Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak srážet horečku bez léků

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5457x )

Máte horečku a došel vám Paralen. Kromě léků lze horečku snížit i dalšími metodami – pomohou zábaly či omývání vodou nebo vlažná sprcha.

Dobrá rada
shutterstock.com

Normální tělesná teplota zdravého člověka se pohybuje v rozmezí 36 až 37 °C a v průběhu dne kolísá. Nejméně kolísá během spánku, nejvíce v průběhu denní aktivity člověka. Tělesná teplota se mění v závislosti na teplotě okolí, ovlivňují ji také termoregulační pochody (např. zvýšený tělesný výdej). Nejvyšší teplotu má lidské tělo kolem 18. hodiny, nejnižší pak okolo 4. hodiny ranní.

Teplotu mezi 37 až 38 °C označujeme jako zvýšenou, nad 38 °C hovoříme o horečce. Ukazuje-li teploměr hodnotu nad 41 °C, jedná se o hyperpyrexii, kterou je třeba na rozdíl od horečky vždy hodnotit jako závažný stav. Je důležité si uvědomit, že horečka není nemoc, ale spíš přirozená obranná reakce organismu na nemoc.

Nejčastější příčinou horečky je virová, bakteriální či parazitická infekce. Mohou ji však zapříčinit i neinfekční onemocnění provázená zánětem. Termoregulační systém, který se nachází v mozku, teplotu zvýší, jakmile dojde v těle k zánětlivým reakcím na vnější či vnitřní podněty. V důsledku vyšší teploty těla se pak zvyšuje aktivita imunitního systému a tlumí se množení některých bakterií a virů,“ říká MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy.

Zvýšená teplota nebo horečka může být tedy do určité míry žádoucí a v dnešní době se nepotlačuje, pokud není příliš vysoká, netrvá dlouho, nemocného příliš neunavuje anebo ho neohrožuje na zdraví, např. u různých chronických onemocnění. Horečka vyvolává svalový třes, až 6x zrychluje metabolismus a dehydratuje organismus. Vysoká horečka nad 42 °C pak způsobuje změny struktury bílkovin, které jsou většinou nevratné a život ohrožující.

U dětí už může být horečka pro tělo vyčerpávající. Doporučuje se ji proto léčit při teplotě nad 38 °C. Pokud je dobře zvládnuta, během několika dní většinou ustoupí. V minulosti bývala horečka vážným problémem, dokud nebyla objevena účinná antipyretika (léky snižující horečku), jako jsou například paracetamol či ibuprofen. Podle Světové zdravotnické organizace je paracetamol při léčbě horečky lékem první volby. Kromě léků lze horečku snížit i dalšími metodami.

Pomocí zábalů

  • Prostěradlo namočte do vody teplé kolem 25 až 30 °C, vyždímejte a svlečeného nemocného do něj zabalte na 10 minut.
  • Poté se nemocný převleče do suchého, ulehne do postele a přikryje se slabou dekou.
  • Asi po 20 minutách změřte teplotu. Jestliže neklesla, proces zopakujte.
  • U dětí stačí udělat zábal pouze lýtek nebo předloktí, aby nedošlo k podchlazení. Zábal nedávejte, pokud má dítě studené ruce a nohy.

Pomocí vlažné sprchy či koupele

Voda by měla mít o 2° C méně než je naměřená teplota nemocného. Sprchujeme od končetin směrem k trupu. Pozor na příliš studenou vodu! Riziko šoku

Omývání provádíme vodou o teplotě 29–32 °C, vanu naplníme do výšky 3–5 cm. Omýváme trup a končetiny po dobu zhruba 10 až 30 minut, dokud se nepodaří snížit horečku, a také v závislosti na reakci nemocného. Pokud se objeví svalový třes nebo husí kůže, omývání ukončíme. Opět musíme cca po 30 minutách kontrolovat teplotu.

Octové ponožky

Smíchejte ocet a vlažnou vodu v poměru 1 : 5, do směsi namočte ponožky a dejte nemocnému. Přes ně navlékněte ještě suchý pár. Nechte působit 10–15 minut, sundejte a za 20 minut zkontrolujte teplotu.

Přikládání ledových kostek do třísel

Je to velmi efektivní, ale málo používaná metoda, která spočívá v tom, že na obě třísla položíme tenkou látku (např. kapesník) a na ni položíme 2-3 kostky ledu vložené do igelitového sáčku, ponecháme cca 10 minut. Po uplynutí 10ti minut led odstraníme a po 20ti minutách teplotu přeměříme. Pokud teplota neklesne, postup opakujeme. Tuto metodu velmi dobře snáší děti, protože je neobtěžuje a hlavně je efektivní proto, že třísly prochází velké tepny, takže krev se rychleji chladí. Vzhledem k anatomickým poměrům se tato metoda nedá použít u kojenců.

Dubová lázeň na nohy

Deset minut povařte čtyři litry vody, hrst dubové kůry a dvě lžíce soli. Nechte vystydnout na příjemnou teplotu a hurá na dvacetiminutovou lázeň.

Obklad z tvarohu

Tvaroh lze zabalit do kapesníku, přiložit na čelo a nechat působit 20 minut. Stejně tak jím lze natřít chodidla, omotat kapesníkem a v suchých ponožkách nechat působit.

Bylinky

Ke snížení tepoty můžete využít černý bez nebo lípu srdčitou. Dvě čajové lžičky sušených květů bezu (nebo lípy) se spaří s ¼ litrem vody a 10 minut vylouhují. Pro vypocení stačí vypít dva šálky horkého čaje.

Hodně pít

V každém případě je u nemocného s horečkou potřeba zajistit dostatečný příjem tekutin. Vzhledem k vyšší energetické potřebě a nechutenství je vhodné nápoje osladit cukrem, případně využít ovocné šťávy nebo džusy. Vhodné jsou také minerálky, které doplňují tělu nejen potřebné tekutiny, ale i důležité minerální látky, ztracené pocením.

Pokud je nemocný s horečkou celkově schvácený a nedaří se ji žádným způsobem srazit a přidá-li se navíc silná bolest hlavy, zvracení, přecitlivělost na světlo, dušnost či upadání do mdlob, vyrazte na pohotovost nebo zavolejte záchranku. Tu byste měli zavolat i tehdy, pokud se u malých dětí při horečce objeví celkové křeče.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Roup dětský

Roup dětský je střevní parazit - červ. Do organismu se dostává přes dutinu ústní, přenos se odehrává nečistýma rukama.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Instrukce pro rodiče dítěte s akutní laryngitidou.

Akutní laryngitida (zánět hrtanu) je infekční onemocnění, kdy virus vyvolává otok hlasivek a přilehlých částí dýchacích cest. Otok vyvolává následný chrapot a štěkavý kašel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce