Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Tropy jsou pro malé děti zbytečný risk

( Renata Vyšínová | přečteno: 14449x )

Klimatizace v letadle může u dětí vyvolat zánět středního ucha, pod slunečníkem na pláži se snadno přehřejí a cestovatelský průjem končí i poškozením ledvin. To může být nechtěný výsledek vysněné rodinné dovolené u moře, pokud s sebou vezmete příliš malé dítě. „Za naprostý nerozum považuji brát na exotickou dovolenou děti, které nemají ani všechna povinná očkování,“ říká odborník na cestovní medicínu MUDr. Jan Rutsch z Centra cestovní medicíny Havelská v Praze 1.

shutterstock.com

Rodičům samozřejmě nemůže nikdo zakázat, aby brali své děti na exotickou dovolenou. Mnoho z nich se na ni právě chystá, protože pořádné léto se v našich končinách letos v podstatě nedostavilo.

„Pro kojence a děti do dvou let může být ale dovolená u moře spíš stresem, než požitkem, jaký vnímají dospělí,“ prohlašuje MUDr. Rutsch. K tomu ještě musíte přidat fakt, že i nemoci, které si případně může dítě ze zahraničí přivézt, jsou pro něj daleko závažnější. Vlastně jakýkoli pobyt ve vedru je pro kojence a batolata náročný – nemají ještě zcela vyvinutý termoregulační systém a mohou se přehřát. Navíc obtížněji reagují na změnu klimatu – když při odletu z Prahy ukazuje teploměr patnáct a v místě dovolené skoro čtyřicet, trvá jim dlouho, než se s takovým výkyvem vyrovnají. Děti mladší pěti let také obtížněji zvládají časový posun.

O úžehu, úpalu a ostatních problémech z tepla se víc dočtete v tomto článku.

Pozor na infekce a průjmy

Malé děti mohou dostat průjem i z toho, že rychle změní prostředí. „Faraonova pomsta“, čili klasický cestovatelský průjem, který v Egyptě zřejmě dostanou všichni, je pro ně velkým rizikem. „Imunitní systém dítěte není na něco takového připraven, a tak může vyvolat například selhání ledvin nebo kolaps,“ varuje lékař.

Častým cestovatelským problémem je i žloutenka. Pro dospělé není problém se nechat naočkovat, ale dítě lékaři doporučují proti žloutence A očkovat až po dokončení povinné série, tedy ve dvou a půl letech. „Mladší dítě bych ani do tropů nebo na exotičtější dovolenou nebral. Je to velké riziko,“ míní MUDr. Rusch. Zvlášť proto, že u dětí se hlídá hygiena velmi obtížně, a tak je k infekcím rozhodně náchylnější. Infekce ale hrozí dítěti již na cestě – ať z klimatizace v autě, nebo v letadle.

Povinná i nepovinná očkování dětí najdete zde.

Letadlo je rizikovým prostředím také pro děti, které trpí na opakované záněty středního ucha. Takové dítě může velmi špatně zvládat tlak při vzletu – může ho začít bolet hlava, ale i uši. To, že propláče cestu, jej zbytečně vysílí.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Roup dětský

Roup dětský je střevní parazit - červ. Do organismu se dostává přes dutinu ústní, přenos se odehrává nečistýma rukama.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce