Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak okamžitě řešit problém úniku moči

( | přečteno: 18237x )

Pokud trpíte únikem moči, neváhejte s návštěvou svého praktického lékaře.

shutterstock.com

První, kdo by se měl dozvědět o vašich problémech, je lékař

Inkontinencí, tedy samovolným únikem moči, trpí až 57 % naší populace, především ženy vyššího věku. Toto onemocnění ale zdaleka není jen problémem starších lidí, v poslední době se posouvá i do nižších věkových kategorií. Díky pokrokům ve výzkumu existuje již v dnešní době na různé typy inkontinence účinná léčba. Nicméně mezi širokou veřejností panuje podvědomý stud o těchto problémech mluvit a svěřit se s nimi lékaři.

Jaké jsou příznaky inkontinence?

Inkontinence se dá zjednodušeně rozdělit na dva základní typy s odlišným způsobem léčby. Tzv. urgentní inkontinence se projevuje naléhavým a neodkladným nucením na malou, častým nucením přes den, ale i v noci. Druhý typ úniku moči, tzv. stresová inkontinence se projevuje únikem moči při zvýšení nitrobřišního tlaku při kašli, při chůzi, při smíchu nebo při vstávání ze sedu. Samozřejmě že oba typy se mohou prolínat, pak hovoříme o inkontinenci smíšené.

Na koho se obrátit?

Pokud trpíte některými z uvedených obtíží, nenechte se ovládnout přirozeným studem a navštivte svého praktického lékaře. Ten provede základní vyšetření a odešle Vás na další specializované vyšetření k odbornému lékaři - urologovi nebo gynekologovi.

Co mě čeká v ordinaci?

Netřeba se bát nějakých bolestivých vyšetření, lékař s Vámi detailně probere Vaše obtíže, může provést odběr krve a moči. Budete muset vyplnit tzv. mikční deník, kam se zaznamenává kolikrát denně jste museli na malou, v kolika případech došlo k úniku moči, kolik tekutin za den jste vypili a kolik moči jste za 24 hodin vymočili. V některých případech je potřeba vyšetřit močový měchýř optikou přes močovou trubici, ale toto vyšetření u žen je nebolestivé a díky moderní přístrojové technice ani u mužů nečiní větší problém. Po těchto vyšetřeních je většinou lékař schopen určit typ inkontinence a zvolit vhodnou léčbu.

Co dělat když léčba selže?

Samozřejmě ne ve všech případech je možné léčbou pacientům od samovolných úniků moči pomoci. I pro tyto případy dnes existuje řešení. V současnosti je na trhu několik kvalitních absorpčních pomůcek ve formě vložek, kalhotek apod. Díky svým rozměrům jsou diskrétní a nové absorpční materiály dokáží vstřebat i velké množství moči, takže nedochází k dráždění a rozmočení pokožky. Používání těchto pomůcek pomůže pacientům nabýt zpět pocit jistoty a sebedůvěry.

Kde absorpční pomůcky sehnat?

Dají se zakoupit ve většině lékáren či ve zdravotních potřebách. Pacienti, kteří mají prokázaný únik moči mají právo na předepsání těchto pomůcek. Poukaz předepíše praktický lékař nebo ambulantní specialista a v mnoha případech jsou tyto pomůcky poskytovány bezplatně nebo s malým doplatkem. Nestyďte se proto o svém problému mluvit a navštivte svého praktického lékaře. V dnešní době již není inkontinence neřešitelný problém.

Lékař vám může doporučit vložky či kalhotky například firmy TENA, které vám pomohou inkontinenci zvládnout. Pokud je máte zájem vyzkoušet, můžete získat vzorek zdarma.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Laura

k doktorce jsem šla asi až po pěti letech kdy jsem měla tento problém, opravdu jsem se styděla i před rodinou. Nakonec mě ´manžel přemluvil a šla jsem. Doporučila mi at zkusím nehormonální přípravek Ive, ten užívám do teď a inkontinence postupně odezněla úplně. Skvělý pocit a hlavně jsem už zase klidná a v pohodě.

Zuzana

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

Vlasta

Tak s Ive mám též skvělou zkušenost. O úniku moči se težko mluví :-( ale díky reklamě v TV se člověk dozví o přípravcích které mu naštěstí pomůžou, jako je ive a nemusím to řešit žádnými hormonálními přípravky :-)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce