Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dna - bolestivé onemocnění kloubů

( aktualizováno 5. prosince 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4210x )

Dna je revmatologické onemocnění metabolického typu spojené s vysokou hladinou kyseliny močové. Prvním příznakem dny je velmi bolestivý otok kloubů, nejčastěji kloubu palce u nohy. Zánět většinou brzy odezní a nastupuje bezpříznakové období, kdy je pacient zdánlivě zdráv. Dnu je ale nutné považovat za celoživotní onemocnění.

shutterstock.com

Dna je známa pod názvem podagra, či lidově pakostnice nebo nemoc králů. Jde o zánětlivé onemocnění kloubů způsobené ukládáním krystalů kyseliny močové do kloubů a jejich okolí, kde vyvolávají zánětlivou reakci. Podmínkou vzniku dny je zvýšená hladina kyseliny močové v séru. Kyselina močová je v těle normálně přítomna. Je konečným produktem přeměny a rozkladu některých živin a vyskytuje se také v opotřebovaných tělesných buňkách. Normálně se kyselina močová vylučuje dostatečně ledvinami a střevem, takže její množství v těle zůstává na stejné úrovni. U pacientů trpících dnou se tvoří kyseliny močové buď příliš mnoho, nebo se hůře vylučuje. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi vede k ukládání krystalů její soli do kloubů, šlach a ledvin. Uložené krystaly vyvolávají silně bolestivé zarudnutí, které může přejít do akutního dnavého záchvatu. Nejčastěji tato nemoc postihuje muže mezi 40. až 50. rokem. Riziko zvyšuje nadváha, konzumace velkého množství alkoholu a vrozená dispozice k tomuto onemocnění. Často se také objevuje v kloubech postižených osteoartrózou. Ženy musí se zvýšeným rizikem počítat zpravidla až po přechodu.

Příčiny dny

Nemoc může být dědičná nebo způsobená nezdravým životním stylem. K rizikovým faktorům, které mohou způsobit toto onemocnění, patří:

  • Nadměrná konzumace potravin, které jsou bohaté na bílkoviny
  • Nadměrná konzumace alkoholu
  • Nadměrná konzumace fruktózy
  • Nedostatečný pitný režim
  • Nedostatečný příjem potravy 
  • Nedostatek pohybu
  • Dlouhodobé užívání některých léků, například diuretik, které vytlačují z ledvin močovou kyselinu a ta zůstává v organismu
  • Zhoubná onemocnění krvetvorby – např. leukemie
  • Vrozené metabolické vady
  • Terapie maligních onemocnění (chemoterapie i léčba ozářením)
  • Ledvinová nedostatečnost

Vysoká hladina kyseliny močové v krvi (tzv. urikémie) se často objevuje současně s vysokým krevním tlakem, obezitou, vysokou hladinou cukrů a tuků v krvi. U těchto pacientů zvyšuje kyselina močová riziko komplikací srdečně-cévních onemocnění a onemocnění ledvin. Výskyt dny se zvyšuje věkem a je výrazně vyšší u mužů než u žen.

Formy dny

Primární dna

Při vzniku primární dny přichází v úvahu vícero příčin. Většinou je dědičný sklon podpořen vnějšími faktory. Pokud se k tomu přidají ještě rizikové faktory jako zvýšená konzumace masa nebo jiných potravin s vysokým obsahem purinů, zvyšuje se pravděpodobnost, že propukne dna.

Sekundární dna

Sekundární dna vzniká na základě jiných onemocnění Jedná se o:

  • nádorová onemocnění krvetvorného systému
  • zvýšená expozice záření nebo příjem cytotoxinů např. při chemoterapii
  • onemocnění ledvin
  • zvýšená hladina kyseliny mléčné v krvi
  • zneužívání alkoholu 

Stádia nemoci

  • asymptomatická hyperurikémie - postižený je bez jakýchkoliv příznaků a má pouze zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi
  • akutní záchvat dny – dochází k velké citlivosti a bolestivosti kloubů, které signalizují zánět. Kloub napuchne, zčervená, kůže na něm je napnutá a lesklá. Sebemenší dotek postiženého kloubu přináší bolest. Zpravidla je prvním napadeným kloubem palec u nohy, nicméně není vyloučeno, že dojde k zánětu jiných kloubů, rukou i nohou.
  • interkritické období – je to období, které následuje po akutním dnavém záchvatu. Pacient je většinou bez obtíží, zdá se být vyléčen. Toto klidové období může trvat půl roku, někdy až dva roky.
  • chronická tofózní dna – v tomto stádiu dochází k dlouhodobému ukládání uzlovitých ložisek krystalků kyseliny močové (tzv. tofů) do kloubní chrupavky a okolí kloubu. Místy se může ukládat i v měkkých tkáních, které se špatně prokrvují, např. v ušních lalůčcích. Je to stadium, kdy dochází k postižení funkce kloubu a degeneraci. Ve výjimečných případech dojde k protržení kůže a k hustému, křídově bílému výtoku.

Jak dnu poznám?

Prvotním příznakem dny je velmi bolestivý otok jednoho nebo více kloubů. Otok bývá často zarudlý. Nejčastěji se objevuje na kořenovém kloubu palce u nohy, postižený však může být jakýkoliv kloub v těle. Vyvolávající moment může být úraz, stres, operace, vyšší příjem masa nebo alkoholu. Někdy záchvatu předchází celková nevolnost, předrážděnost, pachuť v ústech, může být zvýšená teplota. Nástup bolestí bývá překvapivý a náhlý, velmi typicky v časných ranních hodinách. Palec je napjatý a jen těžko snese váhu lůžkovin. Kloub je oteklý a kůže je suchá, horká, zarudlá a lesklá. Žíly na hřbetu nohy mohou být rozšířené. Záchvaty občas bývají doprovázeny horečkou. Obtíže jsou nejvýraznější první den, pak již intenzita příznaků klesá. K úplnému vymizení příznaků dochází v průměru po dvou týdnech.

Při akutním záchvatu si na postižený kloub přiložte studený obklad a užijte nějaký lék proti bolesti s protizánětlivými vlastnostmi. Rozhodně byste měli vyhledat lékařskou pomoc.

Pokud se akutní záchvat neléčí, trvají bolesti asi tři až deset dnů a potom příznaky vymizí. Podáním protizánětlivých léků se však zánět podaří zklidnit zpravidla velmi rychle. S léčbou je třeba začít co nejdříve, protože čím později se začne, tím méně je účinná.

U většiny pacientů zánět po několika dnech až týdnech odezní. Nastupuje bezpříznakové období, kdy je pacient zdánlivě zdráv. Mohou následovat další dnavé záchvaty, které mohou nastat po několika měsících nebo i letech. Dnavý záchvat může také postihnout jiné klouby, než je palec u nohy - obvykle to bývají klouby končetin, například prsty rukou nebo zápěstí. Ve velkých kloubech, jako jsou kyčle nebo ramena, je dnavý záchvat neobvyklý. Rovněž nebývá postiženo více kloubů najednou.U části pacientů se záchvaty kumulují rychleji a asi u pěti procent pacientů přejdou do chronicity, kdy nemocný má potíže již trvale.

Diagnostika dny

Základem diagnostiky je určit hladinu kyseliny močové v krvi a moči. Dále vychází lékař z lokálního nálezu v oblasti postiženého kloubu, které je vhodné doplnit i RTG vyšetřením kloubu a ultrazvukové vyšetření močového ústrojí.

Léčba dny

Dna díky pochopení její podstaty a díky pokrokům ve vývoji léčiv, patří v současné době k dobře léčitelným chorobám. Samozřejmostí je přísná dieta a změna životního stylu. Především více pohybu a abstinence alkoholu. Z medikace se na dnu obvykle předepisují léky, které snižují bolest kloubů a potlačují zánět tzv. nesteroidní antirevmatika, a léky, které snižují tvorbu kyseliny močové. Další lék, který specificky tlumí akutní ataku dny, je kolchicin. 

Režimová opatření

1. Dodržujte pitný režim

Vypijte denně aspoň 2,5 litru nealkoholických nízkokalorických tekutin. Nejvhodnějšími nápoji jsou pramenitá nesycená voda, ovocné a bylinkové čaje (zlatobýl, šípek, přeslička, kopřiva). V omezeném množství jsou doporučovány i alkalické minerální vody (např. Bílinská kyselka, Poděbradka, Magnesia…). Z bylinek lze do pitného režimu zařadit čaj Redna od Dr. Popova. Bylinky v něm obsažené přirozeně odvodňují a očišťují klouby od přebytečné kyseliny močové. Dále lze pít odvar ze semínkek celeru a kořen pampeliškyPitný režim může doplnit syrová zelenina, ovoce a saláty, zvláště když obsahují močopudný celer, petržel a libeček.

2. Úprava jídelníčku:

  • Snižte příjem purinů a oxalátů v potravě, z nich se v těle tvoří kyselina močová).
  • Omezte příjem masa, masných výrobků, silných masových vývarů. Nejlepší formou úpravy masa je vaření, nevhodné je smažení.
  • Živočišné tuky nahraďte kvalitními rostlinnými a rybími tuky a oleji.
  • Vyhýbejte se nápojům doslazovaným fruktózovým sirupem a přislazování pokrmů.
  • Omezte pikantní koření, konzumaci dráždivých pokrmů. Trvale snižte příjem soli (polotovary, ochucovadla). Používejte jemnější koření.
  • Doplňujte bílkoviny zvýšeným příjmem různých nízkotučných mléčných výrobků (sýry do 30 % t.v.s., jogurty do 3 % t.v.s.)
  • Zvyšte konzumaci zeleniny a ovoce. Zeleninu a ovoce tepelně neupravujte, nejméně polovinu denního příjmu konzumujte v čerstvém stavu.

Z přírodních látek, které snižují množství kyseliny močové je vhodné pravidelně konzumovat třešně, celer, zázvor, kurkumu a jablečný ocet. 

3. Přestaňte kouřit a omezte konzumaci alkoholu a piva, které obsahuje puriny

Alkohol snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Maximální povolené množství alkoholu na den: víno 3 dcl, pivo 5 dcl. U žen se předpokládá poloviční množství.

4. Snížení tělesné hmotnosti

Zvyšte fyzickou aktivitu na 2-3x týdně po dobu 30 minut. Volte aerobní sport – jízda na kole či na koni, rychlá chůze, aerobic, plavání, bruslení, běžky.

Dietní opatření často stačí ke snížení hladiny kyseliny močové. Léky snižující její obsah v těle se používají jen u nemocných s častějším opakováním dnavých záchvatů, nebo trvalými projevy dny na kloubech a jiných tkáních.

5. Doplňky stravy

Lze doporučit doplňky stravy Enzykol DNA a Rednavit, které snižují zánět a zlepšují zdraví kloubů. Doplňky stravy pro výživu kloubů zakoupíte na Lékárna.cz.

Dále je vhodné zmínit také shilajit, neboli mumio. Jde o pryskyřici velmi dobře známou z ayurvédy, kde se pro velký obsah kyseliny fulvové používá mimo jiné k detoxikaci a jako přírodní minerální prostředek k péči o zdraví kloubů a kostí.

Prevence dny

Pokud se dna v rodině vyskytuje, pak i vy máte asi 20 procentní šanci toto onemocnění získat. Riziko vzniku akutního dnavého záchvatu sice můžete snížit střídmostí v jídle a alkoholu, ale i při dodržování doporučení vašeho lékaře k akutnímu záchvatu může dojít. Měli byste se vyhýbat větší konzumaci masa, vnitřností, luštěnin, kakaa, měli byste omezit příjem alkoholu a snažit se snížit tělesnou hmotnost. Důležitý je dostatečný přísun tekutin. Rovněž pravidelným cvičením snížíte koncentraci kyseliny močové. Důležitá je i celková relaxace, aby nevznikl chronický stres a psychosomatické problémy, které mohou za vznik i spousta jiných onemocnění. 

Podceňování a neléčení dny může vést k úplné degeneraci kloubů (především na palci u nohy) a ztrátě jejich funkce. Kromě degenerace kloubů můžete trpět nadýmáním, průjmy, pálením žáhy, pálením v konečníku, bolestmi hlavy a svalů. Těžká dna může také poškodit ledviny, a to dvěma způsoby. Jednak mohou uložené krystaly kyseliny močové ucpávat jemné močové kanálky v ledvinné tkáni, což vede k selhání ledvin, nebo dosáhne kyselina močová v moči takové koncentrace, že vytvoří močové kameny. Močové kameny má asi jedna pětina pacientů léčených na dnu. Velká část pacientů s dnou má některé z tzv. asociovaných onemocnění: obezitu, hypertenzi, cukrovku nebo metabolický syndrom. Mají také značně zvýšené kardiovaskulární riziko. 

Dna je celoživotním metabolickým onemocněním, ale při správné životosprávě a režimových opatřeních se může udržet zpravidla zcela pod kontrolou.

Zdroj: ikem.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Úponové bolesti

Manžel trpí bolestmi dol.končetin z důvodu tzv.ostruh na patách.Prodělal elektroléčby,obstřiky,leasery a úleva se nedostavila ani po ozáření cobaltem.Je ještě nějaká možnost,která by pomohla od bolesti?Manžel trpí i bolesmi lokte(tenisový).Má to nějakou spojitost?Děkuji předem.Ludmila.

Revmatismus

Revmatické obtíže patří k velmi častým zdravotním problémům. Tvoří cca 20 % příčin všech návštěv pacientů u praktických lékařů. O co se vlastně jedná?

Osteoartróza - osteoarthritis

Jde o chronické, degenerativní, kloubní onemocnění, jehož incidence je vyšší s přibývajícím věkem. Postihuje zvláště kyčle, kolena, klouby mezi obratli a rukou

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce