Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Komfort domácí péče může být pro pacienta zdarma

( Redakce | přečteno: 14464x )

Domácí péče o nemocného se nevztahuje jen na nemohoucí seniory, ale klidně i na děti nebo lidi v produktivním věku, pokud prodělali vážné onemocnění nebo úraz. A pokud ji indikuje ošetřující lékař, nemusí ji pacient platit ze svého - léčbu v domácím prostředí mu zdravotní pojišťovna.

shutterstock.com

Podrobnosti po možnostech využívání domácí péče poskytl MUDr. František Polák, náměstek pro zdravotní péči Ministerstva zdravotnictví ČR.

Pro koho je domácí péče určena?

Obecně pro kohokoliv, kdo vyžaduje zdravotní péči, kterou je možné kvalitně poskytnout v domácích podmínkách a kdy není racionální tuto péči poskytovat v nemocnici či v nějaké ambulanci, kam by pacient musel docházet. Rozhodně bych chtěl vyvrátit mýtus, že domácí péče je určena jen nemohoucím seniorům, jak je někdy zjednodušeně prezentováno. Domácí péči mohou efektivně využívat i lidé v produktivním věku či dokonce děti. Samozřejmě se to netýká dětí, které mají třeba angínu. Ale když například je dítě závislé na parenterální výživě či na umělé plicní ventilaci a muselo by tudíž zůstat v nemocničním zařízení, tak je možná domácí péče. Má to několik kladných aspektů. Dítě vyrůstá v přítomnosti svých blízkých, je ve svém domácím prostředí, není vystaveno nozokomiálním nákazám, nemluvě o finančních nákladech, které jsou v domácí péči podstatně nižší.

Maminky s dětmi, které mají běžná dětská onemocnění v průběhu roku (angina, plané neštovice,…) si však zdravotní sestru z domácí péče může také zajistit, ale tyto služby již nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

Proč domácí péči využívat?

Těch důvodů je mnoho. Od těch na první pohled zřetelných – jako je příznivý vliv na psychiku pacienta, až po ty pro laika méně viditelné, ale z odborného hlediska důležité – jako je prakticky nulové riziko nozokomiálních nákaz (tj. nákaz přenášených v nemocnici z pacienta na pacienta), lepší spolupráce pacientů a v neposlední řadě i menší finanční náročnost. Na druhou stranu je domácí péče oproti nemocniční péči o něco náročnější organizačně.

Kam se obrátit?

V případě, že váš příbuzný prodělal nějaké závažné onemocnění či úraz (infarkt myokardu, mozková mrtvice, zlomenina stehenní kosti, ale i mnoho jiných situací) a vy máte zájem o domácí péči, obraťte se na svého praktického lékaře nebo ošetřujícího lékaře v nemocnici. Ti by vám měli pomoci s vybráním kvalitní agentury domácí péče. Nebo si můžete takovou agenturu najít sami – např. na internetu. Stejně jako ve všech oborech i zde platí, že některé agentury jsou výborné a některé poněkud horší. V případě, že nebudete s kvalitou poskytování služeb spokojeni, nebojte se ozvat a případně agenturu vyměnit. I zde platí – jde o vaše zdraví.

Na co je nárok?

Pokud je domácí zdravotní péče lékařem indikována, je v předepsaném rozsahu plně hrazena ze zdravotního pojištění. Pokud byste chtěli péče více, což je velmi časté, tak si musíte zbytek péče uhradit sami. V praxi to vypadá tak, že lékař třeba předepíše dvě návštěvy denně, ale vy byste chtěli návštěvy tři. V takovém případě si jednu hodinu doplatíte. Kvalitní agentury domácí péče mají své ceníky transparentně vyvěšeny třeba na svých internetových stránkách, takže předem budete vědět cenu. A i zde platí – s cenou roste výkon. Rozhodně se vyhněte podezřele levným a nesrozumitelným nabídkám, protože jde o vaše zdraví.

Přečtěte si také

Poradíme vám, kdy je domácí péče vhodná – čtěte zde.

Napište nám do diskuse nebo na redakce@ordinace.cz.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Gabriela

Prosím, nemohu na Vás najít žádný telefonní kontakt.. Děkuji F. G

DRAHOSLAVA TICHÁ .

Dobrý den,táži se a to-jsem plně imobilní,půl roku v domácí péči Pečovatelské agentury a manžela. Prosím o sdělení,jak dlouho mohu využívat pomoci fyzioterapeutky pro cvičení 3x týdně. S pomocí se postavím,ale neudělám jediný krok./Parkins.nemoc/ Děkuji za včasnou odpověď.Dr. T i ch á.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce