Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dvojčata prokázala: životní styl ovlivňuje stárnutí

(PharmDr. Vladimír Finsterle | přečteno: 11680x )

shutterstock.com

Studie zabývající se stárnutím si dala za cíl u jednovaječných dvojčat prokázat, že styl života může ovlivnit rychlost stárnutí.

Opalování, kouření, stres, pití alkoholu, nesprávná dieta a celkové zdraví velmi ovlivňuje proces stárnutí, tyto závěry byly publikovány v časopise Annals of Plastic Surgery.

Vědci z Kolumbijské university v New Yorku shromáždili fotografie a data o životním stylu 34 jednovaječných dvojčat ve věku 45 až 75 let. Vědci dále porovnali kožní mikrospické nálezy u sedmi dvojčat z okolí uší.Jednovaječná dvojčata byla studována právě z důvodu vyloučení zejména genetické předurčenosti. Ta je u nich naprosto stejná a proto jiné faktory mohou být příčinou rychlejšího stárnutí.

Vědecký tým při studiu vrásek zjistil, že zejména okolo očí byly vrásky stejné nicméně jejich hloubka a počet, množství nadbytečné kůže a kvalita kůže byla velmi odlišná. A tento rozdíl byl velmi dobře dokumentován rozdílným životním stylem dvojčat.

Dr.Antel zdůraznil, že např. kouření ovlivňuje prokrvení kůže, způsobuje změnu zabarvení a narušuje struktury kolagenu. Dále doplnil, že 90% všech postižení kůže je způsobeno nadměrným opalováním. To dále způsobuje výrazný úbytek kolagenu, zvětšení kožních pórů, objevují se kožní skvrny typické pro stáří a objevuje se také výskyt kožních nádorů.

Jeden pár dvojčat dokonce ukázal, že kouření jednoho z páru po dobu 40 let přispělo až k 50% vyššímu výskytu šedivých vlasů. Na druhé straně jeden z párů žil spolu prakticky celý život a u něho nebyly pozorovány žádné rozdíly ve stárnutí.

Annals of Plastic Surgery1999, 43:585-588

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Alzheimerova choroba

Výskyt Alzheimerovy choroby se uvádí u 6 % osob ve věku 60 let, 10 % u osob 75 až 85 let a 20 % u osob starších 85 let. Muži a ženy jsou postiženi stejnou měrou. Jde o chorobu progresivní, to znamená, že se jednotlivé příznaky pozvolna a stále zhoršují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce