Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Diabetes v rodině

(MUDr. Radomíra Kožnarová CSc. | přečteno: 5276x )

Vážený pane profesore, jsem sice starý (74 let), ale nechtěl bych skončit jako můj bratr o pět let mladší, který zemřel před 3 týdny po amputaci obou dolních končetin. Máme diabetes po matce v rodě a já mám DM od 40 let. Jsem na tabletách Glucobene na lačno kolem 8 mmol/l, ale po mírném obědě kolem 13 mmol/l,moc Vás jako kapacitu v oboru prosím o radu. Sice hodně jezdím na kole, chodím pěšky 10-15 km, plavu, ale nohy mě i v klidu také bolí. Udělali mě sice angiografii DK, je tam malé poškození cév v přijatelném stavu k mému věku.Snažně Vás prosím odpovězte mě, mohu-li se na Vás obrátit a poprosit prohlídku a rady. Děkuji Vám předem, že mě neodmítnete a pomůžete. S úctou Vás zdraví Alois Adamec Švermova 529 39811 Protivín, e-mail: [email protected]

Vážený pane Adamče, Vzhledem k tomu, že píšete, že Vám byla již provedena angiografie dolních končetin s negativním nálezem a že jste bez obtíží schopen větší fyzické aktivity, domnívám se, že Vaše obtíže nejsou cévního původu. V případě cévního postižení jsou bolesti chakteristické tím, že se objevují zejména při chůzi, většinou ve stejném intervalu a ustupují po zastavení. Klidové bolesti jsou až posledním stádiem cévního postižení. Ve Vašem případě se nejspíše jedná o bolesti na podkladě diabetické neuropatie - postižení nervů cukrovkou. Pro toto onemocnění je charakteristické brnění nohou, snížená ciltivost, až někdy klidové bolesti, zejména noční. Bohužel neexistuje jiná léčba, která by přímo ovlivnila průběh, než co nejlepší kompenzace cukrovky. Ve Vašem případě by možná zlepšení kompenzace mohlo přinést efekt, neboť glykémie na lačno 8 mmol/l a po jídle kolem 13 mmol/l svědčí pro to, že zde nějaké rezervy jsou. Kromě glykémií je třeba také vyšetřit tzv. glykovaný hemoglobin, parametr dlouhodobé kompenzace cukrovky. Toto vyšetření ukáže, zda šlo pouze o náhodné hodnoty glykémií či trvalou záležitost.
Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce