Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Alkohol

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 27082x )

Alkohol je látka, na kterou vzniká závislost nejčastěji. Postihuje až 5% dospělé populace vyspělého světa.

shutterstock.com

Zamyslete se nad svou skleničkou

Alkohol je zařazen lékaři mezi drogy, tedy látky, na které vzniká závislost. I když se pro vyspělý svět stále větší hrozbou, jeho prodej a reklama nejsou významněji regulovány. I u nás se dostává problém alkoholismu do popředí zájmu. S otevřenou lahví piva či nad skleničkou vína, máme díky bulváru možnost si pořádně vychutnat problémy některých celebrit s alkoholem. Jenže v zemi, kde jsou některé alkoholické nápoje levnější než většina nealkoholických, se problém závislosti na alkoholu netýká jen několika slavných osobností. Jistě znáte i příklady ze svého okolí. Přesto prostřednictvím rozhlasových a internetových anket vyjadřujeme své rozhodné NE zdražení piva.

Dějiny lidstva jsou možná dějinami práce, ale především dějinami marného boje s alkoholem. Snaha zakázat a vymýtit alkohol z domácností se táhne historií jako červená niť. Pít alkohol zakazoval kde kdo, Konfucius, Budha, Mohamed, papežové, Karel Veliký i vlády moderních států. Jak se zdá, marně. Pije se stále více a alkohol již dávno není doménou drsných mužů.

Za jak dlouho závislost vznikne?

Problém vzniku závislosti názorně popsal Jarek Nohavica. Kdo by neznal jeho teorii alkoholického kopce. Podle ní průměrný Čech chlastá jak duha a jde nahoru, ale když dojde na vrchol, je ztracen. Bohužel nikdo z nás neví, jak je jeho ho kopec vysoký.

Tedy závislost nevzniká ze dne na den. Alkoholik se k závislosti propracuje důsledným a pravidelným pitím za různě dlouhou dobu. Čím je člověk mladší, tím snadněji závislost vzniká. U patnáctiletého člověka to může trvat jen půl roku, u dospělého většinou roky.

Proměna konzumenta v alkoholika

Kdo z vás vůbec nepije, dobře ví, jak je to někdy těžké. Většina restaurací má jen omezený výběr nealkoholický nápojů a pokud požádáte o neperlivou vodu, může vám být naznačeno, že jste ve špatném podniku. Čili pokud jste abstinent, který se za nic na světě alkoholu nedotkne, máte to těžké. Vysvětlujte neustále kamarádům své důvody, proč si s nimi nedáte ani jednu skleničku.

Mnohem lehčí to má konzument, který alkohol nemusí, ale když se naskytne příležitost, tak neurazí. Pokud po výletě dorazí vyčerpán na občerstvovací stanici, nezemře žízní, pokud mu nabídnou pouze pivo.

Pakliže se konzumentovi zalíbí nálada, do které se pravidelně dostane, stává se pijákem. Pije proto, aby byl veselý, bezstarostný, aby si prostě užil. Alkohol k životu nepotřebuje, ale když už se příležitost naskytne, musí to stát za to. Piják, toť ideální host všech hospod a barů.

Když už člověk není schopen pociťovat radost a příjemné pocity jinak, než díky alkoholu, stává se alkoholikem. Bez alkoholu nemůže existovat. Pije vše, co mu přijde pod ruku, pije denně. V alkoholu nachází úlevu, uvolnění, zapomnění. Alkohol se mu stává berličkou, která mu pomáhá řešit jeho problémy a odtrhává ho od reality. Spouštěčem může být odchod blízkého člověka, rozvod, nemoc, vyhazov z práce, ztráta jistot. K závislosti může dojít i naprosto nepozorovaně a jak by se zdálo, bez důvodu. Tak dlouho muž chodí vracet prázdné láhve a kupuje si za ně plné, až zjistí, že bez plných už nemůže být. Častěji než dříve pijí i ženy.

Jaké mám stádium?

Každý si může projít jedním ze tří stádií opilosti. První stádium , při 1 – 1,5‰ alkoholu v krvi, je člověk veselý, přátelský , sebejistá, hovorný – dobře se baví a život se mu zdá lehčí. Ale již v tomto stádiu klesá schopnost reflexně reagovat a soustředit se, tedy i řídit.

V druhém stádiu, překročí-li hladina 1,5‰, začíná přituhovat. Takový člověk se už stává společensky obtížným, protože je hlučný, netaktní, nebere ohled na okolí, ztrácí rovnováhu i zdraví úsudek, vyvolává hádky ač je jeho řeč lehce nesouvislá. Pokud má opilý člověk sklony k agresivitě, může hádka skončit i rvačkou. Roste také sexuální touha, na druhou stranu klesá schopnost uskutečnit pohlavní styk.

Přesáhne –li hladina alkoholu v krvi 3‰, přichází třetí stádium, které se může změnit v otravu alkoholem. Dostavuje se útlum, únava , zvracení. Konzument usíná kdekoli, není schopen chůze a často padá. Vysoké dávky alkoholu působí podobně jako celková anestetika, která se používají k navození celkové narkózy. Všechny důležité životní funkce jsou oslabeny a smrt nastává útlumem dechového centra. Nespoléhejte na promile, tolerance alkoholu je u každého člověka různá. S hladinou, která by jiného člověka zabila, se někteří „borci“ dokážou ještě posadit za volant a honit se s policií. To samé platí i opačně.

Alkoholik v osamocení

Alkoholik chátrá především po duševní stránce. Typické je určité otupení, povrchnost, ztráta zájmů, citová labilita, výrazné oslabení vůle, později vážné duševní poruchy (deprese, panická úzkost, obsese) a oslabení intelektu.

Chátrá i tělesná schránka. Přidružují se interní nemoci jako jsou choroby jater a ledvin, postižení slinivky břišní, zánět žaludku, vysoký krevní tlak, nemoci srdce, krve a cév, hrozí rakovina, impotence, poškození nervů a další.

Mění se i sociální situace. Alkoholika opouští rodina, kamarádi, přichází o práci, ale peníze na alkohol potřebuje.

Je alkoholismus vyléčitelný?

Ano, má to však jednu podmínku. Po vyléčení se alkoholu nikdy nedotknout.

Léčení alkoholiků je velmi zdlouhavé. Provádí se v protialkoholních léčebnách, později ambulantně. Léčba trvá 6-12 měsíců a důraz je kladen hlavně na podporu psychiky a na vzbuzení pocitu ošklivosti a zvracení při požití alkoholu. K tomu se užívají speciální léky, které v kombinaci a alkoholem vyvolají zvracení. Pro každého vyléčeného alkoholika ovšem platí, že už nikdy v životě se nesmí znovu napít. Nebezpečí, že se jeho závislost vrátí, je příliš vysoké.

Jdete si dnes večer sednou s kamarády do hospody, nebo si jdete jen tak sednout s kamarádkou? Zamyslete se nad svou skleničkou.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cirhóza jater

Nejčastější příčinou cirhózy u nás je alkoholismus a dále chronický zánět jater v důsledku infekce virem hepatitidy B nebo C.

Otrava alkoholem

Zatímco dříve zahrnovala otrava alkoholem obecně otravu etylalkoholem nebo otravu metylalkoholem, v dnešní době je otrava metylalkoholem pouze sporadická...

Cirhóza jater

Cirhóza jater je častá nemoc, která nepostihuje pouze alkoholiky, ale i abstinenty a děti. Pokud je cirhóza včas léčena, můžeme předejít řadě závažných, život ohrožujících komplikací.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce