Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Děti z obezity jen tak nevyrostou. O jejich budoucí váze rozhodují rodiče

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1287x )

Nárůst počtu dětí, které mají problémy s obezitou, je alarmující. Rodiče doufají, že z toho jejich dítě „vyroste“. Ve většině případů se to ale nepovede.

shutterstock.com

„Jen 22 % dětí, které trápí nadváha a obezita, z toho tzv. vyroste! Naopak celých 78 % se potýká s problémy s váhou i v dospělosti, což způsobuje mnoho zdravotních obtíží,“ říká hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze Světa zdraví. Příčin, proč mají děti v současné době problémy s nadváhou je několik. Mohou za to jednak geny a nedostatek pohybu, ale také špatné stravovací návyky celé rodiny, přejídání, pití sladkých nápojů a trávení většiny volného času u počítačových her nebo koukáním na televizi. Navíc co se samotného jídla týče – s dětmi je to trochu oříšek. Nejenže výběr jejich jídel je poněkud omezený a chtějí „jen to dobré“, jakmile nám vyrostou do školního věku, přestáváme mít o jejich stravování přes den přehled. Snadno se tak může stát, že se děti stravují nezdravě, nebo dokonce vůbec, a kvůli tomu pak přibírají.

Čtěte také: Co je horší: cukr nebo tuk?

Dětská obezita v číslech:

  • Za posledních 20 let se počet dětí trpících nadváhou ztrojnásobil, zvláště u dětí ve věkové skupině od 6 do 11 let
  • S nadváhou nebo obezitou se u nás potýká zhruba 13 % dětí  od 6 do 10 let – 9 % dětí trápí nadváha, 5 % je už obézních
  • Ve věku od 11 do 15 má problém s obezitou 14 % chlapců a 10 % dívek
  • Ve věkové kategorii 2 – 5 let má problém s nadváhou 5,1 % chlapců a 5,4 % dívek

Proč je nadváha problémem?

„Nadváha není jen estetickým problémem. Děti mohou mít řadu zdravotních obtíží mezi něž patří různá kardiovaskulární onemocnění, či metabolické, zažívací, ortopedické a dermatologické problémy,“ vysvětluje odbornice. Děti jsou také často kvůli své nadváze vyčleněny z kolektivu, což vede ke ztrátě sebevědomí. Útěchou pak bývá takovým dětem zase jídlo. Dostávají se tak do začarovaného kruhu, ze kterého vede cesta jedině změnou životního stylu a rodinných návyků. Do změny se vždy musí zapojit celá rodina. Tou ale nejsou přísné diety, omezení přijaté energie nebo léky. Pro rostoucí dětský organismus je důležité, aby byl jídelníček pestrý a vyvážený z hlediska všech živin. Při jednostranných dietách totiž chybí důležité makroživiny, vitaminy nebo minerální látky, hrozí jo-jo efekt, únava a špatná nálada.
Nadváha se dá trvale řešit hlavně úpravou jídelníčku, stravovacích návyků a zvýšením pohybové aktivity. V tomto případě je vždy lepší využít znalostí odborníka a požádat o pomoc v rámci některých specializovaných stravovacích plánů,“ vysvětluje MUDr. Ondřej Nývlt, garant programu Dětská výživa. 

Čtěte také: Nenechávejte své děti projíst se k nemocem dospělých

Věděli jste, že…

…při nadměrném omezení celkového množství energie nebo omezení některé ze složek potravy, např. bílkovin, může dojít k narušení dětského růstu?

Důležitá je hlavně prevence

Jako rodiče máte jedinečnou možnost pomoci svému potomkovi předcházet obezitě. Výhrůžky, zákazy nebo příkazy nepomohou, jídlo by mělo být hlavně zábavou. Navíc je opravdu důležité, aby se zapojila celá rodina, protože děti se učí nápodobou. Čím dříve pak začnete u dítěte rozvíjet správné stravovací návyky, tím více si jich ponechá do dospělosti. Jídelníček by měl obsahovat 5 až 6 porcí denně. Velikost porce by měla být přizpůsobena věku, růstu, hmotnosti i pohybové aktivitě, kterou dítě vykonává.
„Zvláště důležité je podávat dítěti ovoce a zeleninu. Změna jídelníčku by měla být pečlivě naplánovaná a měla by probíhat pomalu. Nové potraviny doporučuji do dětského jídelníčku zařazovat opatrně kvůli možné alergické reakci,“
varuje Ing. Bartolomějová. Kromě snížení váhy vyvážený jídelníček dítěti zlepšuje paměť, dodává energii a pozitivní náladu. Pozitivně se takové stravování odráží na dětském zdraví i do budoucna. Jeho základy můžete postavit na zdravých svačinách.
„Ideálně by svačina měla obsahovat vyvážený poměr všech živin, kterými jsou komplexní sacharidy, bílkoviny, tuky, vitaminy, minerální látky a vláknina. Ta dopolední by měla tvořit zhruba 15 % z celkového denního příjmu energie. Vhodným základem je vícezrnné či žitné pečivo,“ vysvětluje nutriční specialistka.

Věděli jste, že…

…tukové buňky se tvoří v prvních třech letech života? Špatnou stravou můžete svému dítěti zadělávat na velký problém v dospělosti.

Čtěte také: Bolesti hlavy u dětí jsou jedním z nejčastějších důvodů školních absencí

Co dělat, když se výsledky nedostavují

Někdy se může stát, že přes veškerou snahu dítěte i rodiče, se hubnutí prostě nedaří. Ještě to ale nevzdávejte. Určitě celou situaci konzultujte s odborníkem, který může odhalit příčinu, změnit jídelníček.
„Pečlivě sledujte svoje dítě. Zapisujte si, co jí, jakou má přitom náladu, co a kdy pije, jak se hýbe, semtam zkontrolujte také obsah ledničky, ptejte se, za co dítě utrácí kapesné, apod. Poté celou situaci konzultujte s odborníkem, který doporučí další postup,“
dodává nakonec specialistka. Takový boj s nadváhou je sice pomalý, ale trvalý a dokáže v mnohém zlepšit fungování celé rodiny. 

SESTAVTE SI SPRÁVNÝ JÍDELNÍČEK

(pro děti ve věku zhruba 7 – 10 let)

Snídaně:
Bagel (může být vyměněn za jiný kousek celozrnného pečiva) s plátkem šunky, sýra, nebo míchanými vajíčky se špenátem, sklenice čerstvého pomerančové džusu ředěná vodou
Další varianty: Celozrnná mini pizza se sýrem a zeleninou, Pomerančová polenta nebo Jahodovo-banánové muffiny s tvarohem
Svačina:
1 bílý jogurt, půl hrušky a kousek celozrnného pečiva
Další varianty: Dva pufované chlebíčky s máslem a rajčátkem nebo Tvaroh se strouhanou kvalitní hořkou čokoládou
Oběd:
Krémová brokolicová polévka, Telecí maso s houbami a rýží, sklenice vody
Další varianty: Bramborová polévka bez jíšky, Lososové rizoto s cherry rajčátky a bazalkou nebo Tvarohové knedlíky s ovocem a bílým jogurtem sypané strouhaným tvarohem

Svačina:
Kousek celozrnného pečiva s rybí pomazánkou z tuňáka
Další varianty: Ovocný salát s jogurtem nebo Rohlík se šunkou a sýrem, kedlubna

Večeře:
Kuskus s kuřecím masem, Bylinkový čaj
Další varianty: Kuřecí maso s červenou čočkou a batáty nebo Pstruh pečený na zelenině s bramborovou kaší

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce