Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Popáleniny (nejen od sluníčka) zhojí zelený čaj, aloe i netřesk

( Renata Vyšínová | přečteno: 17910x )

Od sluníčka i od grilu - to jsou nejčastější letní popáleniny. Od bolesti i s rychlejším hojením vám pomohou i některé prostředky přírodní medicíny.

shutterstock.com

Chtěli byste klasické přípravky s UV faktorem doplnit ještě nějakým fíglem z kategorie přírodní medicíny? Známý terapeut celostní medicíny ing. Jiří Janča, CSc. na léčivou sílu bylin spoléhá: Při opalování leží těžiště všech opatření především v prevenci. K bylinným prostředkům chránícím pokožku patří zelený čaj. Omytou a odmaštěnou pokožku jím polijte, nechejte zaschnout a pak ošetřete opalovacím krémem.

Následkům nadměrného opalování zabraňuje citrónová šťáva - spálená místa jí lehce potřete a zasypte kosmetickým pudrem. Šťávu lze nahradit i zmíněným zeleným čajem. Velmi vhodné jsou i přípravky z aloe vera ve formě tinktur, homeopatik, nejlépe ovšem mastí. Ty jsou velmi vhodné a naprosto spolehlivé.

Popáleniny jako takové jsou velmi choulostivá záležitost. Pokud jde o popáleninu 1. a 2. stupně, můžeme ji ošetřovat přírodními prostředky, ale u popáleniny 3. Stupně, kdy už je tkáň zuhelnatělá a zničená, musíme zachovat maximální opatrnost a raději předat do péče zdravotníků.

Čtěte také: Každý popálenina rozjede v těle reakci, na kterou můžete zemřít

Malé popáleniny můžeme ihned ošetřit tak, že je potřeme kouskem másla. Pokud jsou popáleniny bolestivé, ochlazujeme je co nejdříve studenou vodou – pozor, nikoli ledovou – dokud bolest neodezní. Mezi vůbec nejlepší prostředky patří především aloe vera. Její list lze rozříznout a dát přímo na spáleninu vnitřní rosolovitou stranou. Dbáme přitom na dodržení sterility. List aloe je možné následně přebalit čistým obvazem. Podobné účinky, tedy podporu hojení a tvorbu nové tkáně, má na popáleninu i netřesk. Z něj odstraníme vrchní slupku a čistým listem překryjeme popáleninu. Můžeme na ni dát i čistý vaječný bílek a po zaschnutí převázat obvazem. Při jakémkoli zásahu u popálenin je důležité dodržovat přísnou sterilitu.

Čtěte také: Jak pomoci popálenému

Osm zásad správného ošetření popálenin

Spoléháte také na účinky přírodní medicíny? Napište nám své osvědčené postupy - příspěvky můžete vkládat do diskuse nebo  posílat na mail [email protected].

Zdroj: Malý receptář přírodní medicíny, vydal Eminent 2010

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Gábina

Jak bych se měla co nejlépe postarat o opařeninu? jaká péče je nejlepší pro rychlé vyhojení?

Tereza

Důležité u opařeniny je rychle ji chladit. Opravdu okamžitě po tom co se spálíte, a máte tu možnost, tak chladit jakkoliv do té doby, než Vás to přestane pálit. V létě jsem na sebe převrátila zavařovací hrnec, který byl plný vroucí vody. Měla jsem zrovna sukni, takže jsem to měla celé na noze. Manžel okamžitě vytáhl všechno co bylo v mražáku, a obložil mi tím celou nohu. Potom vyrazil do lékárny, kde koupil hydrogel, který mi držel opařené místo ve vlhku. Krásně se mi to vyhojilo, a není to skoro vůbec vidět. Byla jsem s tím pak i na kontrole u doktora, který mi říkal, že to vypadá velice dobře, na to o jak velkou popáleninu šlo.

GÁBINA

Ten hydrogel to mu poradila paní v lékárně? jaký Vám přesně koupil? a opravdu to tolik pomohlo?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce