Seriál: Letní zdravotní rizika: nákupy ve stáncích a grilování

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6957x )

V létě bychom si více než kdy jindy během roku měli všímat lhůt doporučené spotřeby všech potravinových výrobků.

shutterstock.com

„Prošlé výrobky v žádném případě nekonzumujeme. Při nákupech se vyhýbáme především rozvažovaným majonézovým salátům, zákuskům s vaječnou náplní, nebalené porcované zmrzlině, různým hotdogům, grilovaným kuřatům a dalším výrobkům z drůbežího masa,“ varuje hygienička. Konzumace takových pokrmů bývá nejčastější příčinou vzniku onemocnění salmonelózou nebo campylobacteriózou. Jde o průjmová infekční onemocnění s velmi krátkou inkubační dobou, která však mohou zcela zkazit celou dovolenou. Rovněž si více všímejme hygienické úrovně stánkového prodeje - jak jsou potraviny skladované, balené, zda jsou uloženy v chladicích skříních atd. – a teprve podle toho se rozhodujme, co kde sníme,“ říká hygienička Nemocnice Na Homolce MUDr. Jarmila Vavřinová.

Rizika při opékání buřtů či grilování mas

Grilování potravin si získává stále více příznivců. Opékání buřtů u táboráku nahradilo  grilování potravin na roštu nebo rožni. Z hlediska zdravé výživy grilované potraviny jsou připravovány většinou bez tuku a konzumovány s čerstvou zeleninou nebo ovocem, proto je lze jenom doporučit.

Grilování je však hodnoceno jako riziková úprava potravin z hlediska výskytu karcinogenních látek, které při grilování vznikají. Jedná se o heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU). Heterocyklické aminy vznikají při zpracování masa při vysokých teplotách, tj. i při grilování. PAU vznikají pyrolýzou tuku odkapávajícího z grilovaného masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou přeneseny horkým vzduchem na grilovanou potravinu a tím ji kontaminují. Proto je důležitý obsah tuku v mase. Sekundárně je grilovaná potravina stejnou látkou kontaminována, pokud použijeme smolnaté nebo borové dřevo místo dřevěného uhlí. Pokud maso vystavujeme přímo plameni, tvoří se také velké množství PAU přímo v mase.

Abychom tato rizika eliminovali na nejmenší míru, dodržujeme tyto zásady :

  • Používejte ke grilování vhodný gril a kvalitní dřevěné uhlí
  • Vybírejte na grilování jen libové maso, odstraňte tučné okraje, z drůbeže odstraňte kůži
  • Grilujte tak, aby nedošlo ke styku přímých plamenů s masem a odkapávání tuku na rozžhavené uhlí (použijte speciální alobalové misky, vhodnou konstrukci grilu popř. grilujeme na lávovém kameni)
  • Před grilováním maso marinujte, nejen že je chutnější, ale některé studie prokázaly výrazné snížení tvorby nežádoucích heterocyklických aminů
  • Ke grilování nakupujeme speciální uzeniny na grilování, klasické buřty nejsou vhodné pro vysoký obsah tuku

Nesmíme zapomínat ani na prevenci alimentárních (tj. potravních) onemocnění: před grilováním si umýt ruce, zabránit křížové kontaminaci tak, že na hotové pokrmy použijeme jiné prkénko, talíře a příbory než na syrové, gril a grilovací náčiní udržovat v čistotě, marinované maso uchovávat v chladničce při teplotě nejvýše 4°C, dbát na důkladné propečení, zvláště použijeme-li mletá masa. Marinády připravujeme vždy čerstvé, nenecháváme na další grilovací víkend. 

Přečtěte si také

Seriál:Koupání v přírodě: Hrozí alergie, průjem, dermatitida

Laktózová intolerance neznamená STOP mléčným výrobkům

Popáleniny (nejen od sluníčka) zhojí zelený čaj, aloe i netřesk

Napište nám do diskuse nebo na redakce@ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.oscillococcinum.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=oscillo-2019-podzim&utm_content=300x300_kreativa_zima_ocsillo

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 329 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Jakým způsobem se dají vyjmout kořeny z dásně?

Dobrý den, na pravé straně mám ulomené tři zuby, jeden dole a dva nahoře. Mám je ulomeny celé, pouze v dásni zůstaly "zbytky" zubů a kořeny. Jakým způsobem se kořeny z dásně dají vyjmout? Klasickou extrakcí to není možné, zbytky zubů jsou tak malé, že je kleštěmi nelze chytit a vytáhnout. Jaké je prosím možné řešení a je to hrazeno pojišťovnou? Děkuji

Chemoterapie již nemusí být utrpením: nevolnosti a zvracení se dá předejít moderní léčbou

Chemoterapie je základem léčby mnoha druhů zhoubných nádorů. Její účinek však bývá vykoupen nežádoucími účinky, především nevolností a úporným zvracením, které působí pacientům utrpení a děsí je často ještě před zahájením léčby. Lékaři však mají k dispozici moderní léky, které tyto nežádoucí účinky nejen mírní, ale umějí jim i předejít.

Nevolnost, pálení žáhy i nadýmání vám pomůže zvládnout homeopatie

Blíží se Vánoce, svátky spojené s hodováním, dost často u mnohých z nás i s nevolností, problémy s trávením a nadýmáním... Co s tím?

Elektronické neschopenky nejsou plně elektronické, kritizují lékaři

Elektronickou neschopenku zavádí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) od začátku příštího roku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.