Letní zažívací potíže-potravinové infekce

( Jaroslava Sladká | přečteno: 22190x )

Charakteristickým projevem onemocnění jsou horečka, křeče v břiše a průjem. Může být také provázena bolestí hlavy, svalů a kloubů.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ
SKLADEM EXTERNĚ
109 Kč
SKLADEM EXTERNĚ
66 Kč

V teplých měsících opakovaně narůstá výskyt trávicích potíží a střevních infekcí, jejichž hlavní příčinou jsou nakažené (kontaminované) potraviny.

Vysvětlení je jednoduché – vysoké teploty totiž vytvářejí přímo ideální podmínky k množení bakterií. Nákazy z potravin (alimentární nákazy) představují skupinu infekčních onemocnění převážně zažívacího traktu, jejichž začátek bývá náhlý (horečka, zvracení, bolesti břicha, průjem) a průběh mívá různý stupeň závažnosti. Vznikají požitím potravin kontaminovaných bakterií nebo bakteriálním toxinem, a to buď prvotně – při použití masa z infikovaného zvířete, nebo druhotně – kontaminací při výrobě, skladování nebo distribuci. Zdrojem alimentárních nákaz jsou zejména potraviny, které neprošly dostatečnou tepelnou úpravou nebo omytím.

Nejčastější infekční onemocnění alimentárního původu

Kampylobakterióza je dnes v České republice nejrozšířenější střevní infekcí.

* Charakteristickým projevem onemocnění jsou horečka, křeče v břiše a průjem. Může být také provázena bolestí hlavy, svalů a kloubů.
* Původcem infekce je bakterie campylobacter (zejména Campylobacter jejuni, vyskytující se hlavně u drůbeže), která je velmi citlivá vůči vzduchu a vyšším teplotám, zato na chlazené a mražené drůbeži může přežívat až 3 měsíce.
* Zdrojem nákazy mohou být nejen kontaminované potraviny (drůbež jako nejvýznamnější zdroj, dále nedostatečně tepelně upravené potraviny typu fast food, méně často gyrosy a hamburgery), ale i kontakt s domácími mazlíčky.
* Inkubační doba je 1 až 7 dnů.

Salmonelóza je druhou nejčastější infekcí u nás.
* Charakteristickým projevem onemocnění jsou nevolnost, bolesti hlavy, horečka, opakované zvracení a průjem, často vedoucí k odvodnění organizmu.
* Závažnost infekce souvisí s věkem a zdravotním stavem pacienta (pro nemocné seniory může jít i o život ohrožující průběh).
*  Epidemie se vyskytují hlavně v závodních a školních jídelnách nebo při hromadných oslavách.
* Původcem infekce je bakterie salmonela (známo je přes 2 500 typů), velice odolná vůči vnějšímu prostředí. Rychle ji zničí kyselé prostředí, pasterizační proces a běžné dezinfekční prostředky.
* Inkubační doba je 6 až 48 hodin.
* Zdrojem nákazy jsou především potraviny pocházející z infikovaných zvířat. K přenosu alimentární cestou dochází požitím nedostatečně tepelně upravených potravin (syrová nebo polosyrová vejce a výrobky z nich - lahůdkářské, cukrářské, dále zmrzlina, maso a masné výrobky)
Salmonelózu ale mohou přenášet i infikovaní hlodavci, ptáci a plazi.

Bacilární úplavice (shigelóza) je vysoce nakažlivé onemocnění s nutností hospitalizace.
* Charakteristickým projevem jsou horečky, křečovité bolesti břicha a průjmy s příměsí hlenu a krve. Může se objevit i dehydratace nebo vzácně perforace (proděravění) stěny tlustého střeva.
* Závažnost onemocnění je ovlivněna věkem a životosprávou pacienta i velikostí infekční dávky. Nejvíce jsou ohroženy sociálně slabší skupiny s nižším hygienickým standardem. Jedná se o typickou „nemoc špinavých rukou“.
* Původcem jsou bakterie rodu shigella, značně citlivé na vlivy vnějšího prostředí. Ke vzniku úplavice stačí velmi nízká infekční dávka.
* Inkubační doba je 1 až 5 dnů.
* Zdrojem infekce bývá nemocný člověk či rekonvalescent. V případě alimentárního přenosu hraje důležitou roli voda – pokud je nakažená, kontaminuje jiné potraviny (např. ovoce a zeleninu). Potraviny mohou kontaminovat také mouchy.

Stafylokoková enterotoxikóza patří mezi lehčí infekce.
* Charakteristickým projevem je vznik náhlé nevolnosti, dostaví se křeče v břiše, zvracení a vodnaté průjmy (tělesná teplota není zvýšená). I když počáteční průběh může být dramatický, příznaky většinou odezní během jednoho až dvou dnů.
* Epidemie se objevují poměrně často, nejvíce v kolektivních stravovacích zařízeních, na školách v přírodě nebo na putovních táborech.
* Původcem je toxin zlatého stafylokoka, který snese i 20 minut varu.
* Inkubační doba je 1 až 6 hodin (u některých dalších původců enterotoxikóz 8 až 16 hodin)
* Zdrojem nákazy jsou nejčastěji lidé s hnisavými kožními ložisky, kteří připravují potraviny, a dále nosiči zlatého stafylokoka.Pomnožení mikrobů v kontaminované potravině napomáhá vysoký obsah bílkovin a teplé počasí. Zdrojem může být například bramborový salát nebo masové polévky, které jsou delší dobu skladovány.

Listerióza není příliš častým onemocněním, ale o to závažnější může mít průběh.
Obrázek střeva * Charakteristickými projevy těžkých forem listeriózy bývá náhlý počátek, s horečkou, intenzivní bolestí hlavy, zchváceností, zvracením, někdy žaludečními potížemi a průjmem.
Může dojít k zasažení uzlin, vnitřních orgánů nebo mozku. Těhotným ženám může infekce způsobit potrat či předčasný porod novorozence s vrozenou listeriózou.
Zdravý člověk není prakticky ohrožen, navíc ne vždy se rozvine těžká forma onemocnění a jeho průběh může být celkem lehký. K rizikovým pacientům patří lidé s oslabenou imunitou, senioři, novorozenci a těhotné ženy.
* Původcem je bakterie Listeria monocytogenes, přežívající v půdě, vodě, bahně a u zvířat (savci, ptáci, korýši). Dokáže se množit už při teplotách 3 až 4 ºC a roste i při teplotách 45 až 50 ºC. Nepřežije však pasterizaci (72 ºC po dobu 16 sekund).
* Inkubační doba je 11 až 70 dnů, průměrně 31 dnů.
* Zdrojem nákazy je výlučně alimentární přenos. Listerióza vzniká hlavně po konzumaci nepasterizovaného mléka, mléčných výrobků a sýrů, kontaminované zeleniny a lahůdek, tepelně nezpracovaného masa.

Léčba
Ve většině případů postačí v akutní fázi klid na lůžku a pohodlný přístup do koupelny a na toaletu. Stále by měl být zajišťován dostatečný přívod tekutin, bránící dehydrataci (odvodnění) organizmu. K příjmu tekutin by měl být pacient povzbuzován i při zvracení.
V domácích podmínkách lze připravit i rehydratační roztok pro doplnění minerálů (do 1 litru vody vsypeme 1lžičku soli a 8 lžiček cukru). Nemocný by měl vypít každou hodinu 1 litr tohoto roztoku, až do vymizení příznaků.
Po zmírnění příznaků je zpočátku doporučováno podávání sucharů, staršího pečiva, nastrouhané mrkve s jablkem, rýže, cezeného vývaru z masa nebo vloček, řídká ovesná kaše či bujón se solí. Postupně je možno do diety zařadit nedráždivé přípravky z obilovin, želatinu, zahuštěnou polévku, jednoduchý desert a jiná nedráždivá jídla.
Antibiotika zpravidla nejsou nutná, s výjimkou komplikovaného průběhu (celková infekce, jiné přidružené onemocnění, oslabená imunita, apod). Smysl může mít podávání některých volně prodejných léků, které mají velkou adsorpční schopnost, váží bakterie a jejich toxiny (např. Smecta, Endiaron aj.)

Prevence
Základem je pečlivé dodržování hygieny (mytí rukou před jídlem, omývání ovoce a zeleniny nezávadnou vodou apod). V letním období bychom měli potraviny podléhající rychlé zkáze konzumovat buď bezprostředně po zakoupení nebo je co nejrychleji bezpečně uskladnit. Při tepelné úpravě je nutno, zejména v případě masných výrobků, dodržet dostatečnou teplotu (70º C po dobu 10 minut). Při veškeré manipulaci s jídlem je třeba mít na mysli, že potraviny či pokrmy nejsou sterilní a je třeba zabránit tomu, aby se v nich bakterie pomnožily na úroveň, která by způsobila jejich předčasné zkažení a následné onemocnění konzumenta. V oblastech s horší hygienickou úrovní není vhodné požívat potraviny, které nejsou tepelně upravené a nepít ani nepoužívat na omývání potravin vodu z neznámých zdrojů.
Souhrn těchto požadavků lakonicky vystihuje anglické pravidlo: „Boil it, cook it, peal it or forget it“ (Převař to, uvař to, oloupej to, nebo na to zapomeň).

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
loading...
Diskuse k článku
Olga

celou moji rodinu každý rok hodně potrápí tyhle problémy na dovolené. Letos jsem nám i dětem koupila laktobacily imunit, které nám hodně pomohly, potíže jsme neměli žádné a dovolená byla supr. Bereme je pořád preventivně.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Obáváte se nákazy koronavirem?

64%
36%
Zatím hlasovalo 267 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Klíč k určování letních průjmů

Definovat průjem dokáže asi každý z nás, neboť neexistuje člověk, který by ho alespoň jednou v životě neprodělal.

Letní zažívací potíže-potravinové infekce

Charakteristickým projevem onemocnění jsou horečka, křeče v břiše a průjem. Může být také provázena bolestí hlavy, svalů a kloubů.

Salmoneloza-nejčastější průjmové onemocnění

Salmoneloza je nejčastější průjmové onemocnění vyvolané salmonelou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.