Inzerce https://www.lekarna.cz/akce-3-za-cenu-2/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=akce-3-za-cenu-2

Seriál: Letní zdravotní rizika: nákupy ve stáncích a grilování

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8137x )

V létě bychom si více než kdy jindy během roku měli všímat lhůt doporučené spotřeby všech potravinových výrobků.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

„Prošlé výrobky v žádném případě nekonzumujeme. Při nákupech se vyhýbáme především rozvažovaným majonézovým salátům, zákuskům s vaječnou náplní, nebalené porcované zmrzlině, různým hotdogům, grilovaným kuřatům a dalším výrobkům z drůbežího masa,“ varuje hygienička. Konzumace takových pokrmů bývá nejčastější příčinou vzniku onemocnění salmonelózou nebo campylobacteriózou. Jde o průjmová infekční onemocnění s velmi krátkou inkubační dobou, která však mohou zcela zkazit celou dovolenou. Rovněž si více všímejme hygienické úrovně stánkového prodeje - jak jsou potraviny skladované, balené, zda jsou uloženy v chladicích skříních atd. – a teprve podle toho se rozhodujme, co kde sníme,“ říká hygienička Nemocnice Na Homolce MUDr. Jarmila Vavřinová.

Rizika při opékání buřtů či grilování mas

Grilování potravin si získává stále více příznivců. Opékání buřtů u táboráku nahradilo  grilování potravin na roštu nebo rožni. Z hlediska zdravé výživy grilované potraviny jsou připravovány většinou bez tuku a konzumovány s čerstvou zeleninou nebo ovocem, proto je lze jenom doporučit.

Grilování je však hodnoceno jako riziková úprava potravin z hlediska výskytu karcinogenních látek, které při grilování vznikají. Jedná se o heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU). Heterocyklické aminy vznikají při zpracování masa při vysokých teplotách, tj. i při grilování. PAU vznikají pyrolýzou tuku odkapávajícího z grilovaného masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou přeneseny horkým vzduchem na grilovanou potravinu a tím ji kontaminují. Proto je důležitý obsah tuku v mase. Sekundárně je grilovaná potravina stejnou látkou kontaminována, pokud použijeme smolnaté nebo borové dřevo místo dřevěného uhlí. Pokud maso vystavujeme přímo plameni, tvoří se také velké množství PAU přímo v mase.

Abychom tato rizika eliminovali na nejmenší míru, dodržujeme tyto zásady :

  • Používejte ke grilování vhodný gril a kvalitní dřevěné uhlí
  • Vybírejte na grilování jen libové maso, odstraňte tučné okraje, z drůbeže odstraňte kůži
  • Grilujte tak, aby nedošlo ke styku přímých plamenů s masem a odkapávání tuku na rozžhavené uhlí (použijte speciální alobalové misky, vhodnou konstrukci grilu popř. grilujeme na lávovém kameni)
  • Před grilováním maso marinujte, nejen že je chutnější, ale některé studie prokázaly výrazné snížení tvorby nežádoucích heterocyklických aminů
  • Ke grilování nakupujeme speciální uzeniny na grilování, klasické buřty nejsou vhodné pro vysoký obsah tuku

Nesmíme zapomínat ani na prevenci alimentárních (tj. potravních) onemocnění: před grilováním si umýt ruce, zabránit křížové kontaminaci tak, že na hotové pokrmy použijeme jiné prkénko, talíře a příbory než na syrové, gril a grilovací náčiní udržovat v čistotě, marinované maso uchovávat v chladničce při teplotě nejvýše 4°C, dbát na důkladné propečení, zvláště použijeme-li mletá masa. Marinády připravujeme vždy čerstvé, nenecháváme na další grilovací víkend. 

Přečtěte si také

Seriál:Koupání v přírodě: Hrozí alergie, průjem, dermatitida

Laktózová intolerance neznamená STOP mléčným výrobkům

Popáleniny (nejen od sluníčka) zhojí zelený čaj, aloe i netřesk

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Alergie na jarní pyly

Je tu jaro. Sluníčko svítí, ptáci zpívají, stromy a keře kvetou. Pro ty, kteří trpí alergií na jarní pyly pak jaro znamená rýmu, oteklé oči, kýchání a pocity svědění a pálení v nose i v krku.

Suchý kašel a rýma v těhotenství

Dobrý den. Přítelkyni trápí suchý kašel a rýma, s tím bychom si poradili. Ale je v 6 měsíci těhotenství a nevíme, co můžeme použít a čemu se určitě vyhnout. Zatím jsme to řešili pouze čaji a mořskou vodou do nosu.

Vysoký tlak v plicích mohou mít i děti. Důležité je na to přijít včas

Nestačíte s dechem, bolí vás na hrudi? Nemusí to být jen nedostatkem fyzické kondice. Podobné příznaky s sebou může nést zvýšený krevní tlak v plicích neboli plicní hypertenze, která se může vyskytnout také u mladších pacientů, dokonce i u dětí. Pokud se chorobu podaří odhalit včas, mají díky inovacím v léčbě velkou naději na normální život. Experti na to poukazují u příležitosti Světového dne plicní hypertenze (5. května), který tradičně připomenou modře nasvícené významné budovy v Praze, Brně a Olomouci. Modrou barvu pro nasvícení volí proto, že pacientům kvůli nemoci často modrají rty.

Patní ostruha je poměrně běžným ortopedickým problémem

Jedná se o bolestivé a často na terapii rezistentní onemocnění, postihující pacienty různých věkových kategorií, především mezi 30-50 lety. Pacient trpí výraznou bolestí při došlapu s maximální intenzitou po odpočinku – nejčastěji ráno, při vstávání. Dochází k poruše pohybového stereotypu, s následnými bolestmi i jiných kloubů a páteře. Bolest limituje pracovní činnost i běžné denní aktivity.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce