Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Suchý únor aneb co se stane s vaším tělem, když se vzdáte alkoholu

( aktualizováno 5. února 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1257x )

Tisíce Čechů se v únoru dobrovolně vzdávají alkoholu. Hromadně se tak připojují k akci Suchý únor, která nabádá veřejnost k alespoň měsíční abstinenci. Samozřejmě nejde o to několik týdnů abstinovat a v březnu se hezky rychle vrátit k obvyklému režimu. Smyslem Suchého února by mělo být ukázat člověku, jak se cítí, když vůbec nepije, a nakopnout ho k celkovému a dlouhodobému omezení množství požívaného alkoholu.

shutterstock.com

Co způsobuje alkohol?

Podle informací Národního ústavu duševního zdraví zkracuje nadměrná konzumace alkoholu život až o dvacet let. Větší dávka alkoholu totiž nastartuje v těle procesy, které připomínají stav, když tělo bojuje s infekcí. Alkoholické nápoje také obsahují velké množství energie (tzv. prázdných kalorií) a současně alkohol poškozuje játra. To vede k rychlejšímu ukládání tuků v játrech a následné steatóze („ztukovatění“ jater), sníží se jejich funkčnost a hrozí vznik chronického zánětu jater a jaterní cirhózy. Současně dochází k celkovému ukládání tuků v lidském organizmu a s tím souvisejícími riziky (obezita, ateroskleróza, infarkt myokardu atd.). 

Nadměrná konzumace alkoholu může také poškodit tkáně v zažívacím traktu a zabránit střevům trávit jídlo a vstřebávat živiny a vitamíny. Vedle poruchy zažívání se objevuje i zvýšený metabolismus a tělo tak upadá do deficitu živin. Chybí bílkoviny, tuky a důležité vitamíny i minerály. Z minerálů je významný deficit zinku, hořčíku, vápníku, draslíku, sodíku i mědi. Z vitamínů chybí vitamín A, B2, B3, kyselina listová a vitamín D.

Silné pití může také vést k plynatosti, nadýmání, pocitu plnosti v břiše, průjmu nebo bolestivé stolici. U lidí, kteří pijí příliš, nejsou vředy nebo hemoroidy nic neobvyklého.

Alkohol má také na svědomí likvidaci mozkových buněk. Jeho vyšší dávky mohou v těhotenství poškodit vývoj mozku nenarozeného dítěte. Kvůli alkoholu se nám také mění nálada - jedni se propijí do euforie a veselosti, jiní začnou plakat a další jsou agresivní. Není výjimkou, že častá konzulace alkoholu může nastartovat deprese a jiné duševní poruchy. Významně rovněž ovlivňuje rodinný a společenský život.

Vysoká míra alkoholu má vliv nejen na játra, srdce či psychiku, ale také na schopnost založit rodinu. Popíjení alkoholických nápojů nemá vliv pouze na mužskou plodnost, ale významně ovlivňuje také ženy. Při nadměrném pití strádá celý organismus, dochází ke snížení chuti na pohlavní styk i k problémům s erekcí.

Obrovským rizikem je poté pití v těhotenství, tím budoucí matky ohrožují život i zdraví svých dětí. Pokud matka požívá alkohol i v těhotenství, může dojít k závažnému poškození plodu, například vzniku fetálního alkoholového syndromu. Ten se u dítěte projevuje řadou vad, například obličejovými abnormalitami, malým rozměrem hlavy, nižší porodní váhou či poruchami pozornosti, zraku nebo sluchu. Děti alkoholiček se často rodí předčasně a mají zhoršené psychomotorické funkce.

Alkohol není jen cirhóza, způsobuje i rakovinu

Zatímco hrozbu cirhózy jater či poškození mozku si v důsledku dlouhodobé závislosti na alkoholu uvědomuje většina Čechů, o tom, že alkohol způsobuje také rakovinu, se příliš nemluví. Nadměrná konzumace alkoholu přitom může přispět ke vzniku až devíti druhů onkologických onemocnění – rakoviny hltanu, hrtanu, jícnu, jater, tlustého střeva, konečníku, prsu, prostaty nebo slinivky břišní. 

Rizikové tři skleničky

Zhoubný nádor však zdaleka nehrozí jen největším konzumentům alkoholu – značně stoupá již při relativně malém množství denně. 
„Ke zvýšení rizika vzniku rakoviny dlouhodobě stačí spotřeba okolo pouhých 60 gramů alkoholu, tedy zhruba tři skleničky destilátu denně – to jsou pro srovnání 3 dvoudeci vína nebo 3 velká piva. Lidí, kteří se okolo této hladiny spotřeby, nebo nad ní, pohybují, je v Česku prakticky přes milion,“ varuje adiktolog prof. Michal Miovský z Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

Počet lidí s onkologickými onemocněními rok od roku stoupá. Riziko, že lidem s pravidelným přísunem lihu do žil vyroste nádor v játrech, podle Světové zdravotnické organizace vzroste dokonce o šestnáct procent. Lihoviny jsou podle lékařů zodpovědné dokonce za třetinu všech těchto tumorů.

Češi přitom zůstávají rekordmany mezi pijany. Pokud jde o alkohol, každý do sebe ročně „otočí“ až trojnásobek světového průměru. Podle průzkumů Státního zdravotního ústavu si alkohol dopřeje každý den nebo obden necelých čtrnáct procent dospělých Čechů. Naopak trvalých abstinentů je tu jen kolem čtyř procent. Průměrný obyvatel tak vypije za rok až 6,8 litru čistého lihu. Závislostí na alkoholu trpí sedm procent lidí.

Lékaři upozorňují, že maximální denní dávka alkoholu by neměla u zdravého člověka přesáhnout 20 gramů, což odpovídá 2 až 4 decilitrům suchého vína. 

Suchý únor

Jednou z iniciativ, která se na příliš benevolentní postoj Čechů ke konzumaci alkoholu snaží upozornit, je tzv. Suchej únor. Projekt, který se veřejnosti snaží přiblížit kromě problematiky závislosti také rizika rakoviny i dalších přidružených onemocnění, která alkohol způsobuje.

Takový experiment může být pro někoho zjištění, že abstinence je pro něj obtížná, a tudíž by měl svoje pití alkoholu řešit. Jiný naopak zjistí, že mu je bez alkoholu lépe, že mu vůbec nechybí, ušetří peníze, může kdykoliv usednout za volant a k alkoholu se již nevrací nebo pije méně.

Co se stane, když přestanete pít alkohol?

Krásnější pleť: Alkohol může způsobit zarudlou, skvrnitou nebo oteklou pokožku. Bez alkoholu je naopak kůže lépe hydratovaná.

Úbytek hmotnosti: Není žádným překvapením, že alkoholické nápoje obsahují prázdné kalorie, které se často negativně promítají do tělesné váhy. Při pití tělo přestane metabolizovat potravu a soustředí se primárně na odbourávání alkoholu, což může vést k nadbytku inzulínu v krvi. 

Lepší a kvalitnější spánek: Je sice pravda, že díky alkoholu rychleji usnete, ale odborné studie ukazují, že pití alkoholu před spaním vážně narušuje kvalitu spánku. Alkohol narušuje takzvanou normální spánkovou architekturu fyziologického spánku, kdy se střídají fáze REM spánku, kdy se nám zdají sny, a hlubokého, Non-REM spánku. Pokud budou tyto dva nejdůležitější cykly spánku méně narušeny, budete se  ráno cítit bdělejší a plní energie.

Čilejší mozek: Alkohol má na svědomí likvidaci mozkových buněk. Pokud se tedy rozhodnete abstinovat, bude regenerovat i váš mozek, takže se zlepší vaše pozornost, paměť i soustředění.

Zdravá játra: Vědci zjistili, že po měsíci abstinence dochází k průměrnému poklesu jaterního tuku o 15 % (u některých lidí dokonce o 20 %). Jeho hromadění v játrech přitom může vést k jejich poškození. Pokud se hladina tuku v játrech sníží, tento životně důležitý orgán bude opět schopen správně pracovat. K regeneraci jater je vhodný ostropestřec mariánský. Doplňky stravy s extraktem z ostropestřce zakoupíte na Lékárna.cz.

Silnější imunita: Nadměrné pití alkoholických nápojů má vliv na oslabení imunitního systému. Alkohol odvádí z těla vitamíny, minerály a další důležité živiny, člověk je pak náchylnější k celé řadě onemocnění, špatně se mu hojí rány.

Vaše riziko rakoviny klesne: Konzumace alkoholu, spolu s kouřením a konzumací uzenin, je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny hltanu, hrtanu, jícnu, jater, tlustého střeva, konečníku, prsu, prostaty nebo slinivky břišní. 

Větší šance na zplození potomka: Alkohol snižuje ženskou i mužskou plodnost. Jeho denní konzumace ovlivňuje kvalitu spermií, má negativní vliv i na erekci a libido. Je důležité si uvědomit, že na miminku se podílejí muž i žena současně, a proto se úprava životního stylu týká obou partnerů.

Pokud člověk pravidelně konzumuje větší množství alkoholu a ze dne na den přestanet, co to udělá s jeho tělem?

Velice záleží na zdravotním stavu jedince, délce nadužívání alkoholu a podobně. Jedná-li se o pravidelnou, dlouhodobou a intenzivní konzumaci alkoholu, dá se předpokládat, že se u něj objeví odvykací stav, což je soubor příznaků, který nastupuje během několika hodin či dní po ukončení konzumace. Maximální intenzita se projeví většinou druhý den po vysazení. Mezi typické příznaky patří třes rukou, pocení, závratě, úzkost, vnitřní neklid, poruchy spánku, bušení srdce a další. Je-li závislost rozvinutá silněji, mohou se objevit epileptické záchvaty. Život ohrožujícím je odvykací stav s deliriem. Ten se projevuje velkým třesem, křečemi, poruchami vědomí, bludy, halucinacemi. V takovém případě je vhodné zajistit lékařskou pomoc. Abstinenční příznaky mohou konzumenta dovést k opětovnému užití alkoholu.

Jak tedy s konzumací alkoholu přestat?

Prakticky, není-li silně rozvinutá fyzická závislost, není důvod proč nepřestat s pitím ihned. Suchý únor by mohl být dobrým testem toho, jak na tom člověk s alkoholem je. Pokud se mu nepodaří měsíc abstinovat, může to být ukazatelem, že jeho pití není v pořádku. Každý člověk zvládne svoji abstinenci zcela jiným způsobem. Jsou lidé, kteří dokáží svoje užívání alkoholu vysnižovat a začít abstinovat doma za pomoci rodiny a blízkých. Některým však nepomůže nic jiného, než přestat užívat alkohol ze dne na den, a to buď sám, nebo s pomocí odborníků a adiktologických služeb, které se na problematiku závislostí specializují. 

Pět tipů, jak zvládnout měsíc bez alkoholu 

  1. Připravit se na měsíc bez alkoholu jak psychicky, tak prakticky a soustředit se hlavně na první týden.
  2. Zbavit se veškerého alkoholu doma, který by nás mohl zbytečně lákat.
  3. Se zvládnutím či prevencí abstinenční příznaků pomáhá dostatečný příjem nealkoholických tekutin. Obzvlášť výhodné jsou přírodní minerálky, které nemají žádné kalorie, zato doplňují tělu důležité minerální látky, což se hodí zejména při hubnutí a sportování (slabě a středně mineralizované vody jsou vhodnou součástí každodenního pitného režimu). Jako podpora při odvykání od alkoholu nebo kouření někteří odborníci doporučují kudzu, prášek ze stejnojmenné rostliny, který pomáhá projít tímto odvykacím obdobím.
  4. Pokud pijeme alkohol jako rituál k uvolnění, snížení stresu apod., připravit si předem jiné, náhradní rituály – například místo posezení večer se sklenkou vína půjdeme na procházku nebo si zacvičíme, místo sezení v hospodě zajdeme do kina. Můžeme také zkusit nealkoholické drinky, které bývají až překvapivě chutné.
  5. Při pomyšlení na alkoholický nápoj se zaměstnat nějakou příjemnou aktivitou, ideálně sportovní, která má pozitivní vliv na psychiku. 

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce