Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pozvěte své klouby na aspik

( Renata Vyšínová | přečteno: 29917x )

Bolest kloubů, pocit ztuhlosti, problémy s pohybem i vstáváním. Jestli je to i váš problém, pak vám pomůžeme najít příčinu bolesti.

shutterstock.com

Od chvíle, kdy přestane člověk růst, jde to s ním „z kopce“, tedy obrazně řečeno. V tu chvíli totiž začíná postupné opotřebovávání a stárnutí kostí a kloubů. Dobrou zprávou je, že správnou péčí o tělo lze zabránit i příliš časnému vzniku onemocnění kostí a kloubů.

Jen pro zajímavost:

  • první známky stárnutí a opotřebení kloubů lze na mikroskopické úrovni prokázat již kolem 20. roku věku
  • v těle máme na 180 kloubů
  • během  života nachodíme  přibližně 160 tisíc kilometrů
  • na povrch kloubní plochy nosných kloubů působí síla, která až čtyřnásobně převyšuje váhu lidského těla.

Proč naše klouby bolí?

V onemocnění kostí a kloubů má ale většina lidí zmatek. Je to tím, že jejich názvy matou. Objasníme vám tedy rozdíly mezi jednotlivými druhy:

Osteoporóza znamená úbytek kostní hmoty (řídnutí kostí).

Osteoartróza (zkráceně i artróza) je původně nezánětlivé degenerativní onemocnění kloubu, které se dotýká i okolních měkkých tkání. Dochází při ní k narušení rovnováhy mezi novotvorbou a odbouráváním kloubní chrupavky, takže se postupně mění její struktura a mechanické vlastnosti. Nepostihuje jen velké nosné klouby, ale může se vyskytnout i na drobných kloubech ruky, páteře – nejčastěji na nejčastěji její krční a bederní části, nebo ramenních kloubech.

Artróza nepostihuje jen staré lidi, náchylnější jsou na ní lidé s nadváhou, ale i vrcholoví sportovci nebo těžce pracující – z nich pak ti, kteří často pracují vkleče nebo nosí těžká břemena. 

Lékaři zatím neprokázali dědičnost artrózy, ale její vznik je zřejmě vázán na genetické předpoklady, stejně také ale i úrazy, metabolické a vrozené vady. Například vrozená dysplazie kyčlí, zapříčiňuje předčasný vznik artrózy téměř ve 100% případů.

Z těchto údajů tedy vyplývá, tvrdí mnozí, že artróze není možno předejít. Vždy ale pro svoje zdraví můžeme mnohé udělat.

Jak tedy postupovat, když máte artrózu? „Doporučuji navštívit ortopeda, zvážit dle RTG snímků artroskopické vyšetření kloubu - při těžké artróze lze implantovat totální náhradu kloubu. Pacient může použít i masti proti bolesti a zánětu, při větších bolestech léky proti bolesti a léky zpomalující artrotický proces, eventuelně aplikaci kyseliny hyaluronové injekčně přímo do kloubu,“ radí MUDr. Eduard Šťastný z Chirurgické a úrazové ordinace v Jičíně.

Osteoartritida (zkráceně artritida) je zánět kloubu. Může ho způsobit infekce, tedy bakterie a viry, ale i autoimunitní onemocnění (revmatoidní artritida). Nesouvisí s tím, že se klouby opotřebovávají postupně.

Typickým projevem artrózy a artritidy jsou nepříjemné bolesti, ztuhlost kloubů a omezení hybnosti. A tak se mnoho pacientů domnívá, že v případě bolestí kloubů se vždy jedná o artrózu nebo artritidu. Tak tomu ale nemusí být.

Zdaleka ne všechny bolesti kloubů jsou zapříčiněny těmito nemocemi. Mohou bolet i v důsledku poškození nebo pohmoždění měkkých tkání, tedy menisku nebo zkříženého vazu. Může je mít na svědomí i zánět tíhového váčku, ale také odchylka tvaru kloubních ploch. I tyto obtíže se projeví bolestí, otokem, zarudnutím a horkostí.

Cvičení je nejlepší prevencí

Pohyb a bolavé klouby jsou na první pohled neslučitelné, ale právě pravidelné cvičení je nejlepší prevencí. Lékaři potvrzují, že nemoci kloubů se pravidelně sportujícím vyhýbají – sportovci mají o čtvrtinu nižší pravděpodobnost, že jimi budou trpět. Výjimkou jsou vrcholoví sportovci, vzpěrači a všichni, kdo své tělo přetěžují.

Při léčbě problémů s klouby se počítá každé kilo navíc, které máte. Takže pohyb je nejen skvělým způsobem, jak zhubnout, ale i jak kloubům ulevit. Navíc jím zabráníte svalové slabosti a omezení pohybu kloubů. „Nejvhodnější pohybovou aktivitou je plavání, jízda na kole a krátké procházky,“ doporučuje MUDr. Šťastný.

Operace není jediné možné řešení

Jakmile dojde k poškození kloubní chrupavky, je jediným řešením totální endoprotéza, myslí si pacienti. Současná medicína má ale i jiná řešení. Například artroskopické ošetření porušeného menisku, náhradu předního zkříženého vazu, ošetření defektů chrupavky, popř. u úrazových postižení i její transplantace.

Věděli jste, že po artroskopické operaci můžete jít druhý den domů? Víc se dočtete zde.

 „Na kolenním kloubu lze korigovat i již vzniklou deformitu metodou přerušení bércové kosti a srovnáním osy. Cílem těchto operací, které zachovávají kloubní plochy, je oddálení voperování umělé náhrady. Na kolenním kloubu lze v jistých případech voperovat i částečnou, tedy poloviční endoprotézu. Pokud ale není kloub ještě zcela zničený, je možné podávat přípravky, které působí na metabolismus chrupavky - chrání ji,“ upozorňuje MUDr. Šťastný.

 Aspik klouby nezachrání, ale neuškodí

Jak se odborník dívá na klasickou „lidovou“ prevenci, tedy pojídání aspiků, rosolů a jiných vývarů z nožiček? „Aspik, eventuelně vývary z hovězích nožiček jistý vliv mají, ale v porovnání s doplňky stravy, které koupíte v lékárně, byste museli sníst aspiku dva kamiony, abyste docílili účinku látky, která je obsažena ve volně prodejných lécích,“ upozorňuje MUDr. Eduard Šťastný.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
vlasta zenisek

mám artrozu v celém těle 1 stupně a zhoršuje se to--je možné nato dostat in.důchod-děkuji

Emil
1x

Dělat, dělat, dělat. S artrózou 1 stupně a inv. důchd? To by jste musel mít tmavou pleť a pak by byl od 6 let + ZTP pro celou rodinu. Hezký den Emil

Marcela

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 23. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce