Inzerce
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Na dovolené se exotických jídel bát nemusíte

( Helena Vacková | přečteno: 7046x )

S příchodem léta nastává i čas dovolených v teplejších krajích, kde se mimo jiné snad nikdo nevyhne ochutnávání typických místních pokrmů. Co říká o exotické kuchyni nutriční terapeutka Hana Knížková DiS., z Poradenského centra Výživa dětí? „U dospělých nehrozí při rozumném zkoušení nových a nezvyklých pokrmů téměř žádný problém, u dětí mít obavy také nemusíme, je ale třeba dbát určitých pravidel.“

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Podle Hany Knížkové se v některých zahraničních zemích vaří například z méně obvyklých ingrediencí, které nemusí příliš prospívat dětskému organismu. Jiná jídla mezinárodní kuchyně naopak mají vhodnější složení než běžná česká kuchyně.

„Na rozdíl od nás mají ve svých jídelníčcích přímořské státy velké množství čerstvé zeleniny a ovoce, charakteristické jsou i čerstvými rybami, mořskými plody až po kvalitní rostlinné oleje, s čímž souvisí i široké zastoupení různých vitaminů a minerálních látek,“ říká Hana Knížková s tím, že například rybí maso představuje bohatý zdroj snadno stravitelných plnohodnotných bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů D, E, skupiny B a jódu.

„Ve středomořském jídelníčku hrají nezastupitelnou roli také kvalitní rostlinné oleje - například známý olivový olej. Výhodou kvalitních rostlinných olejů a výrobků z nich vyrobených je příznivé působení na srdečně cévní systém. Protože oproti typicky středoevropskému máslu a sádlu neobsahují nasycené mastné kyseliny (SAFA) a cholesterol, hrají důležitou roli v prevenci vzniku aterosklerózy,“ poukazuje na další pozitiva zahraniční kuchyně Hana Knížková.

 Hodně pijte a dodržujte základní hygienické návyky

Problémy se podle nutriční terapeutky mohou vyskytovat ve vzdálených a ne často navštěvovaných oblastech, které mají svá specifika - jiné suroviny, jiné koření, jiné nápoje, jiné technologické úpravy. Proto je prý při cestování do takových exotických destinací nutné dodržovat ve zvýšené míře základní hygienické návyky a dbát na základní hygienická pravidla.

„Mezi ně bezesporu patří pití pouze balené vody nebo alespoň vody převařené, stravovat se v zařízeních od střední cenové úrovně výše a konzumovat pouze čerstvě připravené a tepelně upravené pokrmy. Lákavé druhy ovoce či zeleniny je lepší raději oloupat nebo je alespoň omýt vodou,“ radí Hana Knížková a dodává, že mezi potenciální rizika patří led, zmrzlina, nepasterizované mléko a studené pokrmy.

Důležité je také klást důraz na dostatečný pitný režim! Nejlepší je využít nejen obyčejnou vodu, ale také minerálky, čaje nebo iontové nápoje. „Zvláště děti bychom měli na takovou změnu připravit a po dohodě s pediatrem jim posílit střevní mikroflóru probiotiky, prebiotiky či symbioticky,“ upozorňuje nutriční terapeutka.

Zdroj: www.receptnazdravi.cz

Možná jste už měli "tu čest" s problémy, které způsobila strava na dovolené. Napište nám o nich v diskusi nebo  na mailu redakce@ordinace.cz.

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Projevila se u vás někdy spánková paralýza?

58%
42%
Zatím hlasovalo 67 lidí

Mohlo by vás zajímat

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Kyselina alfa-linolenová (ALA)

Látku zvanou kyselina alfa-linolenová (ALA) najdeme už v mateřském mléce. Po celý život ji člověk musí přijímat v dostatečném množství z potravy.

Kyselina eikosapentaenová (EPA)

Tuto zajímavou látku s blahodárnými účinky na lidský organismus nalezneme přirozeně v rybím oleji. V těle dokáže pozitivně ovlivnit mnohé funkce.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30

ahoj...jsem v prváku na konzervatoři, hra na flétnu..asi pře 14ti dny mě začala pobolívat…

19. října 2010, 18:39:30

Stando, naštvat nás vždy může jen inteligent. A to bohužel zde není splněno. Zkusím…

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.