Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Léky v těhotenství

( Jarmila Dočkalová | přečteno: 44241x )

Pokud je budoucí mamina zdravá, je nejlépe nebrat nic. Zapomeňte na léky na spaní, hormony, neberte zbytečně umělé vitamíny a už vůbec ne drogy...

Každá nastávající maminka by si měla pamatovat, že je vhodné léky v těhotenství zbytečně nebrat. Pokud je budoucí mamina zdravá, je nejlépe nebrat nic. Zapomeňte na léky na spaní, hormony, neberte zbytečně umělé vitamíny a už vůbec ne drogy. Pokud je to alespoň trošku možné, v prvních 3 měsících těhotenství je nejlépe vyvarovat se jakýchkoliv léků, protože zárodek je v tomto období nejvíce zranitelný.

Léky v těhotenství

Výjimku tvoří pouze léky životně důležité, bez kterých by se budoucí maminka neobešla (např. u diabetičky inzulín...). Ale i u těchto léků je potřeba poradit se se svým gynekologem a specialistou, který vám léky předepisuje. V prvních 3 měsících těhotenství dochází k vývoji jednotlivých orgánů děťátka a pokud je to možné, je vhodné po konzultaci s lékařem léky omezit, či na nějakou dobu úplně vynechat.

Tableta obyčejného léku proti bolesti hlavy nebo při zvýšené teplotě, která obsahuje paracetamol nebo kyselinu acetylsalicylovou, v běžně užívaných malých dávkách neuškodí ani vám ani miminku. Všeobecně je však známo, že se vám vyplatí, pokud každé užití léků v těhotenství budete předem konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. Budete mít jistotu, že neubližujete ani sobě ani vašemu děťátku.

Jak tedy postupovat, aby nenastala situace, která vás pokouší sáhnout po léku?

  • Snažte se vyhýbat se situacím, kdy hrozí nebezpečí infekčního onemocnění (cestování v přeplněných dopravních prostředcích v období chřipkových onemocnění, návštěvy hromadných zařízení, dlouhý pobyt venku při inverzi špatného počasí, prochlazení apod.).
  • Neplánujte návštěvu exotických zemí, kde se vyžaduje očkování.
  • Otužujte se - choďte na procházky na čerstvý čistý vzduch, cvičte, plavte.
  • Poslouchejte své tělo, je-li unavené, dejte mu potřebný odpočinek.
  • Nepijte alkohol, nekuřte a nepobývejte v silně zakouřených místnostech, vyvarujte se prostředí se zářením.
  • Jezte zdravě a kvalitně - viz. Výživa v těhotenství.
  • A hlavně: snažte se být "v pohodě". Pamatujte, že každý člověk, který přijímá denní starosti s nadhledem a klidně, který bojuje s nepřízní osudu a nepoddává se jí, který vstává a uléhá s dobrou náladou a úsměvem na tváři, jen tak neonemocní. Už naše pra-prababičky dobře věděly o velké síle vlastní vůle. Naše psychika a podvědomí nás ovlivňuje velmi silně a hodně záleží na nás, jak s ní umíme manipulovat.
  • A pokud už onemocníte, navštivte lékaře a zkonzultujte s ním další postup.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce