Seriál: Letní zdravotní rizika: nákupy ve stáncích a grilování

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7479x )

V létě bychom si více než kdy jindy během roku měli všímat lhůt doporučené spotřeby všech potravinových výrobků.

shutterstock.com

„Prošlé výrobky v žádném případě nekonzumujeme. Při nákupech se vyhýbáme především rozvažovaným majonézovým salátům, zákuskům s vaječnou náplní, nebalené porcované zmrzlině, různým hotdogům, grilovaným kuřatům a dalším výrobkům z drůbežího masa,“ varuje hygienička. Konzumace takových pokrmů bývá nejčastější příčinou vzniku onemocnění salmonelózou nebo campylobacteriózou. Jde o průjmová infekční onemocnění s velmi krátkou inkubační dobou, která však mohou zcela zkazit celou dovolenou. Rovněž si více všímejme hygienické úrovně stánkového prodeje - jak jsou potraviny skladované, balené, zda jsou uloženy v chladicích skříních atd. – a teprve podle toho se rozhodujme, co kde sníme,“ říká hygienička Nemocnice Na Homolce MUDr. Jarmila Vavřinová.

Rizika při opékání buřtů či grilování mas

Grilování potravin si získává stále více příznivců. Opékání buřtů u táboráku nahradilo  grilování potravin na roštu nebo rožni. Z hlediska zdravé výživy grilované potraviny jsou připravovány většinou bez tuku a konzumovány s čerstvou zeleninou nebo ovocem, proto je lze jenom doporučit.

Grilování je však hodnoceno jako riziková úprava potravin z hlediska výskytu karcinogenních látek, které při grilování vznikají. Jedná se o heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU). Heterocyklické aminy vznikají při zpracování masa při vysokých teplotách, tj. i při grilování. PAU vznikají pyrolýzou tuku odkapávajícího z grilovaného masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou přeneseny horkým vzduchem na grilovanou potravinu a tím ji kontaminují. Proto je důležitý obsah tuku v mase. Sekundárně je grilovaná potravina stejnou látkou kontaminována, pokud použijeme smolnaté nebo borové dřevo místo dřevěného uhlí. Pokud maso vystavujeme přímo plameni, tvoří se také velké množství PAU přímo v mase.

Abychom tato rizika eliminovali na nejmenší míru, dodržujeme tyto zásady :

  • Používejte ke grilování vhodný gril a kvalitní dřevěné uhlí
  • Vybírejte na grilování jen libové maso, odstraňte tučné okraje, z drůbeže odstraňte kůži
  • Grilujte tak, aby nedošlo ke styku přímých plamenů s masem a odkapávání tuku na rozžhavené uhlí (použijte speciální alobalové misky, vhodnou konstrukci grilu popř. grilujeme na lávovém kameni)
  • Před grilováním maso marinujte, nejen že je chutnější, ale některé studie prokázaly výrazné snížení tvorby nežádoucích heterocyklických aminů
  • Ke grilování nakupujeme speciální uzeniny na grilování, klasické buřty nejsou vhodné pro vysoký obsah tuku

Nesmíme zapomínat ani na prevenci alimentárních (tj. potravních) onemocnění: před grilováním si umýt ruce, zabránit křížové kontaminaci tak, že na hotové pokrmy použijeme jiné prkénko, talíře a příbory než na syrové, gril a grilovací náčiní udržovat v čistotě, marinované maso uchovávat v chladničce při teplotě nejvýše 4°C, dbát na důkladné propečení, zvláště použijeme-li mletá masa. Marinády připravujeme vždy čerstvé, nenecháváme na další grilovací víkend. 

Přečtěte si také

Seriál:Koupání v přírodě: Hrozí alergie, průjem, dermatitida

Laktózová intolerance neznamená STOP mléčným výrobkům

Popáleniny (nejen od sluníčka) zhojí zelený čaj, aloe i netřesk

Napište nám do diskuse nebo na redakce@ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
loading...
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Anketní otázka

Jste již očkováni proti klíšťové encefalitidě?

43%
48%
Zatím hlasovalo 563 lidí
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Opar na rtu vyrazí většinou při oslabení nervového systému a imunity

Opary jsou projevem infekce vyvolané virem herpes simplex (HSV-1), jehož nositelem je až 80 % populace, u 20 % se projev nákazy dokonce pravidelně opakuje. Viru, který opary způsobuje, se totiž nikdy nezbavíme. Přečkává v našem těle a čeká na vhodnou příležitost, kdy se opět projevit. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

Snímače tělesné teploty zvýší úspěšnost léčby pacientů nejen v pandemiích

My máme chuť udělat dobrý skutek, nápad jak pomoci českým pacientům i základ (Thermeeno), a vy nám s ním můžete pomoci!

Diabetická noha, bolest kloubů, zvýšená lomivost kostí aneb jak může cukrovka ovlivnit vaše končetiny?

Takřka 900 tisíc Čechů trpí diabetem, mnozí z nich však nenavštěvují lékaře. Neléčená nebo špatně léčená cukrovka přitom může způsobovat celou řadu komplikací, včetně problémů s pohybovým aparátem nebo takzvané diabetické nohy. Jaké problémy s končetinami může trvale vysoká hladina cukru v krvi způsobovat?

Plavání našemu tělu prospívá, je ale nutné plavat správně

Plavání je jedním z nejzdravějších sportů, musí se však dodržet několik pravidel. Styl „paní radová“ škodí páteři, přesto na koupalištích převažuje. Děti v kruzích a s křidélky se ho učí nesprávně už odmala.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.