Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Oživování - obecné zásady

(MUDr. Stanislav Machart | přečteno: 30712x )

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

shutterstock.com

Při zástavě dýchání nebo zástavě dýchání a oběhu se přeruší dodávka kyslíku do tkání. Časový úsek, ve kterém je ještě možno zachránit postiženému život závisí na rychlosti spotřebování kyslíkové rezervy, která bývá minimální, na rychlosti postižení základních životních funkcí nedostatkem kyslíku. Mezi základní životní funkce řadíme nejen dýchání, krevní oběh, ale mozkovou činnost - tzn. vědomí. A právě mozková buňka je k nedostatku kyslíku nejcitlivější. Odumírá do 3 - 5 minut po selhání životních funkcí. V praxi to znamená, že dýchání a srdeční činnost lze úspěšně obnovit po 20 více minutách, avšak nemocný přežívá s trvalým poškozením mozkových funkcí. Nemocnému sice zachráníme život, ale se může trvale nalézat ve stavu, který nazýváme "sociální smrt".

Jsou však situace, ve kterých organismus není tolik citlivý na nedostatek kyslíku k poškození buněk dochází až za dobu značně delší. Mezi tyto situace patří zejména podchlazení nebo tonutí ve studené vodě, úraz elektrickým proudem, zejména zasažení bleskem, některé otravy, zejména otravy sedativy (léky na zklidnění) nebo hypnotiky (léky k navození spánku). Avšak ve všech případech je nutné k oživování neboli k resuscitaci přistoupit bez otálení, abychom časovou prodlevu mezi vznikem zástavy dýchání oběhu a zahájením oživování zkrátili na nejmenší možný úsek. I proto se oživování říká "neodkladná resuscitace".

Kdy neoživovat

Na druhé straně je však vědět, že jsou i stavy, kdy oživování nezahajujeme:

  1. V situaci, kdy byste poskytnutím takové pomoci ohrozili na zdraví nebo na životě sebe nebo ostatní zúčastněné (vyproštění nemocného z hořícího automobilu, který hrozící výbuchem, vyproštění nemocného z dosahu vysokého napětí, kdy nemáme jistotu, že vedení je vypnuto ....)
  2. V situaci, kdy jsou patrné známky smrti - posmrtné skvrny (namodralé skvrny umístěné na nejníže položených částech těla nejčastěji v kontaktu s podložkou - leží- li tělo na zádech jsou na zádech hlavně v oblasti lopatek na hýždích), posmrtná ztuhlost - dostavuje se po 2-4 hod po smrti.
  3. V situaci, kdy je na první pohled patrné, že poranění nebo stav je zjevně neslučitelný se životem (hlava oddělena od těla, rozdrcení hlavy nebo hrudníku ....)

Ve všech ostatních případech jsme ze zákona povinni zahájit neodkladně oživování. Právo ukončit neodkladnou resuscitaci mají pouze lékaři. Smrtí končí péče o nemocného nebo zraněného.

Tolik několik obecných zásad. A nyní si představte sami sebe na místě nehody nebo u člověka, který potřebuje pomoc ve zmíněných situacích. Někdy to není hezký pohled... Budete umět překonat i to? Držím palce!

Příště čtěte: Nová pravidla resuscitace

Chtěli byste vědět, jak poskytnout kvalitní první pomoc, pokud se někdo topil? Chcete být připraveni na to pomoci při otravě? Nejste si jisti, jak ošetřit zlomeninu? S konkrétními dotazy z oboru urgentní medicíny se můžete obracet na MUDr. Janu Šeblovou při chatu, který proběhne 9. 6. od 11 do 12 hodin. Pokud chcete dotaz napsat již nyní, je k dispozici mailová adresa chat@ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Michal Šebek

Hezký a velice poučný, poutavý článek od zkušeného anesteziologa z plzeňské nemocnice. Přestože sám jsem zdravotníkem, článek mne velice zaujal nejen svým obsahem, ale i kvalitou informací v něm obsaženými. Vřele doporučuji k četbě každému čtenáři a návštěvníkovi tohoto serveru. Michal Šebek v.r. šéfredaktor serveru MediRádce - vše o zdraví


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce