Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak se co nejlépe vyrovnat s alkoholem

( Redakce | přečteno: 17391x )

Ačkoli si mnoho lidí slibuje, že letos tomu bude jinak, přesto se na Silvestra více lidí než jindy opijí a pak se potýká s kocovinou.

shutterstock.com

Ačkoli si mnoho lidí slibuje, že letos tomu bude jinak, přesto zůstává konec roku dobou, kdy se více lidí než jindy opijí a následně se potýká s kocovinou. Ideální je podobným stavům předejít, ale někdy je například vliv společnosti na oslavě větší než původní dobrá předsevzetí.jak se co nejlépe vyrovnat s alkoholem

Pozor si dejte na některé mýty spojené s alkoholem. Mnoho lidí se například domnívá, že po tvrdém alkoholu se opijí mnohem rychleji, ovšem pravda je trochu jiná. Záleží zejména na tom - krom toho, zda je člověk na alkohol vůbec zvyklý - zda pijeme na lačno. Pokud si někdo dá dvě tři deci vína, aniž by něco snědl, může být mnohem opilejší než někdo, kdo zapije jídlo jedním či dvěma panáky silného pití. Rychleji než jiné pití působí alkohol vychlazený, případně s bublinkami.

Pokud jde o chování pod vlivem alkoholu, je jedno, co pijeme, záleží pouze na množství. Není rozhodně pravda, že kdo si opije vynikajícím vínem, bude se chovat lépe než ten, kdo se do podroušeného stavu uvedl obyčejnou zelenou a podobně.

Není rovněž pravda, že když už máme tu pochybnou čest s kocovinou, zachrání nás silná černá káva. Naopak, ta tělo odvodňuje podobně jako alkohol. Ostatně, dehydratace je jedním z důvodů, proč se druhý den po vypití většího množství alkoholu cítíme bídně. Už proto je pravdivá rada, že následky pití zmírňuje konzumace vody vedle alkoholu. Kdo například zapíjí víno vodou, bude na tom druhý den pravděpodobně lépe než ten, kdo se bez vody obešel.

Když už nebudete pít během oslavy, vypijte půl litru vody předtím, než ulehnete, a další dvě sklenice vody si dejte hned ráno po probuzení. Obyčejnou vodu můžete případně nahradit minerálkou, která tělu dodá chybějící minerály.

Rad, pomocí nichž byste se měli snáze zase postavit na nohy, aniž by se s vámi točil celý svět, je více. Zkusit můžete například vývar, který kromě minerálů a tekutin obsahuje také bílkoviny a proto doslova pohladí trávicí soustavu.

Pokud nemusíte hned vstávat, nedělejte to a udělejte si po alkoholovém večírku spíše odpočinkový den, vyspěte se, vezměte si vitamíny C a B.

Bojíte se studené sprchy? Je to pochopitelné, ale věřte, budete se po ní cítit mnohem lépe. Mírnější obdobou je svižná procházka na čerstvém studeném vzduchu.

Pokud vás pobolívá žaludek, zkuste ho zklidnit některým běžným přípravkem mírnícím překyselení tohoto orgánu. Pozor, pokud vás bolí břicho prudce a jinak, než obvykle, může jít o nebezpečný akutní zánět slinivky, který patří k méně častým následkům pitek.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Petr

Na kocovinu mi zabral Alcostop. Narozdíl od jiných se bere předtím, než se jde pít, takže se nestane, že by jsme si ho zapomněli vzít... Další den vás nepřekvapí kocovina, nevolnost ani bolehlav..

Vašek

Alcostop u mě taky fungoval na 100%, další den mi nebylo blbě ani jsem neměl kocovinu, za mě můžu doporučit..


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Otrava alkoholem

Zatímco dříve zahrnovala otrava alkoholem obecně otravu etylalkoholem nebo otravu metylalkoholem, v dnešní době je otrava metylalkoholem pouze sporadická...

Závislost na alkoholu

Za rizikové pití považujeme u zdravých osob již dávky mezi 20 až 40g čistého alkoholu denně.

Cirhóza jater

Cirhóza jater je častá nemoc, která nepostihuje pouze alkoholiky, ale i abstinenty a děti. Pokud je cirhóza včas léčena, můžeme předejít řadě závažných, život ohrožujících komplikací.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce