Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co všechno je třeba vědět o zdravotnické záchranné službě

( Jaroslava Sladká | přečteno: 13011x )

Jak volat tísňovou linku? Co udělat na místě a jak se chovat po příjezdu a odjezdu sanity? Je v ČR počet středisek záchranné služby dostatečný?

shutterstock.com

Informovanost lidí o základních pravidlech neodkladné zdravotní péče, je stále poměrně nízká. Mnozí z těch, kteří se snaží záchranku přivolat, neumějí například ani srozumitelně odpovědět na otázky operátora z dispečinku zdravotnické záchranné služby (ZZS) a většina volajících nezná také zásady poskytování první pomoci. Přitom se může jednat o akutní ohrožení života, kdy každá minuta snižuje šanci na úspěch…
Současně má v oblasti včasnosti, dostupnosti a kvality poskytované služby své dluhy i stát. Proto Ministerstvo zdravotnictví ČR předložilo v letošním roce Zákon o zdravotnické záchranné službě.

Osud pacienta záleží i na jeho blízkých

Na tom, zda někdo z vašeho blízkého okolí přežije infarkt, mozkovou příhodu nebo těžkou dopravní nehodu, se v první fázi podílíte i vy sami. Pasivní čekání na záchranáře, který ještě často sklidí kritiku za dlouhý dojezd, přestože se snažil o maximální urychlení, je nejčastějším problémem, s nímž se zdravotníci setkávají. Přitom stačí osvojit si několik základních pravidel : naučit se jasně a srozumitelně vysvětlit situaci a respektovat pokyny operátora, který s vámi mluví po telefonu.

Na co se připravit při volání na bezplatnou linku 155
*Popíšete, co se stalo (zda se jedná o stav bezvědomí, křeče, úraz, dopravní nehodu, zástavu dechu, bolesti na hrudi, dušnost, apod).
* Při hromadné nehodě sdělíte kolik je postižených (také zda je třeba vyprošťovací technika).
* Stručně popíšete jaké jsou hlavní příznaky (zejm. stav vědomí, dýchání, jaké má pacient přidružené nemoci, příp. jeho jméno a věk).
* Sdělíte odkud voláte (obec nebo místo – na dálnici i směr, ulici, číslo domu, poschodí, významné orientační body).
* Uvedete své jméno a nebudete vypínat telefon, ze kterého voláte.
* Budete poslouchat rady dispečerky a před ukončením hovoru nebudete pokládat telefon.

Jak poskytnout první pomoc před příjezdem ZZS:

* postiženého oslovte a pokud s Vámi mluví, komunikujte s ním,
* pokud na oslovení nereaguje, položte ho na záda, nepodkládejte mu hlavu a neposazujte ho
* zjistěte, zda dýchá (zda se zvedá hrudník a cítíte proud vydechovaného vzduchu, lze použít i zrcátko-pokud dýchá, je zamžené),
* pokud postižený dýchá, uložte ho na bok a stále ho sledujte,
* pokud nedýchá, prohlédněte mu dutinu ústní a vyčistěte ji od event. zvratků či zbytků potravy, popř. vyjměte zubní protézu,
* zprůchodněte dýchací cesty záklonem hlavy a zvednutím brady,
* pokud stále nedýchá a stále nereaguje na oslovení, zahajte srdeční masáž stlačováním hrudníku v jeho středu a střídejte ji s umělými dechy z úst do úst v poměru 30 : 2 (30 stlačení hrudníku, poté 2 vdechy) a opakujte bez přestání do příjezdu záchranářů,
* masivní krvácení zastavte přiložením tlakového obvazu či přímým stlačením krvácející cévy,
* pokud možno vyšlete další osobu před dům , aby záchranářům usnadnila nalezení místa a zavřete psa ,
* v případě, že Vám zdravotnické operační středisko sdělí, že posílá na místo leteckou záchrannou službu , pokud možno označte místo události – mávejte kusem látky,
* zavřete či odveďte domácí zvířata, zavřete dveře domu či auta,
* po přistání se k vrtulníku nepřibližujte, hrozí nebezpečí úrazu.

Sanitní vozy jsou dnes mobilními ordinacemi

Díky současnému vybavení sanitních vozidel a profesionalitě záchranářů mohou být ihned na místě zahájeny zákroky, vedoucí k záchraně života, které se v minulosti odehrávaly až v nemocnici. Takto je možno zachránit řadu pacientů v těžkém stavu, kteří by prostý transport do nemocnice nepřežili. Pokud by od Vás zdravotníci potřebovali nějakou pomoc, požádají o ni a je třeba se řídit jejich pokyny.
Z místa zásahu pak míří sanitka na příjmové oddělení, jejíž název vždy sdělí. Čas, než dojede Váš blízký do nemocnice, není „hluchý“. Sanitní vozidlo je plně vybaveno k ošetření a léčbě širokého spektra závažných stavů ohrožujících zdraví nebo život pacienta – odpovídá jednotce intenzivní péče v nemocnici.
Sanita směřuje do nejbližšího vhodného zdravotnického zařízení, kde už jsou na příjem pacienta připraveni. Dříve, než hodinu po odjezdu sanitky nemá význam do nemocnice telefonovat a zjišťovat aktuální informace.

Pacienti se dočkají záchranky všude tam, kde ji potřebují

Připravovaný Zákon o zdravotnické záchranné službě, které předložilo Ministerstvo zdravotnictví ČR do připomínkového řízení, by měl výrazně zlepšit dostupnost ZZS na území celé republiky a odstranit tak „bílá místa“ v síti stanic záchranné služby i zvýšit připravenost na mimořádné a krizové situace.
Celkem by mělo vzniknout 44 nových stanovišť záchranné služby, především v oblastech, kde se nyní pacientům včasné profesionální pomoci nedostává. Jedná se zejména o pomezí Moravy a Čech, Krkonoše, jižní a střední Čechy.
Změny by měly nastat ve třech základních oblastech – vedle dostupnosti (hustší síť stanic ZZS by měla současně garantovat maximální dojezdový interval do 20 minut – kamkoli na území ČR) je to i dopad na kvalitu (zlepšení návaznosti na nemocniční péči, vymezení zvláštní povinnosti např. pro lůžková zařízení – nemělo by už docházet k situacím, kdy je pacient přivezený ZZS odmítnut) a konečně oblast financování, které bude vícezdrojové ( veřejné zdravotní pojištění, státní rozpočet, v menší míře než dosud podíl krajů) a ulehčí tak výrazně krajským rozpočtům. Peníze, které kraje ušetří, by mohly jít například do dalšího rozvoje ZZS, obnovy vozového parku apod.

(Text byl připraven ve spolupráci s MZd ČR a s použitím osvětového materiálu Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina )

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce