Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pomoc, nahmatal jsem si bulku! Co s tím?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13898x )

„Je lepší přijít desetkrát zbytečně než jednou pozdě,“ říká MUDr. Josef Stolz, MBA, primář pražského urologického centra UroKlinikum. Ačkoliv bulka, kterou si muž nahmatá na varleti, šourku nebo v tříslech, nemusí nic znamenat, je rozhodně na místě vyhledat co nejrychleji lékaře. Jedině odborník totiž dokáže přesně zjistit, o co se jedná, jak závažný nález je a co s ním dělat...

shutterstock.com

Zatímco o samovyšetření prsu se hovoří velmi často a většina žen jej zařadila do pravidelné péče o své tělo a zdraví, samovyšetření genitálu u mužů je méně obvyklým tématem – ovšem neméně důležitým! Pokud si při něm muž nahmatá bulku, ať už na penisu, v šourku, v tříslech či okolí, měl by zpozornět.
„Rozhodně ne za vším stojí rakovina. Ale je důležité se objednat na urologii a maximálně do týdne zajít na vyšetření,“ důsledně doporučuje primář Stolz a dodává, že laik nedokáže stav bulky správně vyhodnotit. Bulky, kuličky a výrůstky jsou často nezhoubné útvary, které vzniknou náhodně, mnohdy jako důsledek mini traumatu nebo úderu. A ani lékaři nedokážou pokaždé určit důvod vzniku. Existují i sexuálně přenosné nemoci, které se projevují právě bulkami a výrůstky na genitálu a v jeho okolí. Pokud se jedná o takzvaná condylomata accuminata, urolog vás pravděpodobně odkáže na dermatovenerologii. Zároveň však bulka může signalizovat i obávané nádorové onemocnění. Pacient se ovšem nemůže orientovat ani podle bolestivosti, obvykle totiž bolest není hlavní atributem nádoru. V počátečních stádiích rakovina nebolí.

Čtěte také: I zdánlivě zdravý člověk může mít rakovinu prostaty

Co vás čeká na prohlídce

K návštěvě urologa není třeba žádanka praktického lékaře, stačí se objednat. Pokud muž přijde k urologovi s podezřelým nálezem, zprvu proběhne u lékaře pohovor. Specialista se bude ptát na jeho anamnézu, popovídá si s pacientem o tom, kde si co našel. Dále lékař vyšetří pacienta ve stoje a vleže a prohmatá šourek.
„Vyšetření v UroKlinikum je včetně ultrazvuku, netrvá déle než 10–15 minut a je bezbolestné. Na základě všech vyšetření lékař na 99 % sdělí pacientovi, zda je vše v pořádku či nikoliv,“
popisuje MUDr. Stolz, jak návštěva v ambulanci urologa probíhá.

Čtěte také: První návštěva u urologa? Po 40. roce věku, i když nepociťujete potíže.

Strašák mužů: Rakovina varlat a penisu

Nádor varlat patří u mužů mezi častá onkologická onemocnění.
Postihuje dvě skupiny mužů: mladé muže okolo 18, 20 let a pak jsou to muži kolem 50 let. Nádorové onemocnění se často objevuje u mužů, kteří prodělali operaci pro nesestouplé varle v pozdějším věku,“ upozorňuje na rizikové skupiny MUDr. Stolz. Oproti nádoru varlat je rakovina penisu poměrně vzácná, v České republice se ročně zachytí méně než 100 nových případů. Nádor penisu se nejčastěji vyskytuje mezi 50. až 80. věkem života, obvykle postihuje předkožku a žalud penisu. V počáteční fázi se nádor projevuje jako zarudlá ploška na žaludu nebo na předkožce, která postupně přechází ve zvětšující se výrůstek nebo naopak ve vředovitě vyhlížející ložisko.
„Není-li nádor včas odstraněn, pokračuje v růstu a postupně může zachvátit celý žalud nebo i penis, případně se může rozšířit i do tříselných lymfatických uzlin,“ varuje MUDr. Monika Purmová z UroKlinikum. Pokud muž podstoupí obřízku před prvním pohlavním stykem, významným způsobem tím snižuje možnost přenosu HPV viru během pohlavního styku a prakticky vylučuje možnost mít karcinom penisu. A jaký bude další postup v případě, že lékař opravdu odhalí rakovinu penisu, varlat nebo jiné části?
V tomto případě je nutné přijít co nejdříve. Léčba je většinou operativní s následnou chemoterapií či radioterapií,“ dodává MUDr. Stolz.

Čtěte také: Rakovina prostaty: mýty a fakta o této nemoci

Pánové, udělejte si poznámku v kalendáři: Samovyšetření je důležité!

Ideální je provádět samovyšetření genitálií jednou za měsíc a stanovit si konkrétní den, abyste na něj nezapomněli. Kontrolujte stav genitálu nejen pohledem, ale také pohmatem. Varlata lze lépe prohmatat po teplé sprše. Prohmatávejte oběma rukama jedno po druhém a všímejte si zejména změny tvaru, velikosti, změn na kůži, ale také právě nerovností povrchu a bulek. Prohmatejte je odshora dolů a odzdola nahoru. Pokud objevíte jakýkoliv podezřelý útvar či změnu, neváhejte se co nejrychleji objednat na vyšetření k urologovi – čím dříve je onemocnění odhaleno, tím lepší jsou vyhlídky na uzdravení. Významnou roli hrají také preventivní prohlídky u urologa a nezapomínejte ani na obecnou prevenci nádorových onemocnění a zdravý životní styl spojený s fyzickou aktivitou, vyváženým jídelníčkem a absencí alkoholu i kouření.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Užívání vitaminu E jako prevence

Vas nahled na pravidelne denni uzivani E vitaminu /dnes jiz vitamin 400/ jako jeden z prostredek jak pomoci muzum starsich od 50 let v prevenci v budoucnu nastupivsich uropotizi. Ma se vitamin E brat na lacno nebo toto neni podstatne? Udajne se ma vytvaret antivitamin E pokud jsou brany vitaminy E na lacno.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce