Jak se v létě vyhnout problémům z jídla

(9. června 2009, Jaroslava Sladká | přečteno: 8355x )

Chystáte se na výlet nebo pojedete autem na dovolenou? Poradíme vám, co byste si jistě neměli brát jako svačinu.

shutterstock.com

Nejčastější příčinou nákazy (kontaminace) potravin bývá jejich nevhodné skladování (např. během cestování) nebo vyšší konzumace rizikových potravin (např.špatně ugrilovaného masa, měkkých uzenin, lahůdkářských a cukrářských výrobků, zmrzliny, mléka a mléčných výrobků, vajec).

Prevence infekcí z nakažených potravin (alimentární nákazy) je dobře propracovaná, záleží jen na nás, zda budeme dodržovat hygienická pravidla a zásady správného zacházení s potravinami. Především jde o jejich vhodné skladování a úpravu. Dobré je také vědět, jak se orientovat už při samotném nákupu v obchodě a čeho se vyvarovat při převozu potravin v autě, abychom si zbytečně nezkazili dlouho očekávanou dovolenou.

Rizika ze špatné tepelné úpravy, grilovací „přestupky“
Konzumace syrových a polosyrových potravin (vajec, masa v tatarském bifteku, korýšů, nepasterizovaného mléka nebo sýrů) je jedním z hlavních důvodů vzniku střevních infekcí.

Hlavní zásady přípravy pokrmů:

  • Teplota upravovaného masa by měla být 70 ºC, nejméně po dobu 10 minut.
  • Tepelně upravované pokrmy nepřipravujte s velkým časovým předstihem s tím, že budou skladovány při pokojové teplotě (tj. co nejrychleji zchladit, případně následně co nejrychleji zmrazit a při jejich ohřívání opět dodržet teplotu 70 ºC).
  • Při grilování nesmí být maso nedopečené (růžové), ale ani připálené (nad 200 ºC mohou vznikat karcinogeny – ty se vytvářejí i tehdy, pokud plamen ošlehává maso). Mělo by se grilovat po delší dobu a při nižší teplotě (je i výrazně chutnější). Pokud se maso peklo alespoň 10 minut a teplota dosáhla i ve středu masa 70 ºC, je jídlo bezpečné.
  • Hotové maso by se mělo podávat ihned po ugrilování. Je třeba nezapomínat také na to že ho nesmíme pokládat na místo, kde předtím leželo maso syrové ani používat stejné kuchyňské náčiní jako při jeho porcování za studena.

Jak skladovat potraviny určené k přímé konzumaci?
Především je uchovávejte v chladničce, odděleně od syrových potravin (teplota v celém prostoru chladničky nesmí přesáhnout 5 ºC). Jedná se zejména o tepelně upravené maso (hlavně mleté), ryby, drůbež a výrobky z nich (pomazánky, omáčky), dále mléko a mléčné výrobky, vejce a výrobky z nich (domácí majonéza, sladké zákusky s krémem) a lahůdky (měkké uzeniny, majonézové saláty).
Růst baktérií lze zastavit nejen tepelnou úpravou a zchlazením, ale například i jejich okyselením (konzervované okurky, kysané zelí, zakysané mléčné výrobky, ocet v majonéze apod). U majonéz vnikají problémy především při jejich domácí přípravě ze syrových vajec, u majonéz a tatarských omáček z obchodu, které se vyrábějí z vajec pasterizovaných, není důvod k obavám, ovšem za předpokladu, že budou dodrženy skladovací podmínky i hygienická pravidla během spotřeby.

Jak postupovat při nákupu ?

  • Zásadně nekupujte potraviny s prošlým datem použitelnosti, ani ty, které nebyly v době nákupu uloženy v chladících či mrazících boxech.
  • Stejně tak se vyhněte potravinám s porušeným obalem, nečerstvým vzhledem nebo dokonce zjevnými známkami plísní nebo hniloby. Nestačí totiž pouze odstranit kontaminovanou část (například oblíbené vykrajování nahnilých jablk, odstraňování svrchní plísně z džemu apod).
  • Po nákupu je třeba rychle se kazící potraviny co nejrychleji dopravit domů a správně uskladnit. Pokud s nimi budete putovat celé odpoledne po městě, raději si odpusťte „požitek“ z jejich konzumace.

Pozor na křížovou kontaminaci

Nebezpečný je zejména kontakt hotových výrobků se syrovými surovinami. Příkladem může být použití stejného prkénka pro krájení syrového masa i uvařených knedlíků nebo čerstvé zeleniny pro přípravu salátu. Riskovat bychom neměli také omývání ovoce a zeleniny vodou z neprověřených zdrojů. Je známý případ onemocnění listeriózou po požití salátu z neomytého a tepelně neupraveného špenátu.

Co si přibalit na cesty a co raději nechat doma?

  • Přednost by měly mít „suché“ potraviny a dostatek balené pitné vody.
  • Letní teploty v autě či jiném dopravním prostředku bez klimatizace, stoupají často hodně vysoko. Měli bychom se tedy vybavit potravinami, které se nezapaří, neztvrdnou a nepodlehnou plísni či hnilobě.
  • Místo klasického pečiva jsou doporučovány balené křehké chleby nebo různé suchary.
  • Trvanlivý salám je sice také „suchý“, ale raději si ho odpusťte – v horku z něj určitě poteče tuk.
  • Z mléčných výrobků jsou nejvhodnější tavené sýry s nižším obsahem tuku.
  • Vzít si můžete i natvrdo uvařená vejce nebo masovou konzervu (tu je ale třeba ihned po otevření zkonzumovat). Z ovoce a zeleniny mají přednost pevnější druhy (jablka, papriky, okurky aj.).
  • Na mlsání přijdou vhod sušenky, cucavé bonbóny a žvýkačky.
  • Nikdy nezapomeňte na dostatek balené pitné vody. Zvláště v exotických zemích se hodí i na omývání ovoce a zeleniny. V těchto oblastech se také raději vyvarujte pokrmů, které jsou připravované a podávané přímo na ulici.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Znáte hladinu cukru ve vaší krvi?

Zatím hlasovalo 106 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Odborník radí: Ve zralém věku se dietám raději vyhněte

Po vánočním klidu a svátečním hodování volí mnoho lidí v prvních měsících nového roku raději půst s vidinou rychlého shození přebytečných kil. Těch se často zbavují nezdravou cestou bez ohledu na vlastní organismus.

Češi snídají, ale sami a nezdravě

Snídani si denně dopřeje většina Čechů. Vynechává ji jen zhruba 14 % lidí. Ranní rodinná idylka je však Čechům vzdálená. Ve všední dny snídají nejčastěji doma o samotě. Průzkum ukázal, že teoreticky víme, jaké potraviny k snídani nejlépe servírovat. Realita je však jiná.

Jak si upravit "vánoční hodování".

Ryba je vhodnou alternativou - záleží ale na její úpravě. Také výběr použitých tuků je důležitý.

Nedostatek zeleniny v dětské stravě znamená větší riziko nemocí v dospělosti

Jen dvacet procent českých kojenců a batolat jí dost zeleniny a ovoce. Ostatním maminky volbou špatné stravy zakládají na kardiovaskulární onemocnění, větší riziko nádorů, vředy nebo cukrovku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.