemají. Z toho důvodu je u nich prevence rozvoje urologických nemocí obtížnější.
„Základní informace o samovyšetření a rizicích urologických nemocí by proto měl chlapcům sdělit pediatr,“
říká prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA, předseda České urologické společnosti (ČUS) ČLS JEP. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nedostatek testosteronu se týká stále častěji i mladších mužů

Nedostatkem testosteronu trpí nejčastěji muži po padesátém roce života. V posledních letech se s ním ale bohužel díky špatnému životnímu stylu, stresu a pracovní vytíženosti setkáváme i u mladších mužů. Testosteron se totiž nejvíce tvoří v noci a brzkých ranních hodinách ve fázi hlubšího spánku. Proto jeho nedostatek ohrožuje mimo jiné workoholiky a muže ve stresu, kterým mozek i v noci pracuje na plné obrátky.

Rakovina varlat - nejčastějším příznakem je změna velikosti varlete

Nádory varlat patří v porovnání s ostatními nádorovými i nenádorovými onemocněními v populaci mezi ta relativně vzácná. U mladých mužů však představuje nejčastější nádorové onemocnění a proto si zaslouží pozornost. V případě včasného záchytu jsou nádory varlat velmi dobře léčitelné a právě včasným odhalením onemocnění si mohou mladí muži nejvíce pomoci.

Zánět varlete je poměrně časté onemocnění mužské populace

Mezi zánětlivá onemocnění mužských pohlavních orgánů patří zánět varlete, zánět nadvarlete a kombinované zánětlivé onemocnění varlete i nadvarlete. Přestože se jedná o bolestivá a nepříjemná onemocnění, ve většině případnou se dají dobře zvládnout medikamentózní léčbou.

Zúžení předkožky - fimóza, se může vyskytnout v kterémkoliv věku

Zúžení předkožky nebo-li fimóza, je charakterizovaná zúžením zevního okraje předkožky, které neumožňuje jeho přetažení přes žalud. Toto onemocnění se může vyskytnout v kterémkoliv věku. Někteří chlapci se s fimózou narodí, jiní chlapci nebo muži získají fimózu během života. Velmi často je následkem kožních infekcí. Výrazně vyšší riziko vzniku fimózy mají nemocní trpící cukrovkou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce