Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Osteoartróza - osteoarthritis

(Prof. MUDr. Josef Marek DrSc. | přečteno: 11689x )

Jde o chronické, degenerativní, kloubní onemocnění, jehož incidence je vyšší s přibývajícím věkem. Postihuje zvláště kyčle, kolena, klouby mezi obratli a rukou

shutterstock.com

Co je to osteoartróza?

Postižení vytváří mikro a makroskopické změny kloubních chrupavek, jejich pouzder a kostí k nim přiléhajících. V kloubech jsou přítomny chronické zánětlivé a reparační (obnovující) změny. Dochází k poruchám v plynulosti pohybů kostí v kloubech a k bolestem. Příčiny jsou mnohé: idiopatické (příčina není jednoznačně známa), a sekundární, kdy je struktura kloubu poškozena prvotně způsobem, vedoucím druhotně k OA (úraz, kongenitální, metabolické a zánětlivé změny, endokrinní příčiny a pod.). Výskyt se zvyšuje u obu pohlaví ve věku nad 45-55 let.

Kdy mohu mít podezření, že se jedná o osteoartrózu?

Podezření na osteoartrózu vzniká při dlouhodobých bolestech jednoho kloubu, v rizikovém věku nebo u nemocných, trpících jednou nebo hned několika primárními příčinami OA. Charakteristické jsou vyšší bolesti po delší době klidu (ráno), než po rozcvičení (startovací bolesti). Symptomatologie OA se liší podle postiženého kloubu.

Protože jsou kloubní chrupavky bez inervace, bolest má zdroj v zánětlivém a degenerativním postižení kloubních pouzder (synovií) a přiléhajících svalů a jejich úponů. Překročí-li zánět prostor kloubu na přiléhající měkké tkáně, může být kloub mírně oteklý, palpačně bolestivý. V pokročilých případech vedou degenerativní změny k deformitám. Při pasivním pohybu je možno slyšet, nebo přiloženou rukou cítit praskání- krepitus. RTG snímek postiženého kloubu může vykazovat diagnosticky charakteristické změny. Ale stupeň rtg nálezu neodpovídá stupni bolestí. Biochemické testy nejsou pro OA diagnostické.

Jak se osteoartróza léčí?

OA nelze vyléčit. Léčba je zaměřena na redukci bolesti, zachování pohyblivosti a minimalizaci omezování rozsahu pohybu. Nezbytná je osvěta, týkající se doporučení redukce hmotnosti, zavedení denního režimu, který zatěžuje postižené klouby nejméně, event. nabízí protetické pomůcky a příslušná fyzikální vyšetření. Z léků se proti bolesti doporučují běžná analgetika (Ataralgin, Korylan,Alnagon), nebo NSA- nesteroidní antirevmatika , tlumící bolest i event. zánětlivou aktivitu. Tyto léky přinášejí rychlou úlevu. Vzhledem k vedlejším účinkům NSA, mezi které patří podpora vzniku peptických vředů, je třeba preventivně při jejich podávání léčit se také protivředovým lékem v malých dávkách - např. Ranisanem nebo Famotidinem l tb na noc. Také u chronických chorob ledvin je třeba léčit NSA opatrně.

V současné době jsou již i u nás k dispozici preparáty, které jsou schopny účinně specifickým zásahem do metabolismu chrupavky zmírnit obtíže spojené s osteoartrózou (bolest,ztuhlost kloubu, hybnost kloubu). Označují se jako symtomatické pomalu působící léky osteoartrozy. Zvláštní skupinou těchto léků jsou přípravky na bázi kyseliny hyaluronové, určené k nitrokloubní aplikaci (Synvisc, Hyalgan). Tyto produkty představují významné rozšíření léčebných možností u osteoartrozy. Jejich výhodami je jejich schopnost účinně mírnit nepříjemné obtíže spojené s osteoartrózou, minimální riziko nežádoucích účinků (na rozdíl od analgetik a NSA) a potencionální schopnost brzdit progresi již rozvinuté osteoartrózy. Injekční léky na bázi kyseliny hyaluronové se oproti ostatním navíc vyznačují téměř okamžitým nástupem účinku, dlouhodobým efektem a minimálními nežádoucími účinky.

Spolupráce nemocného při léčbě patří k základním léčebným prvkům. Otevřená domluva s ošetřujícím lékařem, event. specialistou (ortopedem) o redukci hmotnosti, užívání adekvátních protetických pomůcek, pravidelná rehabilitace a pravidelné užívání ordinovaných léků, jsou základním předpokladem úspěšné léčby.

Protože jsou příčiny multifaktoriální, závisí prevence OA na spolupříčinách, které se mohou v jednotlivých případech lišit. Ve většině případů pomáhá snížení hmotnosti, kdy se snižuje mechanické zatížení kloubů. U sekundárních OA je nutné včas zaléčit primární chorobu s cílem vyhnout se vzniku OA.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
LIDA

DOBRÝ DEN LÉKAŘ MI NAPSAL DO PAPÍRU .cituji RTG LEVÉHO KOLENA OA 3 STUPEN VAROZITA BEZ VÝPOTKU NEVÍM CO TO ZNAMENÁ KDO MI PROSÍM PORADÍ?

LIDA

PROSIM CO JE VAROZITA


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Co je to dna?

V důsledku zvýšených hladin kyseliny močové, což je přirozený produkt látkové přeměny tzv. purinů (látek vyskytujících se v buněčných jádrech), dochází k ukládání solí...

Fakta a mýty o osteoporóze

Osteoporóza je nemoc starých lidí. Následky osteoporózy se v naprosté většině projevují až v pozdějším věku, kdy je stupeň odvápnění (demineralizace) kosti již pokročilý. Je nutno mít na paměti, že základ pro dostatečnou mineralizaci kostí se vytváří vlastně již v období dospívání.

Revmatismus

Revmatické obtíže patří k velmi častým zdravotním problémům. Tvoří cca 20 % příčin všech návštěv pacientů u praktických lékařů. O co se vlastně jedná?

Osteoartróza - osteoarthritis

Jde o chronické, degenerativní, kloubní onemocnění, jehož incidence je vyšší s přibývajícím věkem. Postihuje zvláště kyčle, kolena, klouby mezi obratli a rukou

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce