Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hemoroidy jsou stále tabu. Fakta a mýty o této nemoci

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 926x )

Stále existují nemoci, o nichž se mnoho lidí zdráhá mluvit, nechce se s obtížemi svěřit nebo navštívit lékaře. Jednou takovou je i hemoroidální onemocnění, které je stále tabu, a co víc, koluje okolo něj mnoho mýtů a nezodpovězených otázek.

shutterstock.com

Hemoroidální onemocnění

Hemoroidy máme ve skutečnosti všichni a to, co nás trápí, je jejich rozšíření a zánět. Mezi první typické příznaky patří bolest, pálení, svědění a krvácení z konečníku. Postupně dochází k vyhřeznutí hemoroidu ven a ke zhoršování obtíží. Rizikovými faktory pro vznik hemoroidálního onemocnění jsou dlouhodobé sezení, obezita, špatná životospráva vedoucí k zácpám, nedostatek pohybu a u žen těhotenství.

MÝTUS: Hemoroidy? To se mě netýká!

FAKTA: Mnoho lidí neví, že hemoroidy máme všichni. Jedná se o žilní pleteně a jejich úlohou je uzavírat konečník a bránit samovolnému úniku střevních plynů a stolice. Svědění, bolest nebo krev ve stolici pak poukazují na to, že došlo k jejich rozšíření, a tedy ke vzniku hemoroidálního onemocnění. V případě uvedených příznaků neváhejte s návštěvou lékaře, který vám předepíše venofarmaka – tablety posilující žilní stěnu, zastavující krvácení, snižující otok a působící protizánětlivě. Ty je vhodné doplnit o lokální masti, které mají zklidňující účinky a podporují proces hojení (např. Alfalex).

MÝTUS: Hemoroidální onemocnění mi nehrozí, já nejsem cyklista!

FAKTA: „Cyklisti onemocněním mohou trpět, ale v dnešní době různě upravovaných cyklistických sedel to není tak častý problém. Daleko více trpí vzpěrači nebo lidé, kteří často zvedají těžké věci. Při některých pohybech, jako dřepy a zvedání těžších činek, dochází ke zvýšenému tlaku do malé pánve. Problémy mohou mít i ženy po porodu. Záleží to i na dědičnosti a životním stylu,“ říká MUDr. Soňa Hořínková, proktoložka z Nemocnice TGM Hodonín. Hemoroidální onemocnění už tedy není „nemocí cyklistů“, jak se dříve říkalo. Vliv na rozvoj onemocnění může mít také dlouhodobě trvající zácpa, obezita, vícečetné těhotenství, ale také stres.

Pohyb je ale velmi důležitý z hlediska vyprazdňování. Když se hýbete vy, pracuje i vaše střevo a řádně vypuzuje stolici. Trávicí trakt poté pracuje tak, jak je třeba. Jako vhodné sporty, které nejsou rizikem pro rozvoj hemoroidů, se doporučuje třeba chůze, běh, plavání nebo míčové sporty.

MÝTUS: Jsem v pubertě, obtíže tohoto rázu mě potkat nemohou!

FAKTA: Přestože jsou nejčastějšími pacienty lidé ve věku od 45 do 65 let, hemoroidální onemocnění postihuje také těhotné ženy, lidi s nadváhou, kteří mají sklony ke klidnému životu s minimem pohybu, osoby s fyzicky náročnou prací, při níž dochází ke zvýšenému tlaku v pánvi (z důvodu zvedání těžkých břemen), a právě i děti a dospívající. To potvrzuje také MUDr. Hořínková:
„V průběhu posledních let dochází k nárůstu mladších pacientů a v ordinacích se objevují i teenageři mezi 15–17 lety. Objevují se i malé děti na vyšetření. Na vině vidím nedůslednost matek v otázce hygieny a časté používání hygienických ubrousků. Jsou praktické na cesty, ale není nad to omýt dítě pod tekoucí vlažnou vodou dětským mýdlem.“

MÝTUS: Některé sexuální praktiky mají vliv na vznik hemoroidálního onemocnění.

FAKTA: Konkrétně anální sex je s hemoroidy často spojován. Bývá považován za důvod vzniku nebo zhoršování hemoroidálního onemocnění, anebo naopak jeho účinnou prevenci. Pravdou je, že není nijak dokázáno, že by jakákoliv sexuální praktika nějakým způsobem rozšíření hemoroidů ovlivňovala. Faktem však zůstává, že v případě, kdy již hemoroidálním onemocněním trpíte a pociťujete bolest či svědění, k nepříjemným pocitům při sexu může opravdu docházet.
Ve své ordinaci se s tím setkávám poměrně často, stěžují si na to ženy i muži. Důvody, proč člověk pociťuje nepříjemnost při sexu, jsou bolestivost, odmítání sexu, snížený sexuální apetit, protože se člověk nemůže soustředit na prožitek. Druhým problémem bývá vizuální složka. Proto je třeba řešit hemoroidální onemocnění včas a navštívit lékaře. Pro lékaře to je běžná rutina, není třeba se bát. Když budete situaci řešit správně a včas, rychle odezní a všechno bude zase bez problémů,“ potvrzuje docentka klinické psychologie Laura Janáčková.

S hemoroidálním onemocněním se setkává až polovina z nás, stydíme se o tomto problému mluvit a trvá průměrně 1,5 roku, než se ho rozhodneme řešit. Při včasné léčbě je přitom možné zabránit nepříjemnému chirurgickému řešení.

Zdroj: www.konectabu.cz.  

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak probíhá vyprazdňování stolice - defekace?

Defekace je složitý reflex. Prvotním podnětem je náplň posledního oddílu tlustého střeva, konečníku. Dojde-li k určitému vzestupu tlaku v této části střeva, vzniká nervový impulz, který je po přepojení v míše veden zpět k tlustému střevu. Zde dochází ke stimulaci vlastních pohybů (peristaltiky) posledních oddílů tlustého střeva a k uvolnění (relaxaci) vnitřního svěrače konečníku.

Zácpa - nemoc nebo příznak?

Je zácpa nemoc nebo příznak nemoci? Zácpa může být obojím. Zácpa jako nemoc existuje v několika formách. Akutní funkční zácpa – o té jsme se vlastně již zmínili. Jde o dočasnou poruchu či narušení rytmu správně probíhajícího defekačního reflexu. Nejčastěji je způsobena změnou prostředí, změnami ve složení stravy, změnou vlastního stravovacího rytmu apod.

Jak předcházet zácpě

Věnujme se tomu, co pro pravidelnost vyprazdňování můžeme učinit sami. Jak bychom měli svůj denní jídelníček upravit, abychom se zácpy zbavili?

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce