Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Infekce močových cest: Jak je poznat a léčit

(28. srpna 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1895x )

Zánět močových cest je typickou letní infekcí, která též postihuje zejména ženy. Mezi její příznaky patří především bolest v podbřišku, časté nutkání k močení či bolest při močení, někdy se v moči může objevit i malé množství krve. Způsobují ho bakterie, které se dostávají z vnějšího okolí až do močového měchýře, kde se usazují a množí.

shutterstock.com

Se záněty močových cest se lze setkat po celý rok, ale v létě je skutečně výskyt o něco vyšší, a to zejména v souvislosti s koupáním. Vliv na přirozené prostředí v okolí pochvy a močových cest má složení vody i prochladnutí. Problém tak může být například nošení mokrých plavek, které jsou viry, bakteriemi či prvoky nasáté. Mokré plavky navíc bývají pro intimní partie příliš studené a močové cesty proto snadněji prochladnou. Záněty močových cest mohou podle něho trpět obě pohlaví, u žen jsou ale častější. Důvodů je hned několik. Ženy mají kratší močovou trubici zhruba 3 až 4 centimetry. Vyústění se nachází kousek od poševního vchodu a konečníku a do močové trubice se tak snadnou dostanou bakterie. Riziko vzniku zánětu močových cest zvyšuje také sexuální aktivita a nechráněný pohlavní styk. Na vině ale mohou být i chlamydiové infekce, nedostatek tekutin nebo návštěvy veřejných bazénů.

Infekce močových cest (cystitida) je zánětlivé onemocnění, které postihne v průběhu života téměř každého z nás. Příčinou zánětu bývají přemnožené bakterie v močových cestách (např. Escherichia coli) a ty při těžším průběhu mohou doputovat přes močovody až do ledvin (pyelonefritida). Jedná se o druhé nejčastější onemocnění, kdy lékař předepisuje antibiotickou léčbu.

Infekce močových cest – příčiny

Mezi hlavní původce infekce močových cest patří hlavně různé bakterie, nejčastěji Escherichia coli (Bacterium coli), až 80-90% infekcí. Jedná se o typ bakterie, která patří k přirozené mikroflóře člověka a umí být člověku i prospěšná. Jednak produkuje látky, které zabraňují rozšíření škodlivých patogenních bakterií ve střevech a dál se E. coli podílí například také na tvorbě vitamínu K. Komplikace však nastávají ve chvíli, kdy se E. coli dostane vzestupně do močového ústrojí. Pokud člověk dostatečně nepije, neproplachuje močový měchýř, bakterie se velmi snadno usadí a nadále se množí. A nepříjemná infekce je na světě.

Dalšími původci a příčinami mohou být například:

  • kvasinková infekce,
  • kapavka,
  • genitální opar,
  • močové kameny,
  • zúžení močové trubice,
  • problémy s prostatou,
  • cukrovka.

Velmi často však infekce vzniká také kvůli:

  • hormonálním změnám (těhotenství, menstruace, menopauza),
  • stresu,
  • špatné hygieně(obzvláště u žen pro krátkou močovou rouru a blízkost konečníku),
  • nechráněnému pohlavnímu styku,
  • zadržování močenípodráždění/poranění močové trubice při pohlavním styku,
  • nošení nevhodného spodního prádla (umělá vlákna, příliš těsné spodní prádlo),
  • používání dráždivých intimních mýdel, sprchových gelů apod.,

V létě je často na vině pobyt v mokrých plavkách, a následné prochladnutí, nebo posezení na studené zemi. 

Jak poznáme zánět močových cest

  • časté a bolestivé močení
  • časté nucení na močení (intervaly až 10–20 min)
  • bolestivé nutkání na močení
  • pocit pálením a řezání při močení doznívající chvíli po vymočení
  • řezavá bolest vystřelující na hráz a do podbřišku
  • velmi bolestivé domočování
  • pocit nedovyprázdněného měchýře
  • moč bývá zkalená, zapáchající, někdy krvavě zbarvená
Pokud se infekce rozšíří až do ledvin, objevuje se tupá bolest v bedrech, vzestup tělesné teploty až horečka a zimnice. V tomto případě je nutné neprodleně vyhledat lékaře.

První pomoc zvládneme sami

Pokud se u vás problémy s močovými cestami objeví, je možné při lehčích formách zánětů začít samoléčbu bez nutnosti návštěvy praktického lékaře nebo urologa.
Většina infekcí močových cest u nerizikových skupin jsou naštěstí nekomplikované a postačí samoléčba – důležité je pít dostatek tekutin – minimálně 2-2,5 litru za den. Nejvhodnější jsou nesycené nápoje, voda nebo bylinné čaje. Naordinujte si také klidový režim. Další zásada je nezadržovat moč – při nutkání na močení je vhodné vymočit se okamžitě. V lékárně lze dnes koupit celou řadu podpůrných prostředků, například brusinky, brusinkové džusy a zmíněné bylinné čaje, případně je lze doplnit přípravky proti křečím a bolestem. Je ale nutné poradit se s lékárníkem.

Léky na močové cesty zakoupíte na Lékárna.cz.

Kdy jít k lékaři

Pokud při samoléčbě nedojde do 3 dnů ke zlepšení obtíží, měli byste navštívit lékaře. Pokud se u vás objeví bolest v bedrech, teploty, třes či krev v moči, bude pro vás nezbytná léčba antibiotiky či chemoterapeutiky. V tomto případě je vhodné doplnit léčbu probiotiky – preparáty na podporu přirozeného mikrobiologického osídlení organismu. Důležité je vždy doléčení. Záněty močových cest se tedy rozhodně nevyplatí podceňovat, při absenci jakékoliv léčby totiž mohou přejít až na ledviny, které se léčí velice špatně.

Lépe je všemu předejít

1. Vyvarujte se prochlazení. Zrádné je např. sezení na studeném povrchu, chození na boso po studené podlaze apod. Dbejte na hygienu intimních partií a v létě nezůstávejte zbytečně dlouho v mokrých plavkách.

2. Dodržujte pitný režim. Denně vypijte 2–2,5 litru tekutin. Močové cesty je nutné proplachovat, aby se zabránilo uchycení bakterií.

3. Močení nepředržujte, pokud to okolnosti přímo nevyžadují. 

4. Posilujte svou imunitu dostatečným přísunem vitaminů, a to především vitaminu C. Ten pomáhá okyselit moč a močový měchýř potom není vhodným prostředím pro výskyt bakterií, které zánět močového měchýře způsobují. Jako účinná prevence poslouží i konzumace brusinek v jakékoliv formě, ať už čerstvé, sušené, v džusu, anebo v čaji. Výborná je pro zdraví močových cest i na záněty echinacea. Vhodné je užívat tinkturu nebo tablety ve formě extraktu po dobu obtíží a ještě týden po odeznění.

Doplňky stravy podporující normální funkci močových cest naleznete na Lékárna.cz.

5. Velmi prospěšná při opakovaných infekcích močových cest je D-manosa. Je to nevstřebatelný sacharid, který na sebe váže patogenní mikroorganismy z močových cest a brání jejich usazení. Přípravky s D-manosou lze užívat i dlouhodobě.

6. Do svého jídelníčku zařaďte více močopudných (diuretických) potravin, jako jsou petržel, celer nebo okurky. Tyto potraviny sice již propuknutou infekci neléčí, ale pomáhají odstraňovat moč z močového měchýře a spolu s ní i bakterie.

7. Dodržujte správnou hygienu. Na toaletě by se ženy měly vždy utírat směrem dozadu a při menstruaci pravidelně vyměňovat tampony a vložky. Na toaletu choďte i po pohlavním styku – moč zdravého člověka je sterilní a pomůže vyplavit bakterie. Při osobní hygieně je potřeba vyvarovat se častého používání dezinfekčních mýdel a sprchových gelů narušujících poševní mikroflóru, nejsou vhodné ani pěnové koupele, které vysušují sliznice. Obecně je lepší volit sprchu místo koupele.

8. Při rizikových technikách pohlavního styku (zvláště análním sexu) používat kondom, který po koitu ihned vyhodit. Naopak při vaginálním styku je kondom více dráždiví pro sliznici, zvláště při současném použití spermicidních gelů a lubrikantů. Jako antikoncepce nejsou doporučována ani nitroděložní tělístka.

9. Nenoste příliš často tanga, přestože jsou pohodlná a slušivá. Úzký proužek na jejich zadní části snadno zachytává bakterie z okolí konečníku. Ty se potom mohou přesunout až do močové trubice a způsobit zánět močových cest.

V případě, že vás trápí infekce močových cest a potřebujete poradit, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce