Inzerce
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Seriál: Letní zdravotní rizika: nákupy ve stáncích a grilování

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8014x )

V létě bychom si více než kdy jindy během roku měli všímat lhůt doporučené spotřeby všech potravinových výrobků.

shutterstock.com

„Prošlé výrobky v žádném případě nekonzumujeme. Při nákupech se vyhýbáme především rozvažovaným majonézovým salátům, zákuskům s vaječnou náplní, nebalené porcované zmrzlině, různým hotdogům, grilovaným kuřatům a dalším výrobkům z drůbežího masa,“ varuje hygienička. Konzumace takových pokrmů bývá nejčastější příčinou vzniku onemocnění salmonelózou nebo campylobacteriózou. Jde o průjmová infekční onemocnění s velmi krátkou inkubační dobou, která však mohou zcela zkazit celou dovolenou. Rovněž si více všímejme hygienické úrovně stánkového prodeje - jak jsou potraviny skladované, balené, zda jsou uloženy v chladicích skříních atd. – a teprve podle toho se rozhodujme, co kde sníme,“ říká hygienička Nemocnice Na Homolce MUDr. Jarmila Vavřinová.

Rizika při opékání buřtů či grilování mas

Grilování potravin si získává stále více příznivců. Opékání buřtů u táboráku nahradilo  grilování potravin na roštu nebo rožni. Z hlediska zdravé výživy grilované potraviny jsou připravovány většinou bez tuku a konzumovány s čerstvou zeleninou nebo ovocem, proto je lze jenom doporučit.

Grilování je však hodnoceno jako riziková úprava potravin z hlediska výskytu karcinogenních látek, které při grilování vznikají. Jedná se o heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU). Heterocyklické aminy vznikají při zpracování masa při vysokých teplotách, tj. i při grilování. PAU vznikají pyrolýzou tuku odkapávajícího z grilovaného masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou přeneseny horkým vzduchem na grilovanou potravinu a tím ji kontaminují. Proto je důležitý obsah tuku v mase. Sekundárně je grilovaná potravina stejnou látkou kontaminována, pokud použijeme smolnaté nebo borové dřevo místo dřevěného uhlí. Pokud maso vystavujeme přímo plameni, tvoří se také velké množství PAU přímo v mase.

Abychom tato rizika eliminovali na nejmenší míru, dodržujeme tyto zásady :

  • Používejte ke grilování vhodný gril a kvalitní dřevěné uhlí
  • Vybírejte na grilování jen libové maso, odstraňte tučné okraje, z drůbeže odstraňte kůži
  • Grilujte tak, aby nedošlo ke styku přímých plamenů s masem a odkapávání tuku na rozžhavené uhlí (použijte speciální alobalové misky, vhodnou konstrukci grilu popř. grilujeme na lávovém kameni)
  • Před grilováním maso marinujte, nejen že je chutnější, ale některé studie prokázaly výrazné snížení tvorby nežádoucích heterocyklických aminů
  • Ke grilování nakupujeme speciální uzeniny na grilování, klasické buřty nejsou vhodné pro vysoký obsah tuku

Nesmíme zapomínat ani na prevenci alimentárních (tj. potravních) onemocnění: před grilováním si umýt ruce, zabránit křížové kontaminaci tak, že na hotové pokrmy použijeme jiné prkénko, talíře a příbory než na syrové, gril a grilovací náčiní udržovat v čistotě, marinované maso uchovávat v chladničce při teplotě nejvýše 4°C, dbát na důkladné propečení, zvláště použijeme-li mletá masa. Marinády připravujeme vždy čerstvé, nenecháváme na další grilovací víkend. 

Přečtěte si také

Seriál:Koupání v přírodě: Hrozí alergie, průjem, dermatitida

Laktózová intolerance neznamená STOP mléčným výrobkům

Popáleniny (nejen od sluníčka) zhojí zelený čaj, aloe i netřesk

Napište nám do diskuse nebo na redakce@ordinace.cz.

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Inzerce http://alergostop.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=promo2021&utm_content=duben

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Chodíte pravidelně na dentální hygienu?

44%
56%
Zatím hlasovalo 141 lidí

Mohlo by vás zajímat

Dentální hygiena je podstatná součást péče o zdraví zubů

Jen necelá třetina lidí absolvovala v posledních 12 měsících alespoň jednou zubní hygienu. Tento preventivní zákrok je přitom ideální podstoupit dvakrát ročně. Zájem o ošetření u dentálního hygienika stoupá s dosaženým vzděláním a klesá s věkem. Problémem může být dostupnost lékařské péče, které je nedostatek především na malých městech. Respondenti z měst nad 100 tisíc obyvatel na zubní hygienu dochází více než lidé z menších obcí, kde bývá problém i se zajištěním akutních zákroků. Ukázal to průzkum, který pro pražskou kliniku Schill Dental Clinic připravila agentura STEM/MARK.

Urologické nádory bývají velice nenápadné

Urologické nádory bývají velice nenápadné, a právě proto jsou tak nebezpečné. Většinu jednoduše sami neodhalíte, příznaky navíc mohou zpočátku vypadat jako prostý zánět močových cest doprovázený bolestí nebo výskytem krve v moči. Proto je důležité chodit na preventivní prohlídky k lékaři a zmínit se mu o jakýchkoliv problémech, které vás trápí, byť vám připadají banální.

Černý kašel si snadno spletete s virózou

Pertuse neboli černý či dávivý kašel byl dlouhá léta považován za téměř vymýcenou chorobu. V posledních letech však hlásí návrat. Počty nakažených se rok od roku zvyšují především vlivem nižší proočkovanosti dospělé populace. Dospělí, pro které bývá průběh nemoci identický s virózou, fungují jako roznašeči. Ve smrtelném nebezpečí se ocitají především děti během prvních šesti měsíců od narození. Účinnou ochranou je očkování.

Deset faktů o pneumokoku

Možná si nejste jisti, co to vlastně pneumokok je. A i když už jste asi slyšeli, že se jedná o bakterii, která je v populaci běžná, možná jste ještě neměli prostor popřemýšlet, jak se proti ní chránit. Ochránit vás může pomoci očkování. Ptáte se, co vlastně pneumokok způsobuje? Nebo jak se k němu postavit v nynější pandemii? Přečtěte si 10 faktů o pneumokoku a rozšiřte si obzory.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30

ahoj...jsem v prváku na konzervatoři, hra na flétnu..asi pře 14ti dny mě začala pobolívat…

19. října 2010, 18:39:30

Stando, naštvat nás vždy může jen inteligent. A to bohužel zde není splněno. Zkusím…

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.