Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Seriál: Koupání v bazénech: Nebezpečí přichází s návštěvníky

(MUDr. Vladimír Valenta | přečteno: 9834x )

Umělá koupaliště umožňují vodní zábavu po celý rok, ale jejich návštěvníci do nich vnášejí zdravotní rizika.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Umělá  koupaliště, tj. kryté nebo nekryté bazény, umožňují vykonávat tuto velmi oblíbenou aktivitu během celého roku. V těchto zařízeních je voda během provozu neustále upravována (recirkulována a dezinfikována), její jakost je pravidelně sledována a výsledky laboratorních analýz jsou neprodleně předkládány příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví k posouzení. Přestane-li kvalita vody vyhovovat hygienickým požadavkům, je provozovatel povinen okamžitě učinit nápravná opatření ke zlepšení její kvality a pokud tato opatření jakost vody nezlepší, pak jeho provoz, do doby odstranění závady, zastavit.

Z pohledu možného ohrožení zdraví koupajících se, je riziko negativního ovlivnění zdraví  nevyhovující jakostí vody v těchto zařízeních bezesporu nejnižší. Přesto zde není koupání zcela bezpečné.

Z kůže a sliznic osob využívajících umělá koupaliště se smývají do vody nejrůznější mikroorganismy, jako jsou bakterie, viry, plísně a kvasinky, popř. i prvoci a helminti. Koupající se osoby uvolňují do vody bazénů nejen mikroorganismy, ale také různé organické látky jako pot, moč, mazové a slizové sekrety a dále zbytky kosmetických prostředků, opalovacích krémů, mýdla apod. Všechny tyto látky samy o sobě mohou zhoršit organoleptickou kvalitu vody a podporovat nárůst biofilmů na stěnách bazénu a v potrubí, které množení nejrůznějších typů mikroorganismů ještě dále podporují.

Člověk je sám sobě nebezpečný

Nejdůležitějším faktorem, určujícím stupeň rizika vzniku jakéhokoliv onemocnění v umělých bazénech a koupalištích, je především zdravotní stav a chování návštěvníků těchto zařízení. Velmi zásadní, resp. nejpodstatnější, je vliv vstupního osprchování návštěvníků, kterým lze docílit minimalizaci vnosu mikroorganismů a organických látek do bazénu. Dalším důležitým faktorem je skutečnost, že někteří lidé neberou ohledy na ostatní a chodí do bazénů i v případě, že trpí nějakým infekčním onemocněním.

Z výše uvedeného tedy vplývá, že osoby využívající umělá koupaliště se zásadním způsobem podílejí na znečištění vody těchto bazénů. Zvýšený mikrobiologický nález v bazénové vodě může způsobit řadu infekčních onemocnění u koupajících se. Nález patogenních bakterií Staphylococcus aureus, které patří k velmi agresivním etiologickým agens, způsobuje lokalizované hnisavé infekce (např. záněty kůže, záněty vlasových lůžek, záněty očí, hnisané onemocnění měkkých tkání a řady dalších). Vyšší nález kolonií při 36°C může vyvolat střevní a žaludeční potíže ale i horečnatá respirační onemocnění. Pseudomonas aeruginosa je všeobecně rozšířený mikroorganismus, jehož zdrojem je sám člověk (sekrety z pokožky a sliznic, gastrointestinální trakt) a prostředí bazénů poskytuje ideální podmínky pro jeho rozvoj díky teplému a vlhkému prostředí. Způsobuje infekce močového a respiračního traktu, záněty kůže a podkožní tkáně, záněty oční rohovky, vnějšího a středního ucha i zánět mozkových blan.

Koncentrace mikroorganismů a kvalita bazénové vody obecně závisí nejen na úrovni technického vybavení úpravny vody, ale velmi důležitá je i kvalita jeho obsluhy a údržby.

Přečtěte si také

Lidé si z dovolené nejčastěji dovezou průjem, infekci nebo žloutenku

Cestovatelský základ: očkování proti žloutence

Pozor: S teplým počasím stoupá výskyt gynekologických mykóz

Dáváte přednost koupání v přírodě nebo raději v bazénech? Napište nám do diskuse nebo na mail [email protected].

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Užívání probiotik před cestou do Egypta

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaká probiotika by jste mi doporučili na cestu do Egypta a jak dlouho před odjezdem užívat? Děkuji za odpověď.

Praktičtí lékaři mohou nově předepisovat další tisícovku léků

Dříve museli pacienti s chronickým onemocněním žádat o recept svého specialistu. To se nyní mění. U některých diagnóz mohou tyto léky v ČR od 1. července předepisovat i praktičtí lékaři. Jedná se třeba o léky na astma, cukrovku nebo třeba kardiovaskulární nemoci.

Jak ošetřit puchýře?

Dobrý den. Jak ošetřit puchýř v případě vzniku?

Infekce močových cest: Jak je poznat a léčit

Zánět močových cest je typickou letní infekcí, která též postihuje zejména ženy. Mezi její příznaky patří především bolest v podbřišku, časté nutkání k močení či bolest při močení, někdy se v moči může objevit i malé množství krve. Způsobují ho bakterie, které se dostávají z vnějšího okolí až do močového měchýře, kde se usazují a množí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce