Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Příprava na živelnou katastrofu

(MUDr. Stanislav Machart | přečteno: 15327x )

Živelná katastrofa přijde většinou bez očekávání.

shutterstock.com

Živelná katastrofa či pohroma je pojem, který zná většina lidí. Ti šťastnější jej znají z časopisů s obrázky a z TV Nova, ti méně šťastní z vlastní zkušenosti. Případy z posledních let mi dají zapravdu, že ani "srdce Evropy" není imunní vůči takovým pohromám, i když daleké kraje sužují tyto problémy častěji a rejstřík těchto událostí je daleko pestřejší.

Živelná katastrofa přijde většinou bez očekávání. Co můžete učinit octnete-li se bez bazální obsluhy, na kterou je každý z nás zvyklý, tzn. bez vody, elektřiny, plynu a telefonu? Rodina se může vypořádat s takovou situací, jestliže se na tuto alternativu připraví předem a v případě katastrofy spolupracuje jako sehraný tým. Máme-li představu, co můžeme v dané situaci udělat je naší nejlepší obranou a odpovědí v okamžiku, který nastal. Jak se na tuto situaci můžeme připravit?

Čtěte také: Kvíz - co víte o první pomoci

Zjisti ve svém okolí, co se může přihodit

Existují určité ukazatele, které je nutno mít na zřeteli. Blízkost vodních toků, blízkost objektů, které mohou být zdrojem zamoření okolí (chemické továrny, atomové elektrárny...), zdrojem požárů atd. Neméně důležité je znát signály, kterými se jednotlivé události oznamují. Naše děti dnes již nejsou připravovány na atomový úder imperialisty, nebezpečí radioaktivního zamoření není však eliminováno. I dnes můžeme v telefonním seznamu najít nám starším povědomý úřad s názvem: "Civilní ochrana České republiky - regionální úřad". Zde bychom se měli dozvědět informace podle kterých bychom měli postupovat v takovýchto případech, na jakých místech by se mělo dostat pomoci nejen nám, ale i zvířatům a jak bychom měli pomoci hlavně starším a invalidním osobám ve svém okolí. Málo kdo je dnes o těchto věcech dostatečně informován. Měli bychom též vědět, jak postupovat na pracovišti a naše děti ve škole.

Vytvoř si pro svou rodinu svůj vlastní plán pro takovýto krajní případ

Můžeme se sejít se svou rodinou, poukázat na případy, které se mohou vyskytnout. Musíme vysvětlit hlavně dětem proč se musíme na tyto situace připravit. Je nutné vysvětlit nebezpečí ohně, nepřízně počasí nebo zemětřesení. Naplánujte si jak v těchto případech rozdělíte odpovědnosti v rodině, abyste reagovali jako sehraný tým. Vyberte alespoň dvě místa, kde se jako rodina sejdete v případě náhlého nebezpečí. Jedno by mělo být mimo dům v místě bydliště (na zahradě, na dvoře nebo někde v okolí) na bezpečném místě. Druhé třeba u přátel na druhém konci města nebo v sousední obci, městě či vesnici. Požádej tyto přátele, aby se stali vaším rodinným kontaktním místem v případě náhlé katastrofy. Každý v rodině by měl znát kontaktní telefonní číslo, kde v takovýchto případech dostane informace o ostatních členech rodiny. Je nutné mít na paměti, že katastrofy, které postihnou část města nebo obce, v nejhorších případech obce celé mohou vyřadit telefonní síť. V těchto případech je výhodné mít další kontaktní telefonní číslo u přátel v jiné obci. Situaci usnadňují mobilní telefony. Prodiskutuj se svou rodinou, co má každý dělat v různých situacích a jak se postaráte i o domácí miláčky.

Zabezpeč svůj domov

Je nutno mít po ruce především telefonní čísla, na kterých se nám dostane pomoci v případě nouze (policie, hasiči, záchranná služba, servis plynu, elektřiny, vody ....). Nauč především své děti jak a kdy volat na tato telefonní čísla. Ukaž každému členu rodiny kde a jakým způsobem vypnout elektřinu, plyn, vodu. Uč sebe a svou rodinu první pomoci a oživování - hlavně prakticky. V domácnosti by měl být minimálně jeden hasicí přístroj, jehož obsluhu by měl ovládat každý v rodině. Dnes má každá možnost instalovat si doma základní kouřové detektory, které by měly být hlavně v místnostech, kde se spí. Měli bychom stanovit nejlepší únikové cesty z domu, kde bydlíme a alespoň dvě únikové cesty (je-li to možné) z každé místnosti v domě nebo v bytě. Handicapované jsou rodiny obývající paneláky. O pojištění domácnosti se není třeba zmiňovat.

Udržuj zásoby potravin a materiálu

Shromáždi zásoby pro případ nouze. Zásoby jídla a vody alespoň na 3 dny a další věci. Tyto věci by měly být připraveny na snadno dostupném místě v abychom je snadno sbalili do zavazadla a mohli je rychle shromáždit. Kromě jídla bychom měli mít vodu, základní oblečení, potřeby pro první pomoc včetně základní zásoby léků, které užíváte vy nebo členové vaší rodiny, radiopřijímač na baterky, baterku, náhradní monočlánky nebo baterie, náhradní klíče k automobilu, hygienické potřeby, kreditní karty, peníze v hotovosti nebo šeky, případně speciální pomůcky pro děti, staré nebo invalidní členy rodiny. Důležité osobní i rodinné dokumenty by měli být doma uloženy ve vodotěsné schránce.

Seznam se s energiemi, které doma užíváš

Lokalizuj přívod elektřiny a skříň s jističemi, přívod vody a plynu a nauč se, jak a kdy je vypnout. K jednotlivým hlavním přívodů si rozmísti nářadí, které je nutné k vypnutí hlavních přívodů. Je-li nutno vypnout hlavní přívod plynu je nutné k obnovení dodávky přivolat odborníka, který předem zkontroluje všechny plynové spotřebiče.

A v případě katastrofy?

Zachovávej vždy klid a rozvahu, poskytuj první pomoc podle svých znalostí a pomáhej vážně zraněným. Zapni radiopřijímač a vyčkej instrukcí event. pokynů k evakuaci. Zjisti rozsah škod ve svém domě za pomoci pouze baterky, čichem zjišťuj únik plynu. Ukliď a vyčisti hořlavé předměty, jako jsou rozlitá ředidla, nafta, benzin, některé medikamenty.

Jestliže se zamyslíte nad situací, která může nastat, sami jistě přijdete na celou řadu dalších věcí, které v tomto článku nebyly zmíněny. Přeji vám pouze teoretickou přípravu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce