Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Listérie: velké nebezpečí pro těhotné

(MUDr. Jiří Štefánek | přečteno: 21364x )

Listerióza je označení pro celou řadu chorobných stavů, které jsou vyvolané bakterií Listeria monocytogenes. Nemocí vyvolávaných touto bakterií je celá řada – od banálních až po život ohrožující. Zvláštní nebezpečí představují listérie pro těhotnou ženu.

shutterstock.com

Příčiny onemocnění

Listérie jsou tyčinkovité bakterie, které žijí v trávícím traktu mnoha zvířat a způsobují řadu zvířecích nemocí. Problém spočívá v tom, že listérie mohou poměrně snadno kontaminovat potraviny, zejména ty zvířecího původu – mléko, sýry, masné výrobky apod. Listérie ze zvířecího trusu mohou ovšem kontaminovat i rostliny a zeleninu. K vlastní nákaze člověka pak nejčastěji dochází pozřením výše jmenovaných kontaminovaných potravin a vstupem baktérie do našeho trávícího traktu.

Projevy listeriózy

Listérie se přes stěnu trávícího traktu dostanou do krve a začnou se šířit po těle. Postiženy mohou být prakticky všechny orgány a podle toho také rozlišujeme různé formy listériové infekce. Jako první se obvykle objevují příznaky onemocnění trávícího traktu, jako je nevolnost, zvracení a průjmy. To je doprovázeno horečkou. Krví se listérie dostávají například do jater, srdce nebo do mozku. Mohou tak vyvolat zánět srdce, hnisavý zánět jater nebo zánět mozkových blan (meningitidu). Zejména poslední zmiňovaná listeriová meningitida je nebezpečné onemocnění. Postupuje pomalu a projevuje se horečkami, únavou, bolestmi hlavy, křečemi a v těch horších případech poruchami vědomí a smrtí.

Velice nebezpečná je infekce těhotné ženy. Listérie totiž s oblibou napadají placentu a následně i tkáně plodu. Důsledkem infekce je pak obvykle potrat. Tímto způsobem zřejmě ovlivnily listérie i anglickou historii. Královna Anna nebyla schopna i přes 17 těhotenství donosit jediné dítě a jako příčina mnoha jejích potratů se předpokládá opakovaná infekce listériemi. Po její smrti roku 1714 se pak vlády kvůli absenci potomků ujala hannoverská dynastie.

Prevence infekce

Jedinou možnou prevencí je zabránění tomu, aby člověk pozřel potraviny kontaminované listériemi. Samotné kontaminaci sice nelze zabránit vždy, správně provedené tepelné zpracování masných a mléčných výrobků však riziko nákazy minimalizuje. Velkým milníkem v boji s infekčními chorobami byla v tomto ohledu pasterizace mléka.

Diagnostika

Na listeriózu se příliš často nepomýšlí, protože je extrémně vzácná. Diagnózu lze udělat kultivačně (tj. po získání vzorku krve v mikrobiologické laboratoři) nebo sérologickým vyšetřením krve, kdy zjišťujeme v krvi přítomnost protilátek proti listériím.

Léčba listeriózy

Vzhledem k tomu, že listérie je bakterie, jsou jedinou léčebnou možností antibiotika. Většinou se používají aminopeniciliny jako je ampicilin a někdy se kombinují pro větší efekt s aminoglykosidovými antibiotiky, jejichž nejznámějším zástupcem je gentamicin.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce