Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Z dovolené jsme si přivezli pár mušliček... a tasemnici

(MUDr. Alena Lukešová | přečteno: 17421x )

To, že je před cestou do zahraničí dobré myslet na očkování, to už asi víte. Ale stačí se zakousnout do nemyté zeleniny či ovoce, napít nebalené vody, a ve vašem těle se může octinout parazit, kterého bude těžké se zbavit. Neplatí to ale jen v zahraničí, víc o tom ví MUDr. Alena Lukešová.

shutterstock.com

I u nás se běžně setkáváme s parazity, a to ani nemusíme vážit dlouhou cestu. Nejznámější je toxokaróza – škrkavka psí - a askarióza – škrkavka dětská. Nejčastěji onemocní děti, které si hrají venku a jsou tak v kontaktu s půdou kontaminovanou výkaly. Vajíčka těchto červů se pak rukama dostanou do úst. Dodržování základních hygienických pravidel včetně mytí rukou a omývání potravin je základem prevence.

Rizika tropů a subtropů

Při cestách do tropů a subtropů je nejčastěji český turista postižen průjmovými onemocněními a může se setkat například se střevními prvoky - giardózou a amébózou. Giardióza je velmi častá v Indii, Nepálu, subsaharské Africe, jižní a střední Americe. Prvok Guardia osídlí tenké střevo a způsobuje vodnaté průjmy, nadýmání a často bolesti břicha. Stolice je zpěněná a hnilobného zápachu.

Améby osídlují tlusté střevo a zapříčiňují také průjem, někdy s příměsí hlenu, krve a nutkavé pocity na stolici (tenesmy). Zrádná je i několikaměsíční inkubační doba a přechod do chronického stádia i bez zjevných příznaků. Nebezpečná je mimostřevní forma v podobě jaterního abscesu, kde nemocný trpí vysokými horečkami a těžkou únavou. Proto je důležité u přetrvávajících obtížích a po dlouhodobém pobytu vyhledat lékaře a přeléčit se.

Pozor na jídlo, pití a bosé nohy

Jako nechtěný suvenýr si lze přivézt helmintózy, nákazy způsobené červy, jakými jsou hlístice, tasemnice, střevní či tkáňové motolice, jedná se o schistosomózu, ankylostomózu, trichuriózu, askariózou a krytosporidiózu. K nákaze dochází nejčastěji při konzumaci neupravené vody, používání ledu do nápojů a konzumací nedostatečně tepelně upravených potravin, mas, plodů moře, syrové zeleniny či obecně z jídel kontaminovaných cystami prvoků či vajíčky červů.

Dalším způsobem nákazy je i kontakt s půdou kontaminovanou larvami červů a hlavně se sladkou vodou obsahující zárodky motolic.

Kontaminovaná voda a potraviny hrají roli u askariózy a trichuriózy, kdy se opět člověk nakazí vajíčky.

K ankylostomóze dochází průnikem larev z vlhké půdy a proto je lépe nechodit naboso. Velmi frekventovanou parazitózou je schistosomóza, známá pod názvem bilharzióza, kterou způsobují pohyblivé larvy motolic žijící ve sladké vodě. Vyskytuje se v různých formách v Africe, Arabském poloostrově, Středním Východě, Brazílii, Venezuele, Karibiku, Asii a Oceánii. Rizikové je koupání, brodění, jízda na raftech a mytí v takové vodě. Prvními příznaky bývá svědivá vyrážka – cerkáriová dermatitida v trvání asi 3 dnů a za několik měsíců se objevují dle typu bolesti svalů, zimnice, horečky, únava, průjem, bolesti břicha, nechutenství, kašel, krvácení při močení atd.

Až půl miliardy lidí ročně onemocní malárií

Nejvýznamnější parazitární infekcí pro turistu stále zůstává malárie, jež postihuje asi 100 zemí a ročně v nich onemocní až půl miliardy lidí. Můžeme si ji přivézt především z Afriky, jihovýchodní Asie, Indie, jižní a střední Ameriky a Tichomoří. Původcem malárie jsou 4 druhy prvoků napadající červené krvinky, jaterní buňky a vyvolávající formy malárie označované jako: terciána, kvartána a tropika. Prvok je přenášen komárem z rodu Anopheles a člověk se nakazí samičkami komára sajícími jeho krev. Nemoc začíná horečkou, zimnicí a třesavkou v záchvatech, které se opakují. Po poklesu teploty následuje silné pocení. Malárie nás může ohrozit i na životě, především tropika. Pro by měl každý cestovatel mířící do zemí s výskytem malárie konzultovat prevenci či samoléčbu s lékařem z cestovní medicíny. Antimalarika se nasazují podle druhu prvoka – plasmódia - a lokality.

Z dalších nákaz přenášených hmyzem nás ohrožuje také leishmanióza. Nemoc je způsobena prvokem a nakazíme se hmyzem sající krev. Podle klinických projevů se rozlišují 3 formy leishmaniózy. Setkat se s leishmániemi můžeme v Iránu, Afgánistánu, Sýrii, jižní a střední Americe. Do ČR je nejčastěji zavezena z Řecka, Chorvatska, Itálie, Kypru, Turecka, Izraele. Inkubační doba může být několik měsíců, ale i let. Onemocnění bývá velmi vážné (viscerální leishmanióza).

U nákaz přenášených hmyzem je základní výbavou repelent s vysokým obsahem účinné látky (DEET, např. Expedition Plus 50% nebo účinnější Expedition Plus 95%) a vhodné oblečení pro večerní pobyt venku.

Po návratu z tropů při zdravotních obtížích (např. horečka, průjmy, vyrážka a další…) navštivte specializované pracoviště se zaměřením na cestovní lékařství.

Možná už máte nepříjemnou zkušenost s parazity. Dejte nám o nich vědět prostřednictvím diskuse nebo nám napište!

Diskuse k článku
Xenie

Našla jsem zajímavou stránku eshop.farmax.cz, kde se dají koupit léky levněji než v lékárně. Dávají ještě nějaké bonusy.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Průjem

Průjmem nazýváme příliš časté vyměšování nezvykle řídké stolice. Neexistuje přesné vymezení průjmu. Co je pro někoho již průjmem, je pro jiného obvyklou normou. S určitou mírou nepřesnosti můžeme za průjem označit 3 a více neformovaných až vodnatě řídkých stolic za den. Obvyklá je i naléhavost defekace. Důležitá je změna od normálního způsobu vyprazdňování.

Salmoneloza-nejčastější průjmové onemocnění

Salmoneloza je nejčastější průjmové onemocnění vyvolané salmonelou.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce